Rotgrønnsaken kassava dyrkes mye i Afrika, men restproduktene brukes sjelden effektivt. Doktorgradsarbeidet til Tigist Ashagre Amare viser at bearbeidede kassavablader og -røtter kan brukes som en rimelig fôringrediens til fisk.
Akvakultur er en viktig næringsvei for å sikre matsikkerhet, skape arbeidsplasser og fremme utvikling, spesielt i land sør for Sahara. Hovedmålet med forskningen har vært å finne ut hvordan lokale ressurser kan utnyttes bedre.
I doktorgradsarbeidet sitt har Tigris Amare undersøkt hvordan kassavablader og kassavarøtter kan brukes som rimelige og tilgjengelige alternativer til kommersielle fôrråvarer som soyamel og hvete i oppdrett av Niltilapia, en fisk som er viktig for matproduksjon i Afrika. Det kan gi lavere produksjonskostnader, bedre økonomi og mer bærekraftig akvakultur i Afrika.
Kassava fungerer godt i fôret
I forskjellige forsøk fant Amare at både kassavablader og kassavarøtter, etter enkel behandling som bløtlegging, koking eller fermentering, kan erstatte en betydelig andel av de dyre konvensjonelle fôrråvarene. Bearbeidingen kan øke næringsinnholdet i kassavaproduktene betydelig.
Formålet var å vurdere effekt på fôrutnyttelse, fordøyelighet, tilvekst og fôringsøkonomi. I det første forsøket viste det seg at proteinet fra behandlet kassavablad kunne erstatte 30 prosent av soyaprotein i fiskefôr, samtidig som fisken opprettholdt god vekst og helse. I det andre forsøket ble kassavarøtter brukt som en erstatning for opptil 45 prosent av stivelsen i fiskefôret. Resultatene viste at også kassavarøtter, etter behandling, ga høy vekst og god økonomi.
Det som overrasket mest, var hvor godt fisken responderte på de bearbeidede kassavaproduktene. Selv med en høy andel kassava i fôret, var resultatene nesten like gode som ved bruk av tradisjonelt fôr.
Kan redusere produksjonskostnadene hos småskala oppdrettere
Forskningen har stor betydning i en region der småskala oppdrettere ofte ikke har råd til dyrt kommersielt fiskefôr. Ved å bruke lokale råvarer som kassava kan produksjonskostnadene reduseres betraktelig.
I tillegg til økonomiske fordeler, kan slike løsninger bidra til å redusere presset på globale ressurser som soyamel og fiskemel, som ofte brukes i tradisjonelt fôr.
Ved å utnytte avlinger som allerede dyrkes lokalt, kan oppdrettsnæringen i Afrika bli mer selvforsynt og mindre avhengig av importerte råvarer. Dette kan styrke matsikkerheten og økonomien i regionen.
Forskningsresultatene til Amare kan inspirere flere til å satse på småskala akvakultur med lokale ressurser. Med riktig tilrettelegging kan kassava spille en nøkkelrolle i å sikre bærekraftig vekst i akvakultur i Afrika.
Tigist Ashagre Amare er 41 år og fra Ethiopia. Hun har en MSc/ Aquatic Science Fishery and Aquaculture, og er ansatt ved Hawassa University, Sidama Region, Ethiopia.
Hun forsvarer 3. desember sin doktorgradsavhandling med tittelen: «Utnyttelse av kassava (Manihot esculanta) som fôr til Niltilapia (Oreochromis niloticus)».
Hovedveielder har vært professor Øystein Ahlstrøm. Medveiledere: Professor Storebakken, professor Turid Mørkøre og professor Ajebu Nurfeta, Hawassa University
