Kan vi leve av bare kortreist mat i Norge?

Av Mette Risbråthe

Landbruk
LandbrukFoto: Shutterstock

Dersom Norge skal bli selvforsynt må vi gjøre store endringer i hva vi spiser og hvordan vi produserer maten. Og kunne du klart deg uten kaffe og sjokolade?

Kun 3% av Norge er dyrkbart areal. Se for deg at koronapandemien eller andre globale hendelser stoppet all import og eksport. Ville vi klart oss med selvberging?

Hva som er kortreist mat avhenger av hvor du bor på kloden. For oss i Norge betyr det å spise mat som er produsert på norsk jord. Bare 1/3 av de 3% dyrkbar mark vi har her i Norge er egnet for å dyrke korn, grønnsaker og poteter. Resten egner seg kun til dyrking av gress som fôr til dyrene. Og på denne ene tredjedelen dyrkes det mest korn. Mye av dette kornet går til dyrefôr. Om vi skulle leve på bare kortreist mat, antar jeg at mye av dette kornet ville vi måtte spise selv, men hva skulle vi da gitt til dyrene?

Sjekk hva fire forskere fra NMBU sier om hvordan det ville vært om vi bare levde på kortreist mat.

 

Selvforsynt på kjøtt, melk og egg

Selvforsyningsgraden i Norge ligger på 40%. Det er egentlig ganske lite. Kjøtt, melk og egg kunne vi vært selvforsynte med, dersom vi hadde spist sauer vi har på lager, så her ville vi kanskje ikke merket de store endringene. Vi importerer ca 14 % av storfekjøttet vi spiser pr. i dag. Øvrige kjøttslag er vi selvforsynte med. Selvforsyningsgraden for ost og syrnede meieriprodukter er henholdsvis 87 % og 84 % (tall fra 2018). Importen av disse produktene øker hvert år. Husdyrene våre får også fôr som er importert. Er det da noe kjøtt vi bør unngå å spise for å sikre mat til alle?

Vi ville garantert savnet kaffen. Den er det helt umulig å dyrke i Norge. Og sjokoladen! Kakaoplanten er avhengig av en bitteliten mygg, som nok ikke vil trives i vårt klima. Men søtsmaken kunne fint erstattet med andre søte smaker, som for eksempel søte bær og honning.

Må høste mer fra havet

Dersom vi skulle klart oss på bare kortreist mat, måtte vi høste mer av det vi har i havet. Vi har naturgitte fortrinn med en lang kystlinje, og mer fisk hadde vel heller ikke vært så dumt for helsa vår. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag to til tre ganger i uken. Her har vi mye å gå på, for pilene for inntak av fisk har pekt nedover i flere år.

Så... kan vi leve på kun kortreist mat i Norge, og hvordan ville vi måtte rigge oss da? Se hva forskerne innen veterinærmedisin, ernæring, husdyrproduksjon og planteproduksjon sier i filmen over.

Flere filmer i serien Se det store bildet:

Publisert - Oppdatert

Del på