Ny bok om artsmangfold fra NMBU-professor hylles

Av Kristine Løwe

På naturens skuldre
På naturens skuldreFoto: Kagge Forlag

"Skal du bare lese én bok om artsmangfold i år, er det definitivt denne", skriver NRKs anmelder om den nye boka til NMBU-professor Anne Sverdrup-Thygeson.

"Budskapet til bevaringsbiolog Anne Sverdrup-Thygeson er enkelt: Vi mennesker er én art blant ti millioner.

"Vi er uten tvil blant de mer kreative og oppfinnsomme. Men det er det jammen også andre arter som er. Vi har gjort mye skade opp gjennom århundrene, men når vi nå skal forsøke å reparere kloden igjen, er det mye hjelp å hente fra de andre artene der ute," skriver NRKs bokanmelder Knut Hoem som boka "På naturens skuldre" som lanseres i disse dager.

Boka kom i salg 21. august og har lanseringsarrangement i Oslo i dag, onsdag kveld.

"Naturen og artenes evne til selv å regulere, lindre og reparere går som en rød tråd gjennom boken," skriver Hoem.

Naturens goder – og den store krisen

– I boka forteller jeg om et utvalg av naturens fantastiske naturgoder: om artene som gir oss mat, medisin og et levelig miljø, sier Sverdrup-Thygeson.

Hun snakker om en naturkrise, der arter trues og levesteder forsvinner - en krise like akutt og alvorlig som klimakrisen.

– Skal vi sikre vår egen framtid, må vi endre måten vi lever på. Vi må lære oss å spille på lag med naturen. Jeg ville skrive en bok om hvordan hele det finstemte samspillet i naturen er innrettet.

– I boka viser jeg hvordan naturen er menneskenes vaktmester, apotek, landhandel, bibliotek og kulturhus. Vi mennesker er avhengig av naturen, men oppfører oss som vi ikke er klar over det. Likevel, vi må faktisk endre måten vi lever på, om vi ønsker å sikre vårt eget livsgrunnlag, forteller hun.

Sverdrup-Thygeson har tidligere gitt ut «Dovendyret og sommerfuglen», «Insektenes hemmeligheter. Snorkelmygg, zombiebiller og andre småkryp rundt deg» og «Insektenes planet – om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten».

Bøkene hennes har blitt oversatt til 24 språk og selges i land verden over.

Publisert - Oppdatert

Del på