Nina Waage

Norwegian centre for CERN-research

"Gjennom studietiden tok jeg også en hel del med fag på andre institutter som ikke var obligatorisk, slik som statistikk, geologi og academic writing. Det har gitt en bredde og forståelse for ulike perspektiver."

Hva jobber du med i dag? Hvilke arbeidsoppgaver har du?
I dag jobber jeg som programkoordinator for den norske CERN-forskningen med kontor på blindern. Det er en jobb som gir meg muligheten til å være litt potet og hoppe mellom mange ulike oppgaver. Arbeidsoppgavene er alt fra organisering av mennesker, skrive søknader til koordinering og besøk til partikkelakseleratoren i CERN. Jeg har kontakt med et stort spenn av mennesker med ulike stillinger og arbeidsoppgaver, noe som gir en veldig dynamisk og spennende jobbhverdag.

Hva er det beste/mest spennende med den jobben du har i dag?
Noe av det mest spennende med jobben jeg har i dag, er at jeg jobber med mennesker som har ulike bakgrunner og perspektiver. Noe jeg kanskje ikke hadde sett for meg i starten av studietiden at jeg ville sette mest pris på – nemlig mennesker. Min store plan var å holde meg langt unna det og holde meg til fysikken og tall og kanskje strekke meg til formidling, men menneskelige relasjoner og organisasjonsstruktur er så ufattelig spennende. Jeg liker også å ha mange baller i luften samtidig, så denne jobben passer meg ypperlig! Videre så vil jeg kanskje si at det aller kuleste med jobben er at jeg får lov til å sitte på fremste rad i forskningen på de fundamentale partiklene som universet består av og temaer som supersymmetri, antimaterie og mørk materie. Hvor kult er ikke det!  

Hva var veien fra studiene til den jobben du har i dag?
Veien fra studiene til jobben min i dag var egentlig ganske tilfeldig. Planen var i utgangspunktet å søke på en doktorgrad etter studiene eller kanskje noe mot Miljødirektoratet, så dermed ventet jeg en stund før jeg begynte å søke på jobber. Da plutselig dukket denne jobben opp og siden jeg har nerdet godt rundt Higgs bosonet og CERN siden jeg var liten så var det ikke et spørsmål – jeg måtte søke selv hvor usannsynlig det var at jeg skulle få jobben. Jeg hadde nok heller ikke fått denne jobben hvis det ikke var for alt jeg har holdt på med ved siden av studiene, som Tekna, UKA , Pikekoret IVAR og Future Leaders, og de tingene jeg lærte meg gjennom vervene. Dagen før forsvaret av masteroppgaven fikk jeg den ufattelige nyheten at jobben var min – og resten var vell historie! Man kan vell si at skuldrene mine var litt lavere under masterforsvaret.

Hvordan bruker du det du lærte i utdanningen din i den jobben du har i dag?
Når jeg tok retningen Miljøfysikk og fornybar energi så var jeg veldig usikker på hvilken retning jeg ville gå mot og valgte dermed å ta det meste av obligatoriske fag. På masteren valgte jeg til slutt retningen Klimafysikk og biometeorologi, men heldigvis hadde jeg allerede fått med meg en del fag innen kvantefysikk, elektroteknikk og elektromagnetisme. Disse fagene og den brede bakgrunnen fra miljøfysikk kommer veldig godt med nå i ettertid. Gjennom studietiden tok jeg også en hel del med fag på andre institutter som ikke var obligatorisk, slik som statistikk, geologi og academic writing. Det har gitt en bredde og forståelse for ulike perspektiver. Academic writing har vært spesielt nyttig siden det meste av kommunikasjon på CERN senteret foregår på engesk og var en av kriteriene for å få jobben.

