Hopp til hovedinnhold

Skader i epler under lagring

Av Even Bratberg

Ca 10 epler hvor noen har fysiologiske lagringsskader
Soft scald i aromaFoto: Theresa Weigl

For å bidra til bedre strategier og redusere tap etter høsting har Theresa Weigl i doktorgraden sin undersøkt hvordan ulike dyrkings- og lagringsfaktorer påvirker eplekvalitet og utvikling av fysiologiske lagringsskader.

Produksjonen av epler i Norge øker år for år, med hele 39 % fra 2013 til 2023. Denne økningen medfører utfordringer for næringen, særlig behovet for forbedrede lagringsstrategier som kan opprettholde fruktkvalitet, redusere lagringstap og dermed forbedre bærekraften for norske fruktprodusenter.

Dette er temaet for doktorgraden  (PhD) til Theresa Weigl, som har tittelen «Tiltak som påvirker fysiologi og fysiologiske skader i epler under lagring». Den skal forsvares på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) den 24. oktober 2025.

Fysiologiske skader

Flere av de kommersielle  eplesortene våre er utsatt for raskt fasthetstap samt fysiologiske skader som bløt kjøleskade (soft scald) og aldringsrelaterte skader under lagring som fører til redusert fruktkvalitet og markedsverdi.

I forskningen sin fokuserer Theresa Weigl på tiltak før- og etter høsting som påvirker denne prosessen. Studiene omfatter tilførsel/bladgjødsling av kalsiumklorid (CaCl₂) før høsting, høstetid, lagringstemperatur og 1-MCP-behandling (1-methylcyclopropene (1-MCP) er en etylen/modningshemmer som brukes til å forsinke aldringsprosessen og forlenge holdbarheten, og som først nylig ble godkjent for kommersielt bruk i Norge). Effekten av disse tiltakene ble vurdert ved hjelp av standard kvalitetsmålinger, etylen og CO₂-produksjon, samt genekspresjonsanalyser for å få bedre innsikt i fruktfysiologi.

Weigl i et rom med mange plastbøtter som inneholder epler
Etylenmåling av epler en viktig del i avhandlingen til Theresa Weigl Foto: Andrea Podavkova

Forskningen gir resultat

Forskningen i denne doktorgraden gir innsikt i de molekylære mekanismene bak modning, stressresponser og aldring i eplefrukt. Funnene støtter også en mer målrettet bruk av  modningshemmeren 1-MCP. Selv om den er mye brukt internasjonalt, avhenger effektiviteten av kultivar og fruktmodenhet, faktorer som er blitt avklart for nordiske vekstforhold gjennom dette arbeidet. PhD-avhandlingen gir også ny kunnskap om bløt kuldeskade i ‘Rød Aroma’,  en viktig eplesort både i Norge og de andre nordiske land.

Samlet viser denne doktorgraden at faktorer både før- og etter høstingen samvirker på komplekse måter og påvirker eplefruktens fysiologi, som igjen påvirker fruktkvalitet og utviklingen av fysiologiske skader. Ved å integrere fysiologiske målinger med genekspresjonsanalyser gir dette arbeidet ny innsikt i mekanismene bak modning, stressresponser og aldring i kommersielt dyrkede eplesorter i Norge.

Theresa Weigl (29) er fra Weitnau i Tyskland. Hun har mastergrad i plantevitenskap ved NMBU, fakultet for biovitenskap (BIOVIT). Doktorgraden tas også ved BIOVIT med økonomisk støtte fra Forskningsrådet prosjekt 302722  Sustainable postharvest handling of apple. Theresa var ansatt i NIBIO i doktorgradsperioden. Nåværende arbeidsgiver er Findus. Hovedveileder har vært førsteamanuensis Dr. Siv Fagertun Remberg (NMBU), med Dr. Jorunn Børve (NIBIO), Dr. Carl Gunnar Fossdal (NIBIO) og Dr. Hanne Larsen (Nofima) som medveiledere.

Publisert - Oppdatert

Del på