Avhandlingen beskriver utvikling av nye metoder for kvantifisering og lokalisering av gonadotropinene follikkelstimulerende hormon (Fsh) og luteiniserende hormon (Lh) på mRNA og proteinnivå i modellfisken medaka. Metodene inkluderer kvantifisering av gonadotropiner ved ELISA og kvantitativ PCR, i tillegg til lokalisering av gonadotropiner ved immunfluoresens og in situ hybridisering (FISH). I tillegg omfatter avhandlingen generering av en ny transgen linje hvor et rødt fluoreserende protein uttrykkes i celler som ellers uttrykker gonadotropinet Fsh. De nye metodene og den transgene linjen vil være til stor hjelp i videre studier av funksjonen til gonadotropiner hos fisk i forbindelse med pubertet og kjønnsmodning.
Forekomsten av tidlig kjønnsmodning er en begrensende faktor i akvakultur, både økonomisk og i forhold til fiskevelferd, ettersom tidlig kjønnsmodningen fører til redusert vekst og økt dødelighet. En bedre forståelse av kjønnsmodningsprosessen er derfor viktig for å utvikle bedre produksjonssystemer. Særlig er det viktig med bedre kunnskap om hva som setter i gang kjønnsmodningsprosessen, hvilke miljøfaktorer som spiller inn og på hvilken måte, og detaljer om hvordan reguleringen av de to gonadotropinene i hypofysen (Fsh og Lh) styres. Ettersom en begrensende faktor er mangel på avansert metodikk, hadde denne avhandlingen som hovedmål å utvikle metoder for bedre studier av Fsh og Lh i medaka, en modellorganisme hvor mange ulike metoder allerede er tilgjengelig.
Susann Burow disputerer 24. mai 2019 ved NMBU Veterinærhøgskolen med avhandlingen "Medaka (Oryzias latipes) gonadotropiner: Produksjons- og utviklingsprofiler, farmakologisk karakterisering av deres reseptorer og etablering av en ny transgen linje tg(fshb:DsRed2)".
Les disputasoppslag her.