Nye regelverk for emballasjeavfall

Av Tina Rise Tuveng

Mye av plastemballasjen består nemlig av flere forskjellige materialer som er satt sammen. Da er det ikke mulig å bruke den på nytt.
Mye av plastemballasjen består nemlig av flere forskjellige materialer som er satt sammen. Da er det ikke mulig å bruke den på nytt. Foto: Shutterstock

Det skjer mye rundt regelverk for håndtering av emballasje.

I november 2022 lanserte EU-kommisjonen et nytt forslag for emballasje og emballasjeavfall i form av en forordning, altså bindende regelverk. Målet med forordningen er å stoppe økningen i emballasjeavfall, der plastavfall utgjør en stor del. Les mer om forlaget fra EU-kommisjonen her: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_7155.

Emballasjeforeningen har også en egen sak om forordningen her: https://www.emballasjeforeningen.no/nyheter/eu-kommisjonen-vil-redusere-mengden-emballasjeavfall-og-gi-emballasjen-lengre-liv/.

Et av forslagene i den nye forordningen er at antall plastposer per person begrenses til maks 40 poser. Handelens Miljøfond har en sak om dette: https://handelensmiljofond.no/nyheter/nye-eu-krav-krever-nye-vaner.

I tillegg til det nye forslaget fra EU-kommisjonen, ble det fra 1. januar 2023 innført en ny avfallsforskrift som pålegger dagligvarekjedene å separere mat og emballasje før det kildesorteres. Dette er utfordrende for butikkene og det er ikke helt avklart hvordan dette skal følges opp. Les mer om dette her: https://www.nrk.no/innlandet/1.16207917.

NMBUs Bærekraftarena SmartPlast følger med på utviklingen.

Publisert - Oppdatert

Del på