Alise Danielle Midtfjord - Intellectual Labs

Av REALTEK-redaksjonen

Ung kvinne foran pc-skjerm i et kontorlandskap
Alise Danielle Midtfjord jobber som data scientist i Intellectual Labs.Foto: Privat

Alise Danielle Midtfjord har en master i miljøfysikk og fornybar energi. Nå er hun partner i Intellectual Labs, en oppstartsfabrikk innen kunstig intelligens.

Hva jobber du med i dag? Hvilke arbeidsoppgaver har du?

Jeg er data scientist i et venture studio (oppstartsfabrikk) med fokus på kunstig intelligens (KI). Det betyr at jeg er med å skape produkter og selskaper basert på denne teknologien. Det handler om å løse vanskelige problemer med samarbeid og forskningsbasert innovasjon, og å lansere selskapet som leverer det. Det innebærer mye dataanalyse, maskinlæring (opptrening av KI-modeller) og koding. I tillegg får jeg jobbe med alle aspekter av det å skape selskaper fra bunnen av, både ideskapning, innovasjon, forretningsutvikling og salg.

Hva er det beste/mest spennende med den jobben du har i dag?

Å jobbe som data scientist vil ofte si å jobbe tverrfaglig sammen med eksperter innenfor andre områder. Jeg jobber tett sammen med eksperter innenfor alt fra genetikk, industri til finans. Å jobbe i tverrfaglige team er veldig lærerikt og givende, og man lærer noe nytt hver dag.

I tillegg har jeg en veldig variert hverdag, noe jeg setter ekstremt pris på. Jeg kan fort både kode i Python, ha en investorpitch, idemyldre over et nytt selskap og ha workshop for å løse komplekse problemstillinger på samme dag.

Hva var veien fra studiene til den jobben du har i dag?

Veien min var kanskje ikke helt rett frem, og jeg har vært innom en del forskjellige ting. Rett fra studiene startet jeg som teknologikonsulent i Accenture, et større konsulentselskap. Her jobbet jeg mye med forretningsutvikling basert på ny teknologi, og jobbet mye med hvordan arbeidsprosessene til forskjellige kunder kunne bli bedre ved bruk av teknologier som KI og VR/AR. Men jeg skjønte etter hvert at jeg ønsket å jobbe litt mer faglig og lære mer om kunstig intelligens, og tok deretter en doktorgrad på Universitetet i Oslo innen maskinlæring. Her fikk jeg jobbet mye mer teoretisk med statistikken og matematikken bak kunstig intelligens. I løpet av doktorgraden ble jeg kjent med gründerne av selskapet jeg jobber i nå, Intellectual Labs, og startet å jobbe der etterpå.

Hvordan bruker du det du lærte i utdanningen din i den jobben du har i dag?

Jeg bruker det jeg lærte i utdanning i alle deler av jobben min. Miljøfysikk og ingeniør-linjene gir deg en god grunnpakke basert på fysikk, matematikk, IT og kjemi som gir deg det du trenger for å være med å utvikle fremtidens teknologi. I tillegg gir påfyllet av økonomi, etikk og ledelse at du klarer å sette teknologien inn i et samfunnsperspektiv, og gjør deg til en god kandidat for å bidra til innovasjon. Alt dette bruker jeg i alt jeg gjør, om det så er koding, modellutvikling, samarbeid eller nytenkning. I tillegg gav denne verktøykassen av realfag meg det jeg trengte for å ta en doktorgrad i maskinlæring/statistikk, og kunnskapen derfra bruker jeg også hver dag som data scientist.

Hvordan bidrar du/jobben din/arbeidsplassen din i arbeidet med bærekraft?

I Intellectual Labs ønsker vi å skape fremtidens teknologi for et mer bærekraftig samfunn. Eksempelvis har vi et hovedfokus på å bygge selskaper som bidrar til å skape bedre helse og et mer bærekraftig helsevesen, og selskaper som kutter utslipp og avfall i flere bransjer som industri og havfart.

Hvorfor bestemte du deg for å studere på NMBU?

Jeg hadde lyst å bli sivilingeniør, som tilbys på NMBU i flere linjer. I tillegg hadde jeg hørt veldig varme ord fra bekjente som gikk der, som at det var et veldig inkluderende og engasjert miljø, samt et veldig godt sosialt studiemiljø. Dette har jeg fått bekreftet gjennom min tid der, og jeg kjenner ingen som ikke er superfornøyd med de sosiale tilbudene og det sosiale miljøet på NMBU og Ås. Dette er et universitet som får folk til å trives! I tillegg møter man mange engasjerte mennesker som brenner for det de gjør, og brenner for å bidra til å skape en bedre verden på forskjellige måter. Og jeg har opplevd at båndene man skaper med medstudentene kommer igjen senere i arbeidslivet.