Hvordan bidrar du/jobben din/arbeidsplassen din i arbeidet med FNs bærekrafts mål?
CERN er en stor internasjonal organisasjon, og ved å bare utføre kjerneoppdragene bidrar CERN til fem av de 17 bærekraftsmålene. Arbeidet med partikkelakseleratorer og detektorer har bidratt i flere tiår til applikasjoner innen helse i form av medisinske skannere og akseleratorer for hadronterapi. Dette bidrar direkte til mål nummer 3 som går ut på å sikre helse og velvære i samfunnet. Mål fire handler om universell tilgang til utdanning og er svært viktig for CERN, dette er også en av oppgavene jeg jobber tett med i hverdagen. Vi holder utdanningsprogrammer og har studenter og lærere fra hele verden, og vi inspirerer neste generasjoner gjennom besøk til CERN. Vi holder også på med mye kunnskapsoverføring på kryss av medlemsstatene og bygger sterkt opp under innovasjon, som er mål nummer 9. Mål nummer 16 (fremme fredelige og inkluderende samfunn) og 17(samarbeid for å nå målene) er også en stor del av CERNs identitet. Vi setter globalt vitenskapssamarbeid på kryss av landegrenser svært høyt, spesielt i våre styringsgrupper. Vi ønsker også å skape bærekraftig utvikling for fremtiden, spesielt med tanke på at CERN er en stor internasjonal organisasjon og det er desto viktigere at vi viser engasjement og går frem som et godt eksempel. I løpet av de siste årene har dermed CERN investert økonomiske og menneskelige ressurser for å minimere innvirkningen våre anlegg har på miljøet i tillegg til å fremme den teknologiske utviklingen for å skape en bærekraftig fremtid. CERN har dermed i løpet av de siste årene utarbeidet en miljørapport for å kunne skape en plattform for miljøansvarlig forskning og jobbe mot mål 13, stoppe klimaendringene.

 Hvorfor bestemte du deg for å studere på NMBU?
Jeg hadde hørt masse bra om studentlivet ved NMBU og at man fikk muligheten til å kombinere mange ulike fag og få en unik utdanning. Jeg må nok være ærlig om at det var studentlivet som trakk på meg mest da jeg i utgangspunktet var veldig usikker på retningen jeg ville velge. Det eneste jeg visste var at jeg ville gjøre noe innen realfag. Første året bli dermed Frie Realfag og det tok ikke lang tid før jeg bestemte meg for at jeg ville bli og søkte meg til Energi og Miljøfysikk. Nå i ettertid ser jeg at NMBU har utrolig mange unike muligheter til å skaffe nettverk på tvers av institutter og fakultet, i tillegg er klassemiljøet helt supert.

Hva likte du mest ved å studere på NMBU?
Det jeg likte best er at man kan snakke om temaer man ellers aldri snakker om. Man møter på mennesker som ser ting fra forskjellig perspektiver, og det er uendelig mye samhold her. Folk dømmer svært lite og man kan gå på samfunnet  i både jaktbukse og ullgenser eller høye heler og kjole. Man har lov til å være seg selv og uttrykke seg slik man selv ønsker. Noe annet som er veldig positivt her er at man har et veldig bra forhold til foreleserne som har mer tid til hver enkelt student.

På NMBU kan man ha mange baller i luften samtidig som å studere. Man kan være sosial, politisk aktiv og delta på kreative ting (for min del var dans viktig for meg å delta på, da jeg har danset hele livet). På andre universitet, så kan man kanskje bare gjøre en ting, men her er det ingen grenser.

Jeg må også tilføye at jeg er veldig glad i pentagon. Det at studenter bor oppå hverandre er helt rått og nydelig for fellesskapet!

Hvilke karrieretips har du til andre som vurderer å ta den samme utdannelsen?

  • Følg egne interesser, da er du mer relevant for jobber som har de samme interessene.
  • Det er viktig å ikke sammenligne seg med andre, dette er veldig lett å gjøre når man tar en utdanning. Alle har sine unike styrker!
  • Gå ut av boksen, og ta fag på andre institutter.
  • Noen ganger er det beste det som ikke er forventet.

Fakta



Studieprogram ved NMBU: Miljøfysikk og fornybar energi, fordypning i Klimafysikk og biometeorologi
År for uteksaminering: 2019
Nåværende arbeidsplass: Norwegian centre for CERN-research
Andre relevante jobber, utplasseringer, o.l: Leder Tekna Klima NMBU, styremedlem Tekna Klima Oslo, Future Leaders deltager 2019, Meteorologisk institutt, og Future Leaders Challenger 2020

Publisert - Oppdatert

Del på