Tidligere NMBU-student gjør suksess med undervannsdrone

  • Tidligere NMBU-student Christine Spiten gjør stor suksess med en undervannsdrone hun begynte å utvikle tidlige versjoner av mens hun var student ved NMBU.
    Foto
    Faksimile fra Dagens Næringsliv

Christine Spitens undervannsdrone er solgt for millioner før den er satt i produksjon, og tidligere i år ble hun kåret til en av Norges 50 fremste IT-kvinner.

Tidligere NMBU-student gjør suksess med undervannsdrone

Christine Spiten skrev sin masteroppgave, ved NMBUs Fakultet for realfag og teknologi, om bruksområder for små undervannsdroner i 2015.

Allerede i studietiden bygget hun sin egen undervannsdrone. Nå jobber Spiten som en av gründerne i startup-selskapet Blueye Robotics, som har laget den avanserte undervannsdronen Blueye Pioneer.

Kinesisk investor inn på eiersiden
Nylig gikk den kinesiske investoren og tidligere Goldman Sachs-sjef i Beijing, Xi Pei, inn som største eier i selskapet. Spiten eier selv i underkant av to prosent av droneselskapet.

I overskriftene
Blueeye Robotics skaper stadig overskrifter, både om dronen de har utviklet og om det meste av alt Spiten engasjerer seg i. 

I helgen havnet Spiten og Blueye på forsiden av Dagens Næringsliv (DN), med et fyldig portrettintervju i lørdagsmagasinet.   

- Blueye søker å inspirere nysgjerrighet og å utruste folk med en mulighet til å utforske og oppleve verdenen som skjuler seg under vannoverflaten, sier Spiten der. 

Fra undervisning til miljøovervåkning
Dagens Næringsliv skriver videre at "Dronen kan brukes til redningsaksjoner eller til å inspisere offshore vindparker. Den kan brukes av oppdrettsnæringen, til å finne vrak og annet søppel, til undervisning og turisme eller av forskere som leter etter nye arter eller overvåker miljøendringer... Undervannsdronen Blueye Pioneer skal gi vanlige folk tilgang til livet under vann. Dronen er utviklet i et samarbeid mellom Spiten, som er sivilingeniør, medgründer Erik Dyrkoren og to professorer ved NTNU i Trondheim. Over 300 droner er allerede forhåndsbestilt via nettbutikken, noe som gir over 11 millioner i kassen før dronen er satt i produksjon».

Les hele portrettintervjuet i DN her.

Christine Spiten, tidligere mastergrad-student ved NMBU. Bildet er tatt på Tjuvholmen i Oslo. På bildet holder hun en fjernstyrt OpenROV-undervannsrobot, en teknologi hun jobbet mye med da hun var student ved NMBU (NB: Dette er ikke dronen som nå skal settes i masseproduksjon).

Foto
Gisle Bjørneby

Kåret til en av landets fremste IT-kvinner
I mars ble Spiten kåret til en av Norges 50 fremste teknologikvinner av Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter og Oda-Nettverk, Nordens ledende nettverk for kvinner i IT-bransjen.

– Denne listen viser en svært imponerende gruppe med mennesker som på ulike måter bidrar til å gjøre norsk næringsliv bedre, sa administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli, til Teknisk Ukeblad i anledningen.

Marin forsøpling og helse
At Spiten bidrar til å gjøre norsk næringsliv bedre demonstrerte hun blant annet for drøyt to år siden da hun, som er svært engasjert i kampen mot marin forsøpling, testet en prototype av undervannsdronen under en måneds lang seilas tvers over Atlanterhavet. Ferden gikk fra Dakar i Senegal, via Ascension Island, til Brasil, sammen med den ideelle organisasjonen Exxpedition.

Hun var da en av 14 kvinner som la ut på seilas sammen for å utforske verdenshavene. De ville se nærmere på sammenhengen mellom marin forsøpling og helse.

Alle om bord i den 72 fots lange seilbåten Sea Dragon, hvor både marinbiologer og leger var ombord, hadde sine spesialfelt og prosjekter. Les mer om det i Dagbladet her.

Master med mening
Mens hun studerte ved NMBU var Spiten blant annet en viktig ildsjel bak lanseringen av det studentdrevne "master med mening"-programmet.

Programmet tilrettelegger for at studenter skal kunne skrive masteroppgaver med humanitær og miljømessig verdi for utviklingsland, og er drevet av Ingeniører Uten Grenser (IUG), hvor Spiten satt i styret til IUG NMBU. Les mer om progammet her.

Hun innledet også om Master med mening og undervannsdroner under NMBUs første Girl Geek Dinners (GGD)-arrangement. GGD et globalt nettverk for kvinner som er over gjennomsnittet interesserte i teknologi.

På NMBU tok Spiten masterprogrammet (sivilingeniør) i Industriell Økonomi ved Fakultet for realfag og teknologi med Fornybar Energi som spesialisering. Videre tok hun en del fag ved siden av innen innovasjon og entreprenørskap ved Handelshøyskolen, NMBU, og var utplassert hos oppstartsbedriften OpenROV, som driver med små undervannsroboter, i San Fransisco gjennom Gründerskolen.

Christine Spiten, tidligere mastergrad-student ved NMBU. Bildet er tatt i lokalene i arbeidsfellesskapet MESH i Oslo. På bildet holder hun den fjernstyrte undervannsroboten til OpenROV, en oppstartsbedrift hun var utplassert hos gjennom Gründerskolen.

Foto
Gisle Bjørneby

Published 11. oktober 2017 - 14:33 - Updated 20. February 2019 - 11:28