Ny bok om artsmangfold fra NMBU-professor hylles

  • På naturens skuldre
    Foto
    Kagge Forlag

"Skal du bare lese én bok om artsmangfold i år, er det definitivt denne", skriver NRKs anmelder om den nye boka til NMBU-professor Anne Sverdrup-Thygeson.

Ny bok om artsmangfold fra NMBU-professor hylles

"Budskapet til bevaringsbiolog Anne Sverdrup-Thygeson er enkelt: Vi mennesker er én art blant ti millioner.

"Vi er uten tvil blant de mer kreative og oppfinnsomme. Men det er det jammen også andre arter som er. Vi har gjort mye skade opp gjennom århundrene, men når vi nå skal forsøke å reparere kloden igjen, er det mye hjelp å hente fra de andre artene der ute," skriver NRKs bokanmelder Knut Hoem som boka "På naturens skuldre" som lanseres i disse dager.

Boka kom i salg 21. august og har lanseringsarrangement i Oslo i dag, onsdag kveld.

"Naturen og artenes evne til selv å regulere, lindre og reparere går som en rød tråd gjennom boken," skriver Hoem.

Naturens goder – og den store krisen

– I boka forteller jeg om et utvalg av naturens fantastiske naturgoder: om artene som gir oss mat, medisin og et levelig miljø, sier Sverdrup-Thygeson.

Hun snakker om en naturkrise, der arter trues og levesteder forsvinner - en krise like akutt og alvorlig som klimakrisen.

– Skal vi sikre vår egen framtid, må vi endre måten vi lever på. Vi må lære oss å spille på lag med naturen. Jeg ville skrive en bok om hvordan hele det finstemte samspillet i naturen er innrettet.

– I boka viser jeg hvordan naturen er menneskenes vaktmester, apotek, landhandel, bibliotek og kulturhus. Vi mennesker er avhengig av naturen, men oppfører oss som vi ikke er klar over det. Likevel, vi må faktisk endre måten vi lever på, om vi ønsker å sikre vårt eget livsgrunnlag, forteller hun.

Sverdrup-Thygeson har tidligere gitt ut «Dovendyret og sommerfuglen», «Insektenes hemmeligheter. Snorkelmygg, zombiebiller og andre småkryp rundt deg» og «Insektenes planet – om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten».

Bøkene hennes har blitt oversatt til 24 språk og selges i land verden over.

Relatert innhold
Hun får oss til å elske insektene

Hun får oss til å elske insektene

Anne Sverdrup-Thygeson (51) har skrevet og snakket insektene inn i folks hjerter. Men at hun endte opp som biolog var ganske så tilfeldig. 

NMBU-forsker på Litteraturtoget til bokmessen i Frankfurt

NMBU-forsker på Litteraturtoget til bokmessen i Frankfurt

19 norske forfattere reiser med Kronprinsessens litteraturtog til bokmessen i Frankfurt. Deriblant NMBUs Anne Sverdrup-Thygeson som skriver og snakker insektene inn i folks hjerter - nasjonalt og internasjonalt.

Pris til professor Anne Sverdrup-Thygeson

Pris til professor Anne Sverdrup-Thygeson

Landets fremste fremsnakker av insekter, professor Anne Sverdrup-Thygeson, ble i dag tildelt Bonnevieprisen for sin fantastiske formidling av biologifaget.

NMBU-professor gir TED-talk om insektenes betydning for kloden

NMBU-professor gir TED-talk om insektenes betydning for kloden

Professor Anne Sverdrup-Thygeson sin TED-talk om insekter og hvor viktige de er for kloden og menneskenes liv ligger nå på Youtube. 

Published 26. august 2020 - 14:02 - Updated 26. august 2020 - 14:14