Som student ved NMBU må du betale semesteravgift til Studentsamskipnaden i Ås (SiÅs) eller dokumentere betalt semesteravgift til en annen studentsamskipnad hvert semester.
Semesteravgift og Kopinoravgift
Ved NMBU betales semesteravgift og Kopinoravgift samtidig. Begge er obligatoriske avgifter for studenter. Gjennom avtalen med Kopinor og betaling av avgift gis studenter rett til å kopiere materiale som er beskyttet av åndsverkloven. Avtalen gir rett til kopiering fra alt utgitt materiale, norsk og utenlandsk, slik som bøker, tidsskrifter, blader, aviser m.m. samt innhold fra internett. Opphavers navn og verkets tittel og kilde skal oppgis. Vederlaget som betales for kopieringen, utbetales til forfattere, forlag og andre rettighetshavere, delvis individuelt og delvis gjennom deres organisasjoner. Vederlaget er betaling for bruk og bidrar samtidig økonomisk til at nye verk blir skapt og utgitt. Studenter kan ta fotokopier, utskrifter og digitale kopier av utgitt materiale, uten å måtte oppspore rettighetshaverne og innhente den enkeltes tillatelse.
Hva er semesteravgift?
Semesteravgiften er en lovpålagt avgift som har som formål å dekke utgifter som knytter seg til studentenes velferdsbehov ved det enkelte lærested. Semesteravgift skal betales til den studentsamskipnad utdanningsinstitusjonen er knyttet til. Studenter som er tatt opp til studier ved flere utdanningsinstitusjoner skal betale til studentsamskipnaden ved den utdanningsinstitusjonen hvor flest studiepoeng avlegges.
Hva er Kopinoravgift?
NMBU har avtale med Kopinor. Som student ved NMBU må du betale Kopinoravgift. Kopinoravgiften er kr 240,- pr semester og betales sammen med semesteravgiften. Avgiften står som et eget punkt på samme faktura og skal betales samtidig.
Gjennom Kopinoravtalen kan studenter og ansatte ta fotokopier, utskrifter og digitale kopier fra utgitt materiale, uten å måtte oppspore rettighetshaverne og innhente den enkeltes tillatelse. Avtalen gir på nærmere vilkår rett til å kopiere materiale som er beskyttet av åndsverksloven, og sikrer rettighetshavere vederlag for studenters og ansattes bruk av opphavsrettslig materiale. Vederlagets størrelse er forhandlet fram i en mønsteravtale mellom Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Kopinor.
Hvem skal betale semesteravgift?
- En person som er tatt opp til studier ved en eller flere utdanningsinstitusjoner i Norge som til sammen er normert til 15 studiepoeng eller mer per semester.
- Enhver som melder seg opp til eksamen.
En person som er tatt opp til studier som til sammen er normert til mindre enn 15 studiepoeng per semester, kan velge å betale semesteravgift. Studenter som er i fødselspermisjon kan også velge å betale semesteravgift.
Studenter som ikke betaler semsteravgiften innen fristen kan miste studieretten.
Ph.d.-kandidater som får støtte fra Statens lånekasse, Norad eller UD-finansierte programmer kan velge å betale semesteravgift, hvis støtten de mottar ligger på omtrent samme nivå som studiestøtten gitt til studenter gjennom Statens lånekasse for utdanning. Det vil si at doktorgradskandidater som er på programmer som delvis er finansiert av Norad eller UD, og som for eksempel er i et ansettelsesforhold som stipendiat, ikke kan velge å betale semesteravgift . Ved tvil skal utdanningsinstitusjonen v/ NMBU Forskningsavdelingen, etter å ha rådført seg med studentsamskipnaden, avgjøre om en person skal regnes for å være student etter første ledd. Det er studentenes informasjonstorg (SIT) som oppretter faktura for for ph.d.-kandidater som skal betale semesteravgift. Faktura kan deretter hentes i Studentweb.
Hvordan betaler jeg?
Alle studenter må selv hente betalingsinformasjon fra StudentWeb. Logg inn med Feide. Betalingsinformasjonen finner du under menyvalget "Betaling". Det sendes ikke ut faktura for semesteravgiften i posten.
