Landbasert fiskeoppdrett er i rask vekst, både i Norge og utlandet.
Matt Chernin (35) er NMBU alumn og jobber for Artec Aqua, en totalleverandør for landbaserte oppdrettsanlegg. Han begynte i jobben som prosjektleder i 2024.
̶ Jeg ønsker å støtte oppdrettsanlegg som har ulike problemstillinger og de som ønsker å utvide. Det er fordi jeg til syvende og sist virkelig elsker fisk, jeg elsker akvakultur, og jeg vil at næringen skal lykkes. Når du har ansvaret for millioner av liv, kan det være superspennende.
Vi fikk besøke Matt på AquaGen Profunda, hvor Artec Aqua tilbyr ingeniørkompetanse, maskineri og tanksystemer.
Interessen for fisk brakte han verden rundt
Matt fullførte bachelorgraden sin ved Universitetet i California, Davis, før han fullførte mastergraden sin i akvakultur ved NMBU. Både den akademiske siden av studiene og det sosiale var utrolig bra ved NMBU, ifølge Matt.
̶ Det var alltid noe interessant på gang, enten det var i en akademisk setting, trening, eller i det sosiale miljøet. Jeg tror miljøet på NMBU er ganske innbydende for internasjonale. Det internasjonale aspektet ved NMBU egner seg virkelig til å utforske nye måter å tenke på, og åpner opp for perspektiver som er varierte og forskjellige.
̶ Jeg kan ikke snakke høyt nok om tiden min på NMBU, både fra den akademiske og den forberedende siden av ting, eller fra den sosiale, kulturelle opplevelsessiden av ting. Det var en flott tid. En av de beste beslutningene jeg noen gang har tatt, tror jeg.
Interessen for fisk brakte Matt helt til Sri Lanka, hvor han jobbet på et tilapia anlegg, designet en fôrmølle og rehabiliterte dammene deres. Deretter tok jobben ham til Island, hvor han jobbet med et av Artec Aquas anlegg. Nå holder han til i Ålesund, Norge.
Landbaserte oppdrettsanlegg gir bedre biosikkerhet
Forskjellen mellom landbaserte og sjøbaserte oppdrettsanlegg koker ned til nivået av kontroll virksomheten ønsker. For sjøbaserte oppdrettsanlegg er det tre forskjellige typer oppdrettsanlegg. Det er lukket, halvlukket og åpent. Merder er mer sammenvevd med naturen og miljøet de befinner seg i.
På landbaserte anlegg har man en veldig lik struktur med varierende kontrollnivå.
̶ Det morsomme med landbaserte oppdrettsanlegg er at du har så mye kontroll. Du kan ta varmtvannsfisk og drive produksjon i et kaldt miljø, og omvendt. Forskjellen på havbaserte anlegg og landbaserte oppdrettsanlegg er at du kan kontrollere temperaturen, oksygenet i vannet og partikler.
̶ Du har mer kontroll over biosikkerheten din fordi du kan utføre UV-behandlinger eller ozonbehandlinger for å drepe eventuelle patogener som kan skade fisken. På mange måter er det mer miljøvennlig fordi du kontrollerer hva som kommer inn og forlater anlegget.
Fiskehelse er førsteprioritet i næringen
Fiskehelse er utrolig viktig, både for fisken og forbrukerne. Fisken gir tegn ved problemer, forklarer Matt.
̶ Hvis du forstår fiskens oppførsel, vil du kunne oppdage merkelige anomalier i fisken. Men til syvende og sist koker fiskehelse ned til vannet i tanken. Det er hvor oksygen deres kommer fra, og hvor nitrogenet deres går. Det er til og med forsket på om fisken bør "trenes" i tankene. Du vil også inspisere død fisk fordi det er en del av å opprettholde god helse. Det er viktig å vite hvorfor fisk dør.
Laks med jordsmak?
Mens Matt viser oss rundt på anlegget, forklarer han at noe rart skjedde da oppdretterne flyttet produksjonen på land. Den samme organiske forbindelsen som avgir lukten av regn utviklet seg faktisk i tanken. Det er ikke skadelig for fisken, men da den ble dissekert, skjønte de at fileten smakte som jord.
̶ Det var en utrolig skarp smak. Det er det rare med å jobbe med landbaserte anlegg. Det er fortsatt en så ny industri i masseskala, at vi oppdager nye ting hele tiden og finner ut hvordan vi skal manøvrere utfordringene som oppstår.
En sirkulærøkonomi i havbruksnæringen
Å gjøre havbruksnæringen mest mulig bærekraftig er en viktig del av næringens utfordringer i dag. Hvordan kan havbruk bli mer bærekraftig, og er næringen rustet til å håndtere klimaendringenes utfordringer?
̶ Proteinproduksjon fra fisk er det laveste karbonavtrykket av noe animalsk protein. Men det betyr ikke at vi ikke kan bli bedre. Vi må gjøre noe med avløpsvannet vårt, for hvis du ser på hva landbruket trenger, er det nitrogen og fosfater, og fiskeavløp er rikt på det. Vi må begynne å skape en sirkulær økonomi.
Han forklarer videre at det er virksomheter som driver med biogassproduksjon og driver kraftverk fra det. Fiskens ekskrementer brukes også i landbruket, hvor bønder blander det inn i gjødselen og sprer det på åkrene. Fordi industrien er så ung, er det mulig å komme opp med nye ideer.
̶ Noen ganger må reglene og forskriftene følge litt bedre med. Jeg tror med tanke på klimaendringer iverksetter vi alle de samme tiltakene som andre næringer gjør. Når det gjelder bærekraft, har vi noe arbeid å gjøre, spesielt på fôr siden, men på den andre siden gjenbruker vi egentlig det meste!
