Fagrådgiver hos Igaidi

Av Tonje Lindrup Robertsen

Tidligere NMBU-student Priscilla Neeraas er fagrådgiver hos Igaidi AS.
Tidligere NMBU-student Priscilla Neeraas er fagrådgiver hos Igaidi AS.Foto: Igaidi AS

«Noe av det morsomste med denne jobben er å bli kjent med så mange ulike mennesker og bedrifter,» sier Priscilla Neeraas.

1. Kan du fortelle om din nåværende jobb?

På jobben min hjelper vi store og små selskaper med å utarbeide søknader om offentlig støtte til prosjekter innen forskning og innovasjon. Dette kan for eksempel være bedrifter som skal søke om midler hos Forskningsrådet til å gjennomføre innovasjonsprosjekter sammen med forskningsmiljøer.

Mine oppgaver handler om å følge opp min egen kundeportefølje, gjennomføre prosjektmøter og bistå i utforming av søknader. Når en kunde har et prosjekt hvor de ønsker bistand fra oss , setter vi opp et prosjektmøte for å gå gjennom innholdet i prosjektet og hvilke aktiviteter som skal inngå. Deretter gjør vi en vurdering og anbefaler hvilke ordninger som er relevante å søke på. Videre er det flere runder med skriving av søknadsutkast og kvalitetskontroll av disse. Vi hjelper også til med rapportering på prosjektet. Min jobb er både å skrive søknadsutkastene og å følge opp prosjektene med tanke på kvalitetssikring og kundedialog.

Jeg synes det er veldig gøy å kunne fortsette å lære nye ting også etter at jeg har begynt å jobbe. Selv om jeg har biotek-bakgrunn får jeg mange oppdrag innen andre fagfelt. Nå jobber jeg for eksempel med et IKT prosjekt hvor jeg får muligheten til å sette meg inn i modeller og algoritmer som jeg ikke kjente fra før.

Noe av det morsomste med denne jobben er å bli kjent med så mange ulike mennesker og bedrifter. I begynnelsen reiste jeg mye ut for å møte kunder over hele landet og se hvordan de jobber. Det liker jeg veldig godt. Du lærer mye om å forholde deg til mennesker med annen bakgrunn enn deg selv, og å håndtere situasjoner hvor kunden kanskje ikke er helt enig i din anbefaling. Dette er jo en annen type jobb enn å være på lab, men jeg liker veldig godt å møte mange ulike mennesker. Dessverre måtte vi stoppe med fysiske kundemøter da koronaen kom.

Jeg liker også veldig godt skriveprosessen i jobben. Hvis jeg sitter fast med noe, får jeg alltid god hjelp hos kollegaene mine, det er veldig lav terskel for å spørre om hjelp.

2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?

Jeg må innrømme at jeg var ganske lei av skolen etter videregående, og tok faktisk noen friår for å finne ut hva jeg ville gjøre videre. Etter de første to årene fant jeg ut at jeg ville studere. Jeg har alltid likt biologi og kjemi veldig godt, og bestemte meg for å studere bioteknologi, men måtte først ta opp matte R1.

Jeg er fra Trondheim, så det var litt tilfeldig at jeg dro til Ås for å studere. Først likte jeg ikke tanken på å flytte fra Trondheim, men i dag er jeg veldig glad for at det ble NMBU. Første gang jeg kom på campus, så jeg hvor utrolig fint det er her.

Jeg var fast bestemt på å flytte tilbake til Trondheim og få meg en forskerjobb på lab etter studiene. Derfor var det viktig for meg å skrive masteroppgave ved SINTEF. Det har det nok også vært, men det var ikke der jeg begynte å jobbe. Det var en ganske tung prosess å søke på den første jobben etter studiene, jeg søkte sikkert 30 – 50 stillinger og da kan det være vanskelig å holde motivasjonen oppe.

Jeg var nok ganske låst på kun å se etter forskerstillinger, men da jeg så rådgiverstillingen i Igaidi utlyst, og at de etterspurte kompetanse i bioteknologi, bestemte jeg meg for å ta sjansen. I søknaden hadde man mulighet til å sende inn en videopresentasjon av seg selv, og da tenkte jeg at her har jeg muligheten til å skille meg ut. Samboeren filmet meg mens jeg gikk en tur i skogen og snakket i cirka et minutt om hvorfor jeg ville ha jobben Senere ble jeg innkalt til intervju, og det viste seg at jeg var den eneste av søkerne som faktisk hadde sendt inn video!

