Vil teste ut drone under førsteslåtten

Rådyrkillinger fødes fra slutten av april og fram mot midten av juni.  De aller fleste fødes i løpet av en kort hektisk periode fra midten av mai og ut i juni.

 

Rådyr nedenfor Østli

Foto
Kai Ole Hänsch

Gresset dekker avkommet
I slutten av mai og i juni er også den tiden da mange bønder starter førsteslåtten. Denne kombinasjonen, førsteslått og fødsler av killinger, er ofte ikke bra.
I denne perioden legger geita igjen killingene når den skal bevege seg rundt og beite, og ofte ligger killingen i enga. Bortgjemt av høyt gress.

Dette er en god strategi geita har for å unngå at rovdyr som for eksempel reven, finner, dreper og spiser killingen. 

Strategien er imidlertid svært dårlig mot sylskarpe og raske slåmaskinkniver som systematisk kutter seg gjennom enga i lav høyde. 

 

Gjort mange tiltak
Etter rødreven var det kanskje tidligere slåmaskinknivene som tok livet av flest rådyrkillinger. Bønder har derfor gjort mange tiltak opp gjennom årene for å hindre at dette skjer. Noe som Senter for husdyrforsøk (SHF) ved NMBU også har gjort (Bruker nesa under slåttonna).

Å bli kvestet av en slåmaskin er ikke bare brutalt for en rådyrkilling eller rådyra, men gir også risiko for at fòret forgiftes med påfølgende skader hos husdyra. 

Bruker drone
Nye verktøy har gjort det enklere å oppdage killingene i enga.  Flere har de siste par årene testet ut droner med varmesøkende kamera, før slåmaskinen kom på åkeren, og med stort hell. 

Men allerede i 2019 startet et lignende prosjekt på Averøy i Møre og Romsdal. Prosjektet heter Find Bambi, der de gir bønder og andre muligheten til å finne rådyrkalven før den havner i slåmaskinen. Der Fylkeskommunens viltfond i Møre og Romsdal testet ut droner med varmesøkende kamera med gode resultater. Averøy kommune stod som søker og oppdragsgiver.

Med bakgrunn i det som nå skjer flere steder i landet, har også Senter for husdyrforsøk nylig anskaffet seg drone med varmesøkende kamera. Sørget for personell med gjennomført dronekurs, samt trent praksis, og håper nå å finne killinger som eventuelt måtte ligge i gresset. 

Systematisk søk
Søket foretas systematisk cirka 20 - 25 meter over bakken fra tidlig morgenen, da varmen fra sola kan vanskeliggjøre søkeforholdene jo lenger utover formiddagen det går. Rådene sier at den beste tiden for søk med dronen er mellom 03.00 og 07.30.

 Så om du tror du hører en drone tidlig på morgenen i denne perioden og er nabo til en gresseng, kan det nok være at det er noen som leter etter en rådyrkilling for å redde den fra sylskarpe kniver på slåmaskinen.

 

 

 

Published 27. mai 2022 - 12:13 - Updated 27. mai 2022 - 17:42