Mugg i maten? Nei takk!

Av Jayne P Lambrou

Med den nye teknologiske løsningen for å oppdage giftstoffer i maten kan for eksempel en produsent i Tyrkia sjekke nøttene han produserer allerede før de sendes til Norge og EU.
Med den nye teknologiske løsningen for å oppdage giftstoffer i maten kan for eksempel en produsent i Tyrkia sjekke nøttene han produserer allerede før de sendes til Norge og EU.Foto: Håkon Sverdvik, NMBU

Ny teknologi skal sikre at maten som havner på bordet ditt er trygg å spise allerede før den sendes fra bonden. Løsningen er et enkelt, bærbart apparat som raskt skanner og finner mugg, pesticider og antibiotika i matvarer.

– Mykotoksiner, som kommer av muggsopp, er en av de største utfordringene for næringsmiddelbransjen. Det kan forekomme i vanlige næringsmidler som for eksempel fôr, korn og eplejus, forteller professor Dr. Achim Kohler, fra NMBU.

Mykotoksiner er svært helseskadelige. De kan føre til utvikling av leverskade og kreft. De kan også ha hormonhermende virkning, skade nyrene eller svekke immunforsvaret.

Kohler og NMBU er koordinator for forskningsprosjektet PHOTONFOOD, der 13 universiteter og partnerorganisasjoner fra åtte europeiske land samarbeider om å utvikle ny teknologi for bedre mattrygghet. Prosjektet er finansiert av EU-midler og skal pågå de neste fire årene.

– PHOTONFOOD skal lage et instrument som kan påvise denne typen kontaminering raskt og billig, forklarer Kohler.

Fordelen med teknologien er at den vil være robust og billig nok til den kan brukes langs hele verdikjeden fra jord til bord. Den kan tas på bruk på bondegård, i produksjon, under transport, i butikker og så videre. Den vil være enkel og rask nok til at man kan sjekke matvarene tidlig i prosessen.

- En internasjonal produsent kan sjekke nøttene han produserer før de sendes til Norge og EU, og ikke minst før de blandes med nøtter fra andre produsenter eller partier. Bonden kan selv undersøke varene på sin egen bondegård, og dermed kan vi se hvor problemet oppstår og stoppe det. Dette er en banebrytende teknologi, sier Kohler.

Forskningsprosjektets mål er å lage en bærbar og fleksibel løsning for å oppdage mikrobisk og kjemisk kontaminering i matproduksjonskjeden og i ferdige matprodukter. Løsningen skal kombinere innovasjon i midt-infrarød (MIR)-lesing, smart papirbasert prøvebehandling og avansert dataanalyse.

Ved å utvikle, teste og demonstrere en kompakt, bærbar, tilpasningsdyktig og multifunksjonell løsning skal kostnadene i testing av sopp, mykotoksiner, pesticider og antibiotika i alle deler av matvarekjeden kuttes betraktelig.

Publisert - Oppdatert

Del på