Tester

Dersom du har blitt bedt om å ta en test i forbindelse med jobbsøk, kan det være lurt å kikke litt på testene i forkant. Dette er spesielt viktig dersom du skal ta en evnetest. Du bør ta testen når du er fokusert, konsentrert og klar i hodet. På personlighetstester er det viktig å svare ærlig.

Ulike typer tester:

Evnetester: Kartlegger dine kognitive tester og generell intelligens. Formålet er å måle evne til logisk og analytisk tenkning og ditt potensiale for å lære nye ting. Evnetester kan bli benyttet for å sile ut aktuelle kandidater allerede før jobbintervjuet. Siden evnetestene måler generell intelligens og logisk tankegang, har det liten hensikt å øve på disse.

Ferdighetstester: Kartlegger konkrete ferdigheter, som språkkunnskaper eller hvor fort og nøyaktig du skriver på pc-tastaturet. Her er det mulig å trene seg opp til bedre resultater. Hvis du eksempelvis vet at du vil bli testet i engelsk, kan det være lurt å friske opp både tale- og skrivekunnskapene dine i engelsk. Slike tester er vanlig å bruke i alle nivåer av rekrutteringsprosessen, så det er like sannsynlig å bli testet på førstegangsintervjuet som senere i prosessen. Også disse testene kan bli benyttet for å sile ut aktuelle kandidater allerede før jobbintervjuet.

Personlighetstester: Dette er den vanligste formen for tester. Den er ulik de to andre typene ved at det ikke er noen fasit på riktige eller gale svar. Det handler mer om å vurdere hvordan personligheten din passer til arbeidsoppgavene som skal utføres i den aktuelle jobben. Målet er å kartlegge generelle atferdsmønstre og tendenser hos kandidatene. Ikke for å definere hva slags persontype du er, men for å forutsi typiske atferdsmønstre, som for eksempel om du er innadvendt eller utadvendt. Personlighetstester kan brukes i alle nivåer av rekrutteringsprosessen, men er vanligst å brune når man har kommet videre fra innledende runder.

Gratis øve-tester

Selv om du ikke vil score bedre på alle testene ved øving, kan det være lurt å prøve seg frem slik at du er mentalt forberedt på hva som venter deg. Eksempler på gratis tester:

Evnetest fra Cut-E som er en av de største aktørene på dette området i Norge.

Personlighetstest basert på OPQ32R som er en av de mest brukte personlighetstestene i Norge.

Ønsker du på lese mer om dette finne du god informasjon på siden jobbtesthjelpen.

 

(Kilde: Karrierestart.no)

 

Published 16. mars 2017 - 9:09 - Updated 30. juni 2022 - 12:52