Reiseliv på naturens og folkets premisser

.
.Foto: Shutterstock

Hva har Varanger av natur, kultur og sosiale ressurser som kan videreutvikle stedet som reiselivsdestinasjon? Det vil BIOTOUR-forsker Thomas Haraldseid finne ut mer om.

 Til våren skal han i gang med feltarbeid i Varangerområdet. Der vil han gjennomføre en såkalt landskapsressursanalyse (LRA).

– Landskapsressursanalyse er en god plattform for å utvikle et sted fordi den tar utgangspunkt i de kvalitetene finnes i landskapet – enten det er natur, kultur eller også skjulte kvaliteter som stillhet, forklarer Haraldseid.

Lys og unik geologi

Bli derfor ikke overrasket hvis du til våren ser en mann med rødblondt, langt hår sittende ved fjorden mellom Varangerbotn og Hamningberg eller vandrende langs elvedalene opp mot vidda. Det kan være Haraldseid som analyserer hva landskapet tilbyr av natur og kultur. Doktorgradsstipendiaten er godt kjent i området. Han skrev nemlig mastergradsoppgave om landskapsressursanalyse og stedmerkevareutvikling med Varanger som eksempel.

– Jeg vet at noe av det som er karakteristisk ved området er det arktiske lyset, nærheten til sjøen og elvedalene. 

Som en del av landskapsressursanalysen vil han snakke med lokale beboere og turister for å høre hva de oppfatter som særegent ved området, en såkalt ‘sense of place’-analyse.

– Da kan jeg gjennomføre for eksempel vandringsintervjuer. Målet er å få mer kunnskap om hva folk mener er karakteristisk ved området de bor i og hvordan disse verdiene best brukes for å videreutvikle Varanger som sted, sier Haraldseid.

Geologisk ‘hotspot’

Så mens noen reiselivsdestinasjoner markedsfører nordlyset, kanskje Haraldseids landskapsressursanalyse vil kunne åpne opp for alternative attraksjoner? Kanskje kan følelsen av stummende mørke når du stanser opp på vidda være noe å markedsføre? Eller det å kunne kjøre langs den nasjonale turistveien langs kysten og se hvordan lyset er i stadig endring, noe som gjør hver kjøretur unik?

– Det rå, arktiske landskapet i Varanger er i tillegg en eneste stor geologisk historiefortelling, og er derfor en ‘hotspot’ for geologer og arkeologer, sier Haraldseid.

Bærekraft som mål

Arbeidet til Haraldseid er en del av BIOTOUR-prosjektet om naturbasert reiseliv og den delen av prosjektet som ser på ressurser og produktanalyse. Her vil forskerne også vurdere de forutsetningene et område har for å kunne utvikle naturbaserte reiselivsprodukter som er bærekraftige.

– For et sted kan det være utfordrende dersom utviklingen av naturbasert reiseliv primært baseres på markedsbehov. Min tilnærming er derfor å ta utgangspunkt i de stedlige ressursene som finnes i natur, kultur og folk. Ved å kombinere denne kunnskapen med markedstrender, kan naturbasert reiseliv spille en viktig rolle i å videreutvikle et sted på naturens og befolkningens premisser, sier Haraldseid.

Publisert - Oppdatert

Del på