Naturalytelser/tilleggsytelser

Sikre riktig håndtering av natural- og tilleggsytelser.

Beskrivelse
I en del sammenhenger kan NMBU tilby natural- og tilleggsytelser, både skattefrie ytelser og ytelser som kan være innberetnings- og skattepliktige.

Naturalytelser er etter lovgivningen ytelser som gis i form av varer, aksjer, rimelige lån, tjenester, bruksrettigheter eller andre goder som ikke er kontanter, sjekker eller lignende. Dette gjelder enten ytelsen stilles til disposisjon for mottakeren vederlagsfritt eller til underpris. Naturalytelser er som hovedregel innberetingspliktige og eventuelt skattepliktige.

Med unntak av gaver skal tildeling av naturalytelser være skriftlig dokumentert. Dersom satsene for naturalytelser overskrides, skal det overskytende innberettes som lønn.

Under gis en oversikt over relevante ordninger og hvordan man i tilfelle skal håndtere og melde skattepliktige ytelser.

1. Aviser
Regelverk innberetning fri avis:
Fordel ved helt eller delvis fri avis i arbeidsforhold er skattepliktig inntekt. Enkelte ansatte med et spesielt informasjonsbehov vil kunne få flere avisabonnementer av arbeidsgiveren. I disse tilfellene beskattes normalt bare fordelen med ett abonnement på en dagsavis, selv om alle blir levert hjemme hos vedkommende.

Når ansatte med et spesielt informasjonsbehov selv holder abonnement på en dagsavis, kan avisabonnementer som dekkes av arbeidsgiver normalt unntas fra beskatning.

For aksjonærer som ikke arbeider i selskapet behandles fri avis som utbytte.

Reglene ovenfor gjelder tilsvarende for abonnement på avis i elektronisk form.

Refusjon av fri avis:
Den ansatte har selv betalt faktura, og skal ha dette refundert. Dette skal føres på lønnart 3020 – Fri avis refusjon. Konto 5221 (fri avis). Dette blir da ført som skattepliktig ytelse. Blankett for utbetalinger kan benyttes for føring av bilag.

Arbeidsgiver betaler:
NMBU har betalt faktura. Det skal innberettes på lønnart 3021  Dette skal føres på konto 5221. Instituttet/enheten må sende kopi av faktura til lønn slik at dette blir innberettet.

 2. Telefon, bredbånd, mobiltelefon mv (elektronisk kommunikasjon)
Skatteetaten har endret regelverket om gaver i arbeidsforhold fra 01.01.21.  Arbeidsgiver har nå mulighet til å gi fordelen av elektronisk kommunikasjon (ELKOM) som gave. Det vil si at arbeidstaker slipper å bli skattlagt for denne naturalytelsen opptil kr 5 000,-.

Fra og med mai lønn 2021 vil derfor ELKOM tjenester (for dem det gjelder) ikke bli fordelsbeskattet for den ansatte.

3. Fritt arbeidstøy/uniform
Fri uniform eller annet spesielt arbeidstøy (verne- og vareklær) som NMBU holder, regnes ikke som skattepliktig inntekt. Som spesielt arbeidstøy regnes klær anskaffet pga stor slitasje, smuss eller av hygieniske årsaker.

4. Leie av bolig i arbeidsforhold

Når instituttet/enheten betaler husleie for en ansatt

Instituttet/enheten/avdelingen skal kontere faktura på konto 1545 – husleie interimskonto og sende kopi til lønnsseksjonen.

Dette generer både arbeidsgiveravgift samt forskuddstrekk. 

Når instituttet/enheten/avdelingen betaler husleie for en utenlandsk person som får stipend fra/via NMBU

Instituttet skal kontere faktura på konto 1545 – husleie interimskonto og sende kopi til lønnsseksjonen. Dette gjelder kun dersom oppholdet er på lengre enn 2 uker. Under 2 uker er ikke skatteplikt eller oppgaveplikt. 

Ikke trekkpliktig stipend: Dette generer ikke arbeidsgiveravgift eller forskuddstrekk. Kun oppgaveplikt. 

Trekkpliktig stipend: Dette generer både arbeidsgiveravgift samt forskuddstrekk. 

Når instituttet betaler husleie for utenlandske forskere/gjesteforelesere som ikke får noen ytelse fra NMBU

Instituttet skal kontere faktura på konto 1545 – husleie interimskonto og sende kopi til lønnsseksjonen. Dette gjelder kun dersom oppholdet er på lengre enn 2 uker. Under 2 uker er ikke skatteplikt eller oppgaveplikt. 

Dette generer bare oppgaveplikt. 

Alle bilag/kopier av faktura må merkes tydelig med ressursnummer eller fødselsnummer på ressursen som skal innberettes. 

Ansatte ved NMBU kan ikke i hht til vårt reglement leie ut sin bolig eller deler av den til formål som NMBU dekker

se dokument nederst

5. Gaver i ansettelsesforhold
Gaver i ansettelsesforhold følger reglene og satsene i medarbeiderhåndboka

Gaver gitt i arbeidsforhold innenfor NMBUs regler er ikke oppgave- eller skattepliktige. Alle utgifter dekkes avbudsjettenhetene.

6. Forslagspremie
Dersom det etableres ordning med forslagspremie skal denne (retningslinjer, kriterier, premiesatser osv) på forhånd være avklart med personal- og organisasjonsdirektøren.

Premier fra arbeidsgiver for forslag til forbedring av organisasjon og arbeidsmetoder i bedriften regnes ikke som skattepliktig for mottakeren når premien består av annet enn pengebeløp (verdier inntil kr 2500 (2005)).

7. Gaver fra arbeidsgiver til ansatt ved særskilte anledninger
Gaver fra arbeidsgiver til ansatte regnes ikke som skattepliktig inntekt for mottakeren så langt arbeidsgiverens kostnader i løpet av året ikke overstiger kr 600 (2005) for den enkelte lønnstaker. Gaven må bestå av annet enn pengebeløp.

8. Databriller
Alle ansatte ved NMBU, også midlertidig ansatte, som tilbringer vesentlig tid av arbeidsdagen foran skjerm har rett til å få dekket utgifter til synsundersøkelse og tilpasning av databrille, utført av øyelege eller optiker. Den ansatte kan fritt velge den optikeren de ønsker. Se retningslinjer i medarbeiderhånboka.

9. Flyttegodtgjørelse
Flytteutgifter dekket av ny arbeidsgiver etter originalbilag skal ikke innberettes. Det vises til medarbeiderhåndbokas bestemmelser.

10. Gruppelivsforsikring
Alle statstilsatte dekkes av gruppelivsforsikringen da denne er en del av hovedtariffavtalen. Også midlertidige ansatte er forsikret.  Skatteetaten har endret regelverket om gaver i arbeidsforhold fra 01.01.21. Arbeidsgiver har nå mulighet til å gi fordelen av gruppeliv som gave. Det vil si at arbeidstaker slipper å bli skattlagt for denne naturalytelsen opptil kr 5 000,-.

Fra og med mai lønn 2021 vil derfor gruppeliv tjenester (for dem det gjelder) ikke bli fordelsbeskattet for den ansatte.

11. Velferdstiltak
Naturalytelser som er rimelige velferdstiltak for alle eller en vesentlig gruppe av de ansatte, er skattefri. Dette gjelder for eksempel tilstelninger og lignende.

Publisert - Oppdatert

Del på