3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

NMBU er et kjempefint universitet med et utrolig fint campus. Jeg vil absolutt anbefale NMBU til nye studenter. Ås er et lite sted og det er veldig lett å møte nye folk, man blir et tettere studentsamfunn. Jeg synes studentene får en veldig god tilhørighet på NMBU.

Ettersom jeg ikke kom rett fra videregående da jeg startet her, og også bodde med samboeren min og ikke i kollektiv, så var jeg ikke med på alt det sosiale og alle festene, men jeg var med på mange arrangementer og konserter på Aud Max. I tillegg hadde jeg deltidsjobb i en matbutikk i Ås ved siden av studiene, hvor jeg jobbet ganske mange timer i uken.

Studentmiljøet er veldig bra, det er kult med alle foreningene og du finner aktiviteter for absolutt alle, enten du er interessert i quizz, klatring, amerikansk fotball eller strikking.

Generelt synes jeg foreleserne er veldig flinke og tar seg tid til å hjelpe deg, spesielt i lab-setting. Jeg er ikke den som rekker opp hånda i en stor forelesningssal og stiller spørsmål foran mange andre, derfor var det veldig verdifullt for meg med alle timene i mindre grupper hvor også hjelpelærere kunne svare på spørsmål.

4. Har du noen råd til kommende studenter?

Det viktigste rådet mitt, er: Gjør det du synes er spennende. Jeg tror mange studenter føler på karakterpress og forventninger til hvilke fag de skal ta, men jeg synes det viktigste er at du trives med det du driver med i hverdagen og synes det er spennende. Jeg hadde ikke de beste karakterene i biologi og kjemi før jeg begynte på biotek, men jeg syntes det var interessant.  

Hvis du har muligheten til å velge artige valgfag, som for eksempel ølbrygging, så gjør det! Jeg fikk muligheten til å være med på Meet China, et NMBU-kurs hvor vi reiste i to uker til Kina. Det var bare 15 plasser og jeg måtte søke ekstra for å være med, men det er noe av det mest minneverdige jeg har gjort.

Det er mange kule valgfag på NMBU, så pass på å velge det som høres spennende ut og test litt ulike retninger innenfor fagfeltet ditt. Det er lov å prøve seg fram.

Når du skal begynne å søke jobb, så lønner det seg å gjøre litt ekstra for å skille seg ut i søknadsprosessen. Det kan nok være litt ekstra krevende for oss med realfags- og forskningsbakgrunn. Vi tenker ofte at det er den faglige kunnskapen og teorien bak som betyr alt, og tenker kanskje ikke så mye på å være kreativ i hvordan vi presenterer oss og det vi jobber med.

Et spesielt råd til jenter, er å ikke være for selvkritiske. Når du leser en stillingsannonse, søk selv om du tror at du ikke er helt, hundre prosent kvalifisert. Vi kan nok bli litt tøffere på søknader og å kaste oss mer uti det.

5. Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?

Vi hjelper ved at vi bistår andre selskaper som driver med forskning og utvikling rettet mot bærekraftsmålene.

Les mer om studier ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap

Fakta

Navn: 

Priscilla Neeraas

Studieprogram:

Bachelor- og mastergrad i bioteknologi, retning biokjemi

Skrev masteroppgaven hos SINTEF Industri: Discovery, expression, and characterization of novel laccases derived from marine bacteria

Arbeidsgiver: 

Igaidi AS

Stilling:

Fagrådgiver

Andre relevante jobber:

Hjelpelærer i organisk kjemi ved NMBU

Fra arbeidsgiveren:

1. På hvilke måter tenker du at utdanningen til Priscilla har vært relevant for den jobben hun har i dag?
Utdanningen er relevant for Priscillas jobb både fordi Igaidi har kunder som arbeider innen det spesifikke fagfeltet og fordi den gir et godt grunnlag for å kunne sette seg inn i tekniske problemstillinger innen andre fagområder.

2. På generell basis - hva er mest verdifullt for studenter å ha med seg fra studieprogrammene inn i arbeidslivet?
Helt generelt tenker jeg at det må være håndtering av informasjon. Tilegne seg informasjon, bearbeide informasjon, og benytte den i sine egne oppgaver/til sine egne formål.

Bjart F. Lutnæs, Fagleder Igaidi

Publisert - Oppdatert

Del på