Vant pris for fentanyl-motgift som kan bøte på opioidkrisen

Av Kristine Welde Tranås

Bildet viser en liten flaske merket med fentanyl. Hånden er handskekledd og holder også en sprøyte.
Fentanyl er et opioid som enkelte reagerer svært negativt på.Foto: Shutterstock

Nora Digranes og prosjektet AntiFENT vant en pitche-konkurranse for utviklingen av en ny og bedre motgift mot opioidet fentanyl. Den kan gi overdoseofre en større sjanse for å overleve.

Stipendiat Nora Digranes deltok i begynnelsen av mai 2024 på Aleap Bootcamp. Aleap er Skandinavias ledende helse-inkubator. Det vil si at de samler prosjekter innen helse og hjelper de mot et kommersielt produkt ved å tilby rådgivning, hjelp med å finne finansiering og partnere. Digranes vant pitche-konkurransen for beste idé og premien på 30.000 kr, som skal gå til videreutvikling.

– Det er utrolig moro å vinne en slik pris, sier Nora.

Et bidrag i kampen mot opioidkrisen

Prosjektet som Digranes leder, heter AntiFENT og er et samarbeid med ARD Innovation. Målet med prosjektet er å bekjempe overdoser av det syntetiske opioidet fentanyl, som er en alvorlig trussel mot folkehelsen særlig i USA, men i økende grad også i resten av verden.

Innovasjonen de vant pitche-konkurransen med, er en ny og bedre motgift mot fentanyl-overdoser og overdoser av andre syntetiske opioider.

– Det hadde vært gøy om veterinærmedisinsk forskning kunne bidra i en så omfattende sammenheng som opioidkrisen er.

Dødeligheten har skutt til værs

I USA tar opioider livet av nærmere 200 amerikanere hver dag, og opioidoverdose er den vanligste dødsårsaken blant unge voksne. Syntetiske opioider står for over 70 prosent av alle overdosene.

Fentanyl er et svært potent legemiddel som brukes som smertestillende, men er også svært avhengighetsskapende og forbundet med stor risiko for overdoser. 

– Etter at fentanyl kom på markedet, har dødeligheten skutt til værs. Årsaken til det er trolig sammensatt, men en av de kan være at syntetiske opioider kan gi opphav til muskelstivhet, noe som vi ikke ser ved naturlige opioider som heroin, forklarer Digranes.

Når det skjer i brystmuskulaturen, kan du ikke trekke pusten. I tillegg kan du få en kollaps av strupehodet, som gjør at luften ikke kan passere.

Ved overdose med vanlige opioider vil du få en saktere og dårligere respirasjon, men det lar seg veldig lett reversere med nalokson. 

– Men det er mulig at nalokson har en dårligere reverseringsevne på muskelstivheten og strupehode-kollapsen som oppstår ved bruk av fentanyl. Det er derfor et behov for å finne nye terapeutiske metoder for å reversere både muskelstivhet og respirasjonsdepresjon forårsaket av fentanyl, og det er det vi jobber med å utvikle. 

Greier å reversere muskelstivhet hos gris

Prosjektet bygger på Digranes doktorgradsprosjekt, som hun jobber med parallelt. Det prosjektet er en mer kunnskapsbasert studie, der de bruker dyremodeller for å finne ut hvordan fentanyl påvirker det motoriske systemet hos gris og hvorfor muskelstivheten oppstår.

Digranes forklarer at fentanyl trolig aktiverer det serotonerge systemet, som kan gi opphav til muskelaktivering og stivhet. Ved hjelp av et kjemikalie som blokkerer for virkningen av signalstoffet serotonin, en såkalt serotoninreseptor-antagonist, har hun og kollegene greid å reversere denne muskelstivheten hos gris.

– Da tenkte jeg at kanskje det kan fungerer på mennesker også, og så en mulighet for å ta denne forskningen et steg videre og se på overdoser, forteller Nora.

Bildet er en illustrasjon av en mann som ligger med åpne luftveier.
Person med åpne luftveier Foto: Illustrasjon: AntiFENT
Bildet er en illustrasjon av en mann med stengte luftveier.
Person med lukkede luftveier på grunn av overdose. Foto: Illustrasjon: AntiFENT

Større sjanse for å overleve 

Innovasjonen er en ny, mer effektiv motgift som er laget ved å kombinere serotoninreseptor-antagonisten og nalokson. Serotoninreseptor-antagonisten får musklene i brystet og strupehodet til å slappe av igjen, og nalokson er effektiv for å gjenopprette respirasjonsfrekvensen.

– Denne kombinasjonen tror og håper vi vil kunne gi overdoseofre en større sjanse for å overleve.

Store ringvirkninger

Forskerne har allerede gjort et forsøk med dette kombinasjonspreparatet på en rottemodell, og resultatene virker positive, men dataen er ikke ferdig analysert. 

– Dette økte overlevelse hos rottene sammenlignet med en tidligere studie.

Patentsøknaden er sendt, og prosjektet har søkt midler fra ulike finansører for å kunne fortsette forskningen. De er allerede i samtaler med et legemiddelfirma og en anestesiolog ved Ullevål som har drevet med forskning på nalokson.

Neste steg er å verifisere funnene med en ny grisemodell for å samle mer data som støtter oppunder teorien og bekrefter effektiviteten og sikkerheten ved å bruke medikamentet.

–  Vi er fortsatt i en tidlig fase, men dette er et viktig prosjekt. Ringvirkningene kan bli svært store dersom vi lykkes.

Publisert - Oppdatert

Del på