Fakturaen er på til sammen kr 750,- og består av semesteravgift kr 470,- Kopinoravgift 240,- og valgfri kr 40,- til Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH). SAIH er en partipolitisk uavhengig organisasjon, som jobber for tilgang på god utdanning og for akademisk frihet. De støtter prosjekter i land i det sørlige Afrika, Latin-Amerika og Asia. Norske studenter har gitt bidrag til SAIH siden 1961.
Tier-ordningen slik den er i dag, er hjemlet i lov i henhold til Lov om Samskipnader § 10 og §16 i forskriftene. Et viktig premiss for ordningen er at bidraget skal være frivillig. Ønsker du ikke å bidra til SAIHs arbeid trekker du det fra på semesteravgiften. Ønsker du refusjon av SAIH avgiften tar du kontakt med SiÅs på lene.halvorsen@sias.no
Hvis du skal betale fra utlandet må du legge til kr 50,- ekstra grunnet transaksjonskostnader. Hvis ikke blir ikke betalingen registrert. Beløpet blir da enten kr 800,- (inkluderes støtte til SAIH) eller 760,- (uten støtte til SAIH).
Når er fristen for betaling av semesteravgift?
15. september i høstsemesteret
1. februar i vårsemesteret
MEN: Studielån og stipendet blir ikke utbetalt før du har betalt semesteravgiften, så det lønner seg å betale den så fort som mulig.
Hvis du betaler semesteravgift til en annen studentsamskipnad
Hvis du har betalt semesteravgift til en annen studentsamskipnad enn SiÅs, blir ikke betalingen automatisk registrert i studentsystemet ved NMBU. Du må derfor vise/sende dokumentasjon på at du har betalt semesteravgift, slik at det kan bli registrert manuelt. Send en e-post til Studentenes informasjons Torg (SiT), der du oppgir ditt fulle navn og studentnummer, i tillegg til å legge ved kopi av bevis på at du har betalt semesteravgiften. Gyldig dokumentasjon er bilde av studentbevis-appen, som viser at du er semesterregistrert og har betalt ved en annen institusjon.
Har du betalt feil sum, for mye eller betalingen ikke er gått gjennom, eller øvrige henvendelser om betaling av semesteravgift kan rettes til SiT på e-post: sit@nmbu.no eller telefon 67 23 01 11 (mandag - fredag kl. 08.00 - 15.00).
Du er også velkommen innom oss i Urbygningen (mandag - torsdag kl. 10:00 - 15:00).
Refusjon av innbetalt semesteravgift
Har du betalt semesteravgiften mer enn en gang for samme semester, kan du kreve å få refundert semesteravgiften. Dette gjelder om du har betalt inn flere ganger til samme studentsamskipnad, eller har betalt til forskjellige studentsamskipnader. Du kan også kreve refusjon dersom du avbryter studiet tidlig i semesteret.
Frist for refusjon av semesteravgiften er:
- 15. september (høst)
- 1. februar (vår)
Send e-post til sit@nmbu.no ved krav om refusjon.
Digital semesterkvittering
Semesterkvitteringen får du på appen "Studentbevis". Appen fungerer sammen med ditt studentkort som studentbevis hos bl.a. SiÅS, Ruter, Vy og diverse butikker med studentrabatter. Appen kan brukes på IOS (iPhone/iPad) og Android.
For at studentbeviset skal være gyldig må du ha betalt semesteravgift og semesterregistrert deg. Last ned appen fra din app store.
Har du ikke IOS eller Android telefon kan du bestille en papirversjon. Dette gjøres på StudentWeb. Klikke på navnet ditt øverst til høyre, velg "Min profil", rull ned til "Semesterkvittering" og velg "Ja".
Fakta
Frist for betaling av semesteravgift:
15. september i høstsemesteret
1. februar i vårsemesteret
KID-nummer
Hvert semester får du tildelt et nytt KID-nummer som må brukes, slik at betaling av semesteravgift blir automatisk registrert.