Potensialet for bruk av droner i jord- og skogbruk er enorme

Av Harrieth Lundberg

Droner har potensialet til å revolusjonere jord- og skogbruket. Foto: Shutterstock
Droner har potensialet til å revolusjonere jord- og skogbruket. Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

Du finner dem kanskje flygende over en åker. Så ser du at dronen sprøyter avlingen under. Eller kanskje er på tur og kommer du over et bart skogsfelt. Der ser du droner som planter små grantrær.

Fra å være for de spesielt interesserte har droner, i takt med den teknologiske utviklingen, stadig fått nye bruksområder.  Dronene kan samle inn store datamengder som kan analyseres og gi ny og viktig kunnskap for bønder og skogeiere.  

Dette gjør at produksjonen kan optimaliseres. Og nå kan man følge prosessen via en datamaskin. Står vi ovenfor en ny revolusjon innen jord- og skogbruket? 

Hundre ganger raskere

-Potensialet i bruk av droner er enorme. En mann med drone kan plante 10.000 trær i løpet av en dag.  Dronen kan plante, sprøyte, gjødsle og overvåke avling. Redusere gjødselbruken med 80% og øke avlingen med 20%. Reduksjon av sprøytemidler med 90%, forteller leder for Norsk senter for dronetjenester, Kjetil B. Mathisen. 

Men det stopper ikke der. For boden betyr nye dronetjenester at det er mulig å finne rådyrkillinger før bonden slår det høye gresset. I tillegg er det mulig å overvåke og finne beitedyr hundre ganger raskere enn ved manuell leting. 

-Dyr kan gjetes på lange avstander og identifisering av rovdyr er enkelt. Og å skremme dyret bort, utdyper Mathisen. 

Behov for et samlingspunkt

I skogbruket kan droner hjelpe til med kartlegging av skogen gjennom 3D-visuelle bilder, fotografi og video. Gjennom datanalyse vil man få en verdifull innsikt i statusen til skogen. Dette kan man ta videre inn i planlegging og ledelse.

-Det enorme potensialet for droner i industrien gjør at det er et behov for et nasjonalt samlingspunkt for utviklingen av dronetjenester, sier Mathisen. 

Det gjelder ikke bare for jord- og skogbruksnæringen, men også innen havbruk og fiske.  

-Norsk senter for dronetjenester arbeider for å spre kunnskap om dronenes muligheter, samle aktørene i en kompetanse og samarbeids-cluster og drive frem utviklingen av løsninger knyttet til primærnæringene spesielt. 

Han forklarer videre at senteret er et initiativ fra Aggrator, og at flere partnere er med. Målet er å samle Drone Norge» i et felles senter for utvikling av markedet, tjenester, løsninger og knytte kunder til leverandører.

-Vi ønsker være bindeleddet mellom alle aktører innen dronefaget, akademia, forskning, kunder, leverandører og investorer, utdyper Mathisen.  

Frokostmøte om droner:

Nysgjerrig på hvordan droner kan bidra til å revolusjonere jord- og skogbruket? Da kan du får faglig påfyll på frokostmøtet 23. august i Vitenparken på Campus Ås / NMBU. Seminaret er gratis, og det vil være mulighet for strømming. 

Informasjon og påmelding finner du her:
Frokostmøte: Droner – hvordan kan de revolusjonere jord - og skogbruksnæringen? | NMBU

Frokostmøtet er en del av seminarserien «Fra Ide til Suksess". Seminarserien er i regi i av prosjektet «Entreprenørskapslandsbyen Campus Ås. Mer informasjon om prosjektet finner du her: Entreprenørskapslandsbyen Campus Ås – en smeltedigel for forskningsbasert innovasjon for en bærekraftig samfunnsutvikling | NMBU

Norsk senter for dronetjenester:
dronesenteret.no | Droner - den neste store bølgen

Mer om droner:

Droner: Nye spilleregler for skogkartleggingen? | NMBU

Droner lager digital revolusjon i landbruket | NMBU

Fakta

Frokostmøte om droner:

Nysgjerrig på hvordan droner kan bidra til å revolusjonere jord- og skogbruket? Da kan du får faglig påfyll på frokostmøtet 23. august i Vitenparken på Campus Ås / NMBU. Seminaret er gratis, og det vil være mulighet for strømming. 

Informasjon og påmelding finner du her:
Frokostmøte: Droner – hvordan kan de revolusjonere jord - og skogbruksnæringen? | NMBU

Frokostmøtet er en del av seminarserien «Fra Ide til Suksess". Seminarserien er i regi i av prosjektet «Entreprenørskapslandsbyen Campus Ås. Mer informasjon om prosjektet finner du her: Entreprenørskapslandsbyen Campus Ås – en smeltedigel for forskningsbasert innovasjon for en bærekraftig samfunnsutvikling | NMBU

Publisert - Oppdatert

Del på