5 tips til deg som studerer hjemme

God søvn, en dæsj latskap og gode morgenrutiner er blant rådene hjemme-studentene får.
God søvn, en dæsj latskap og gode morgenrutiner er blant rådene hjemme-studentene får.Foto: Olesya Kuznetsova / Shutterstock

– Vær en god, effektiv og lat student! Pausene er avgjørende for å klare seg med hjemmestudier, forteller ekspert.

Det var nå studentene skulle ha sittet tett i tett i forelesningssalen, stukket hodene sammen i kollokviegrupper, logget av med en treningsøkt med venner og gledet seg til konsert og fest i helgen. I stedet er mange hjemme og gjør det meste av studiene fra en hybel, et kollektiv eller hjemme hos familien. Faren for å enten jobbe for mye og slite seg ut eller å falle av er til stede.

Martin Reigstad tok sin master i by- og regionplanlegging våren 2020, etter flere måneder med hjemmestudier og lockdown.
- Jeg var heldig og hadde et veldig godt samvær i kollektivet i tiden etter nedstengingen, forteller han.

Reigstads beste anbefaling til dem som nå opplever den samme nedstengingen, er å komme inn i en rutine. Hvis du bor i et kollektiv, spis frokost og lunsj sammen med dem du deler bolig med, og jobb sammen i fellesarealene så dere kan diskutere temaer fra lesing og forelesning.
- Jeg anbefaler også å sette et mål for hvor mye du skal jobbe med skole hver dag og uke og ha et tydelig skille mellom når du jobber og når du slapper av, sier Reigstad.

Og ekspertene stiller seg bak Reigstads råd. Vi har spurt Morten Røvik, som er rådgiver, coach og har en fast spalte i Aftenposten som en av avisas eksperter på produktivitet, karriere og studier. Her er hans beste råd for hvordan man kan studere hjemmefra og likevel være produktiv:

1. Få regelmessig og nok søvn
For at hjernen skal fungere optimalt, må du sove godt. Hjernen trenger å få lagret det du har lært slik at du kan finne det igjen når du trenger det. Om du ikke sover godt etter du har lært noe, øker sannsynligheten dramatisk for at kunnskapen glir ut igjen. Legg deg på samme tid hver kveld og stå opp på samme tidspunkt hver morgen. Finn en rytme som passer deg og følg den.

2. Vær lat og tøm hodet!
Ikke bruk mer tid enn nødvendig på studiene dine. Sørg for at du jobber strukturert slik at du ikke trenger å re-lære det du allerede har lært. Skriv derfor ned alle ting du kommer på at du skal gjøre noe med eller det du er bekymret for når tanken oppstår. Skriv dem ned et sted der du ser det senere og lov deg selv at du i løpet av dagen skal se på listen og avgjøre hva du skal gå videre med og hva du kan legge bort.

3. Jobb strukturert og etter en rutine
Sett deg realistiske mål for hva du skal gjøre for å komme i mål. Lag en plan for å komme igjennom materialet og bryt den ned i ukemål. Legg inn litt slakk slik at dersom du blir syk eller noe uforutsett inntreffer, sklir du ikke ut av planen.
Morgenen er viktig: Lag en morgenrutine som du gjennomfører hver dag. Røvik anbefaler sterkt å unngå å se på sosiale medier og lese e-post før et stykke ut på dagen. Det er lett å havne i prokrastineringsmodus om du begynner å sjekke mobilen før du har kommet deg ut av sengen. Kom deg ut av pysjen og inn i de klærne du vanligvis bruker på lesesalen. Du skifter da fra slappe-av-hjemme- til studiemodus.

4. Bruk Pomodoro-metoden
Dette er en enkel metode som sier at du skal jobbe 25 minutter konsentrert og deretter ta fem minutter effektiv pause.

5. Ta effektive pauser
Hjernen din har behov for at du ikke overbelaster den. Den har behov for å gresse og bare la tankene vandre. Om du ikke lar den få pause, forbrennes glukosen i hjernen raskere, og du blir mer mentalt sliten og viljestyrken svekkes. Det betyr at du i pausene ikke sjekker mobilen eller andre eksterne kilder. Det kan være svært effektivt er å gå en kort tur. Legg igjen mobilen hjemme.

Og når det røyner på, er det på tide å gi seg selv en god klapp på skulderen. Som Martin Reigstad, ferskt uteksaminert fra Fakultet for landskap og samfunn ved NMBU sier det:
- Dere gjennomfører studier midt i en pandemi. Det er det ikke mange som kan si!

De fem tipsene i artikkelen er gjengitt i forkortet versjon og med tillatelse fra Produktiv Norges nettside.

Fakta

Trenger du hjelp eller bare noen å snakke med?
Ensomhet er en kjent bivirkning av hjemmestudier. Her kan du få hjelp og råd:

- SIÅS, helsestasjonen for studenter ved NMBU

- Hjelpetelefonen for Mental Helse er gratis og døgnåpen for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym, og de har taushetsplikt. Tlf 116 123.

Publisert - Oppdatert

Del på