Følg med på ekskursjon til Aschjem gård!

Av Caroline Karlsson

Eskursjon til Aschjem gård
Foto: Caroline Karlsson

Hvordan driver man et moderne økologisk landbruk uten sprøytemidler? Det fikk studentene i Agroecology and Food Systems lære mer om under et inspirerende gårdsbesøk hos bonden Knut Halvor Aschjem.

Den 2. mai dro studentene i Agroecology and Food Systems, på ekskursjon til Aschjem gård. Turen startet med en vandring gjennom Aschjemskogen, og etter en fin tur i det klare vårværet ankom vi gården. Gården ligger like ved Pollevannet ved E18, og her drives det økologisk landbruk, med såkorn som hovedproduksjon.

Vel framme ble vi møtt av bonden Knut Halvor Aschjem som ønsket oss velkommen og fortalte om gårdens historie og drift. Familien har nå drevet gården økologisk i to generasjoner, og Knut Halvor delte innsiktsfullt fra hverdagen som økologisk bonde.

Knut Halvor Aschjem viser såmaskin
Knut Halvor viser såmaskinen som også brukes til presis gjødsling.
Photo: Caroline Karlsson

Han la særlig vekt på utfordringene ved økologisk drift og usikkerheten det medfører, med store værvariasjoner fra år til år og økende priser på blant annet økologisk gjødsel.

Knut Halvor fortalte at en av de største utfordringene er ugress siden sprøytemidler ikke er tillatt. I stedet må ugresset bekjempes mekanisk, hovedsakelig gjennom pløying og bruk av spesialiserte redskaper.

Knut Halvor Aschjem viser kvekerøtter
Her viser Knut Halvor kvekerøtter som tørket da de blitt dratt opp av jorden. Foto: Caroline Karlsson

Et av de mest krevende ugressene er kveke, fortalte han. Den sprer seg raskt og har lange røtter som fort dekker jorden. Vi fikk se ulike maskiner som er utviklet for både ugressbekjempelse og presis gjødsling, teknologi som spiller en viktig rolle for å gi kornet gode vekstvilkår.

Til tross for utfordringene det medfører er det en selvfølge for familien å drive økologisk uten sprøytemidler, spesielt med små barn, fortalte han.

Ammekyr på Aschjem gård
Foto: Caroline Karlsson

Dagen ble en lærerik innblikk i hvordan man driver et økologisk landbruk. Etter mange spørsmål og en omvising på gården, der vi også fikk hilst på gårdens ammekyr, startet vi turen tilbake gjennom Aschjemskogen igjen.

Publisert - Oppdatert

Del på