Hva må jeg huske før utenlandsreiser med kjæledyret?

Av Camilla Wiik Gjerdrum

Bildet viser en katt i et bur på besøk hos Dyresykehuset – smådyr.
Du som dyreeier har ansvar for at ditt kjæledyr har gjennomgått nødvendig behandling hos veterinær før innreise til andre land eller innreise til Norge. Husk at det er ulike regler for ulike land, og at Norge har egne regler for innreise. Dette gjelder både kjæledyr som opprinnelig bor i Norge, og for innførsel av dyr fra utlandet.Foto: Marius Svendsen

Det er ting du må tenke på før du reiser utenlands med kjæledyret ditt. Du har som dyreeier selv ansvar for at dyret har fått all den behandling og de attestasjoner som regelverket krever. 

Kjæledyr med på reiser og ferier

Regelverket er forskjellig i ulike land. Mattilsynet har en fin reiselveileder hvor du kan taste inn type dyr, land mm, og få ut de gjeldende reglene for din egen reise.

Her er lenker til informasjon om å ta med kjæledyret til våre naboland:
Reise til Sverige
Reise til Danmark

Storbritannia har et mer omfattende regelverk for innreise enn andre europeiske land. 

Det er felles regler for de fleste av EU-landene med krav om et europeisk kjæledyrpass, mens reglene er mer varierte og kompliserte i land utenfor EU. De enkelte lands ambassader er som regel behjelpelige med oppdatert informasjon om innreise med kjæledyr til det aktuelle landet. 

Husk at du må forholde deg til to ulike regelverk; ett i det landet du reiser til og ett ved reise tilbake til Norge. Reglene for når du skal inn i Norge med dyret ditt finnes hos Mattilsynet.

Innreise til Norge fra land utenfor EU/EØS har mer omfattende regler, og krever lang forberedelse. For innreise fra såkalte tredjeland, kreves blodprøve for å være sikker på at rabiesvaksinen har hatt effekt.

Sjekk alltid regelverket for reise med kjæledyr på Mattilsynets hjemmeside, www.mattilsynet.no, der det til enhver tid er oppdatert. Det er eiers ansvar å kjenne regelverket.

Kjæledyr med på flyttefot

Dersom du skal bosette deg i et annet land, bør du oppsøke veterinær i det nye landet så snart som mulig for anbefalinger angående aktuelle sykdommer og lokalt regelverk som du må være oppmerksom på.

I tillegg til rabies er det en rekke sykdommer i andre land som kjæledyret kan bli smittet av på reise.

Sjekkliste før utenlandsopphold med kjæledyr

Pass 

Hund og katt må ha godkjent pass hvor alle opplysninger om dyret og nødvendig attestasjon fra veterinær føres inn. Husk at passet alltid må være tilgjengelig ved veterinærbesøk før reisen og underveis.

ID-merking med godkjent microchip 

ID-merking må gjøres senest ved første rabiesvaksine eller ormekur. Lesbar øretatovering fra før 3.juli 2011 er godkjent ID-merking inntil videre, ID-nummeret må være innført i passet.

Rabiesvaksine

Denne må gjøres senest 21 dager før reise, og dyret må være eldre enn 3 måneder. Det er viktig å være klar over at denne regelen med 21 dager før innreise også gjelder for andre land som for eksempel Danmark og Finland. For noen land kreves blodprøve for å måle at rabiesvaksinen har hatt effekt.

Behandling mot revens dvegbendelorm (Echinococcus multilocularis).

Dyret må være eldre enn 3 måneder og behandlingen må gjøres av veterinær, med godkjent preparat inneholdende praziquantel, i løpet av 24-120 timer før innreise til Norge. Det er ikke tillatt å ta med egne ormekurer som veterinærern gir. Grunnen er at veterinæren må vite hvilke medisiner kuren inneholder. Derfor må veterinæren helst gi av egen beholdning, eller skrive ut resept på forhånd (om dyret har blitt undersøkt på gjeldene klinikk de siste 12 månedene) som eier kan ta med til timen.

Dersom du reiser ofte, og kun innenfor EU/EØS, kan du benytte den såkalte «28-dagersregelen»: Etter to behandlinger med maksimum 28 dagers intervall kan dyret behandles regelmessig hver 28. dag om man reiser ofte. Husk at det også må behandles senest innen 28 dager etter siste innreise til Norge.

Unntak

Det kreves pass og ID-merking, men ikke ormebehandling, for katter som reiser mellom Sverige og Norge. Det kreves ikke ormebehandling av hund som reiser fra Finland til Norge om man ikke reiser gjennom Sverige.

Husk at du trenger ormebehandling for reise fra Sverige til Norge, uansett hvor kort du skal være borte og om hunden er ute av bilen eller ikke.

Alvorlige smittsomme sykdommer der regelverket ikke stiller spesifikke krav ved innførsel

Det er viktig å være oppmerksom på at hunder og katter kan bli smittet av alvorlige sykdommer som ikke omfattes av Mattilsynets regelverk. Mange av disse sykdommene kan også være farlig for mennesker. De fleste av disse sykdommene kan forebygges ved vaksinering eller forebyggende antiparasittær behandling.

  • Leishmaniose (Leishmania infantum)
  • Hjerteorm (Dirofilaria immitis)- også katt
  • Den brune hundeflåtten (Rhipicephalus sanguineus) - kan overføre alvorlig sykdom
  • Monocyttær ehrlichiose (Ehrlichia canis)
  • Babesiose (Babesia canis, Babesia gibsoni)
  • Hepatozoonose (Hepatozoon canis)
  • Leptospirose (Leptospira canicola, Leptospira icterohaemorrhagiae)
  • Brucellose (Brucella canis)
  • Sporotrichose – også katt
  • Valpesyke
  • Smittsom leverbetennelse
  • Hunde- og kattelopper

Vi anbefaler vaksine mot leptospirose til hund ved reise sørover i Europa, i tillegg til den vanlige standardvaksinen i Norge som virker mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirusdiarre og parainfluensa (kennelhoste) for hund, og mot kattepest og katteinfluensa for katt.

I tillegg anbefaler vi profylakse mot flått og mange insekter som kan overføre smittsomme sykdommer. Søk råd hos veterinæren vedrørende beskyttelse mot flått og insekter på reise.

Ikke alle dyr liker reising

Noen dyr mistrives på reisefot; lurt da å vurdere en annen ferie eller at dyret blir tatt vare på av andre i ferien.

Husk at dyret trenger regelmessig lufting i trygge omgivelser på turen, og det må ha tilgang til rent vann og nok plass under hele reisen. Husk også at det er varmt nedover på kontinentet, og dyret må beskyttes mot direkte sollys.

Publisert - Oppdatert

Del på