Hva likte du best ved å studere på NMBU?

Det sosiale miljøet på NMBU er helt unikt, og jeg kan ikke se for meg at det er mulig å ha en bedre studietid. Foreninger og fritidstilbud gjorde at man alltid hadde noe å gjøre, og alltid hadde noen man kunne møte.

Et annet viktig punkt er vinklingen på studieretningene og fagene på NMBU, der alt man lærer blir satt i et samfunnsperspektiv, og det er fokus på at det det man lærer kan bli anvendt direkte i jobb rett fra studiet. Jeg opplever at arbeidsgivere synes studenter fra Ås er veldig løsningsorienterte og initiativtakende, og flinke til å sette arbeidsoppgaver i et større bilde.

Hvilke karrieretips har du til andre som vurderer å ta den samme utdannelsen?

Med en så bred kompetanse som man opparbeider seg som miljøfysiker har man utrolig mange forskjellige mulige arbeidsplasser. Klassen min, som et eksempel, jobber med alt fra solspesialisert, kraftingeniører, IT-arkitekter, avfallsrådgivere, forretningskonsulenter, forskere, lærere, gründere med mer. Jeg vil anbefale å finne ut hva du selv brenner for både når du velger fag underveis i studiet og når du søker jobber, for det er uante muligheter der ute. Ikke tenk at du må ta noen av de “basic” jobbene, her kan du tenke kreativt! Og tenk gjennom hvordan du vil være med å forme verden!


Dette sier Alises arbeidsgiver, Intellectual Labs, om utdanningen:

På hvilke måter tenker du at utdanningen til Alise har vært relevant for den jobben hun har i dag?

I Intellectual Labs er vi så heldige å jobbe utelukkende med å skape nye produkter, bygget på nettopp fundamentet som ligger i matematikk og teknologi (AI og avansert ingeniørfag). Her har denne utdanningen, slik jeg kjenner den, gitt Alise et perfekt grunnlag for å tilegne seg problemstillingene, tenke ut løsninger basert på kunnskapen, og å samarbeide med andre fag-grener (som design, potensielle brukere av løsningen, andre forskere og teknologer) for å skape en helhetlig løsning/produkt for oppgaven. Utdanningens fokus på samfunnsnytten, økonomi og etikk kommer også til uttrykk i Alises jobb, selv om hun primært jobber med ingeniørfag, AI og teknologi, fordi hun tilegner seg ny kunnskap om bedrifter og bransjer raskt og med empati. Utdanningen har trolig også bygget opp Alises nysgjerrighet og vært veldig nyttig på inspirasjon til, og i gjennomføring av, hennes doktorgrad. Å utvikle en nysgjerrighet knyttet til fagene og dermed også andre fag, tror jeg er veldig viktig.

Hva slags inntrykk har du av studieprogrammet til Alise ved NMBU?

Gjennom det jeg har hørt fra Alis er jeg spesielt imponert over fokuset på å gjennomføre forskning- og utviklingsprosjekter sammen med dybdekompetanse og det å inspirere til nysgjerrighet og læring. Til sammen tror jeg dette er essensen i hvordan programmet driver frem kandidatenes evner til å bidra til innovasjon og entreprenørskap. Og nettopp dette er det Norge trenger veldig mye av dersom vi skal klare omstillingen fra en oljeøkonomi til nye teknologibedrifter som eksporterer til resten av verden.

På generell basis - hva er mest verdifullt for studenter å ha med seg fra studieprogrammet inn i arbeidslivet?

Min anbefaling er at studentene - ved siden av fag og karakterer - selv vektlegger det å dele innsikt, lære av andre medelever, studenter på andre linjer og av andre kulturer, og forsøker å orientere seg på tvers av fag, folks bakgrunn og utenfor Norges grenser. Nettopp denne tverrfagligheten og lysten til både konstant læring og oppdagelser og til å samarbeide - tror jeg både studenter og NMBU må vektlegge i gjennomføringen av programmet. Vi ser at studenter tar med seg dette ut, og sammen med den rent faglige læringen er det det mest verdifulle.

Fakta

Alise Danielle Midtfjord

Studieprogram ved NMBU: Miljøfysikk og fornybar energi

År for uteksaminering: 2018

Nåværende arbeidsplass: Data Scientist og Partner i Intellectual Labs

Andre relevante jobber, utplasseringer, trainee-stillinger eller lignende:

  • Accenture - Teknologikonsulent
  • Universitetet i Oslo - Doktorgradsstipendiat i Maskinlæring

Publisert - Oppdatert

Del på