Erasmus+ Global Mobilitet

Innovasjon
Innovasjon Foto: Pixabay

Erasmus+ Global Mobilitet (KA171) gir fagmiljøene mulighet for søke midler til mobilitet i partnerland utenfor EU/EØS (tredjeland som ikke er assosiert med Erasmus+). Midlene søkes til utvalgte regioner, i utvalgte land og institusjoner. Hovedfokuset er på innreisende studenter og ansatte.

Utlysningen skjer årlig tidlig på våren.

Om programmet
Global Mobility (KA171) er en del av EUs strategi for samarbeid med EUs naboregioner og assosierte tredjeland til Erasmus+-programmet. Med global mobilitetsmidler, kan norske institusjoner sende og motta studenter og ansatte til og fra partnerinstitusjoner i land utenfor de tradisjonelle EU-landene. Mobilitetsmidlene skal støtte studieopphold, praksisopphold (i og etter endt grad), ansattes opplæringsmobiliteter og undervisningsmobiliteter. 

I programperioden 2021-2027 er det kommet en god del endringer i regionene. For mer informasjon om regionene, se programguiden.

I ny programperiode går man fra å søke til spesifikke land, til å søke til regioner. Man skal likevel indikere hvilke land man vil samarbeide med i søknaden. Dersom flere enheter ønsker å søke til samme region, kan det hende at vi må prioritere for at den totale søknaden skal bli best mulig.
Det legges også opp til noe økt fleksibilitet i overføringer mellom land i samme region.
Legg merke til at det ikke er mulig å sende ut bachelor- og masterstudenter til tredjeland som kan motta utviklingsstøtte (ODA - official development assistance).

Studieavdelingen vil koordinere en samlet søknad fra NMBU etter initiativ fra fagmiljøene.
NMBU søker på vegne av sine partnere i godkjente partnerland. 

NB. Det må finnes en avtale mellom NMBU og den andre utdanningsinstitusjonen for at utvekslingen kan finne sted, og samarbeidet må ha en klar forankring i strategier for internasjonalt samarbeid ved fakultet.  

Formål med programmet

  • Å gjøre utdanningsinstitusjoner i Europa mer attraktive og støtte europeiske utdanningsinstitusjoner i å konkurrere på det globale utdanningsmarkedet
  • Større internasjonalisering og modernisering av høyere utdanningsinstitusjoner utenfor Europa
  • Fremme kunnskap og samarbeid for ungdom mellom programland (Europeiske land) og partnerland (alle andre land i verden)

Studenter kan få innvilget et opphold mellom 3-12 måneder som en integrert del av graden sin, både på Bachelor, Master og PhD-nivå.

Ansatte kan få innvilget undervisnings- eller opplæringsopphold mellom 5-60 dager.

Praksismobilitet studenter

Fra og med utlysning for 2018 er global mobilitet åpen for ikke-akademiske organisasjoner. Denne muligheten for praksismobilitet gjelder for alle regionene som er med i budsjettet. Varigheten er fra 2-12 måneder, for alle studienivå.

Praksisoppholdet kan kombineres med studieopphold, men da må varigheten være minimum 3 måneder. Merk at dette skal da registreres som studentmobilitet i søknadsskjema. Satsene er de samme som for vanlig studiemobilitet.

Ansattmobilitet til og fra ikke-akademiske organisasjoner

Ansatte som drar på opplæringsopphold (Staff Mobility for Training) skal alltid være fra en høyere utdanningsinstitusjon til en ikke-akademisk organisasjon. Ansatte som drar på undervisningsopphold (Staff Mobility for Teaching) skal alltid være fra en ikke-akademisk organisasjon til en høyere utdanningsinstitusjon.

Innhold

Både sender- og mottakerinstitusjon må sammen med studentene eller de ansatte bli enige om hvilke aktiviteter de skal gjennomføre i løpet av utvekslingsoppholdet. Dette defineres gjennom en Learning Agreement (hvis student) og en Mobility Agreement (hvis ansatt). En Institutional Agreement må også være på plass for at utvekslingen kan finne sted. Avtalene kan utarbeides etter at søkerne har blitt innvilget støtte, men før mobiliteten finner sted.

Finansiering

Se HK-dirs nettside for oversikt over stipendsatser for 2024

Støtte til finansiering og tilrettelegging for utbetaling til studenter eller ansatte fastsettes gjennom en Grant Agreement som signeres av NMBU og deltakerne i prosjektet.

Avtalene blir sendt til deltakerne etter at de har blitt utvalgt og godkjent av NMBU, og må signeres av begge parter før utvekslingsoppholdet begynner. Erasmus+ stipendet kan bare utbetales til deltakerne dersom kontraktene er signert av alle parter.

Ansvarsfordeling

Avsenderinstitusjonen er ansvarlig for å velge ut deltakere, hjelpe deltakerne med forberedelser, oppfølging av studenter/ansatte under utvekslingsoppholdet, og anerkjenne utvekslingsoppholdet formelt sett.

Mottakerinstitusjonen tilbyr deltakerne et studieprogram (studenter), eller et undervisnings- eller opplæringsopphold (ansatte) ved sin institusjon.

Anerkjennelse

Mottakerinstitusjonen forsørger vitnemål til studenten.

Avsenderinstitusjonen må anerkjenne de aktivitetene studenten har gjennomført i løpet av utvekslingsoppholdet, og registrere dette i studentens egen karakterutskrift fra NMBU.

Fakta

Global Mobility koordinator ved NMBU:
Iben N. Andersen

Global Mobility is an initiative under Erasmus+ for cooperation on the exchange of students and staff between Norway and approved partner countries outside the EU/EEA area

Aktuell informasjon

HK-Dir's website

Useful tips from HiB (in Norwegian)