Sigevannsrapport overlevert til Miljødirektoratet

Trolldalen våtmark.
Trolldalen våtmark.Foto: Trond Mæhlum

På oppdrag fra Miljødirektoratet har earthresQue-forskningspartnere NIBIO, NIVA og NGI utarbeidet et faktagrunnlag for sigevann fra deponier. Rapporten vil være til hjelp for saksbehandlere hos forurensingsmyndighetene, i tillegg til å være et faglig grunnlag for deponieiere og konsulenter. Rapporten inneholder blant annet vurderingsprinsipper for utslipp av sigevann hos deponier, og earthresQue-brukerpartnerne Lindum, Perpetuum, NOAH og Innherred Renovasjon har bidratt med datamateriale til rapporten. 

Når nedbør, grunnvann eller overvann siger inn i et deponi, kommer vannet i kontakt med avfallet og løser opp miljøgifter og andre forbindelser. Vannet som drenerer ut av deponiet kalles sigevann og kan være en kilde til spredning av forurensing til miljøet. Det er viktig å ha kontroll på alle vannstrømmer inn og ut av deponiet slik at man kan sette i verk riktige tiltak for sigevannet. Dette kan være lokale renseløsninger eller at sigevannet føres til kloakkrenseanlegg før det slippes ut i resipient.

Rapporten til Miljødirektoratet presenterer prinsipper for hvordan man bør vurdere utslipp av sigevann ut fra dagens kunnskap om sigevannsforurensninger og gjeldende rammebetingelser. Arbeidet med rapporten er basert på forskningsmiljøenes prosjekterfaringer knyttet til deponi, vannhåndtering, sigevannsoppsamling, renseløsninger, utslipp til ulike resipienter som bekk, elv og grunnvann, og omfatter følgende temaer:

  • Avfallsfraksjoner og forventet sigevannssammensetning
  • Vurdering av sigevannets påvirkning på resipienter
  • Dagens praksis for håndtering av sigevann
  • Overvåkning av sigevannsutslipp

Prosjektgruppen presenterer en forenklet versjon av vurderingsprinsippene (fullstendig versjon kan sees i rapportens side 54, figur 8-1):

Vurderingsprinsipp i forbindelse med utslipp av sigevann (forenklet versjon)
Vurderingsprinsipp i forbindelse med utslipp av sigevann (forenklet versjon) Foto: Norges Geotekniske Institutt (NGI)

Rapporten på Miljødirektoratets nettsider.

Publisert - Oppdatert

Del på