Hunden min ble forgiftet av komposten

Av Øyvind Woie, Fies eier og Camilla Wiik Gjerdrum, kommunikasjonsrådgiver ved Veterinærhøgskolen

Fie ble alvorlig forgiftet av mykotoksiner da hun spiste komposten i hagen.
Fie ble alvorlig forgiftet av mykotoksiner da hun spiste komposten i hagen. Foto: Øyvind Woie

Da hunden min lå og skalv i baksetet idet vi kjørte mot Dyresykehuset – smådyr, sendte jeg en tanke til Gud. For når man har skaffet seg en hund, er sjansen stor for at man kommer til å sette utmåtelig stor pris på dyret. Sånn er det i alle fall med Fie og oss.

Det er mye som er usikkert i verden akkurat nå, men noe som er helt sikkert er at hvis du skaffer deg ei lita bikkje, så er sjansen stor for at du kommer til å sette stor pris på dyret.

Hvis du synes det finnes viktigere ting enn søte hunder i verden, så vil jeg anbefale deg å hoppe ut her. For dette blir slikkelig klissent.

I helgen som var fikk den lille pelsdotten vår i seg en smakebit fra hagens kompost. Det var ikke så smart. Men nå er det jo slik at vi nordmenn skal ha både kompost og hund. Det en farlig trend.

Alt som er giftig for hunder

Du visste sikkert at hunder ikke skal spise sjokolade, eplefrø, avokado, kokte bein, kattemat, sukkertøy, kaffe, maiskolber, fett avskjær, fisk, druer, rosiner, humle, lever, løk, rå fisk, salt, sukker, tobakk, gjær, xylitol osv. – alt det der visste ikke jeg heller, og spesielt ikke at det er ganske skummelt å spise kompost.

At noen vil spise kompost er jo i seg selv ganske imponerende. Men komposten skulle tømmes og Fie er en hund som spiser alt som er svart og ligger på bakken. I komposten finnes det mugg og i denne kan det være muggsopp - som f.eks. mykotoksiner. Og akkurat det klarte bissevovsen å sette til livs.

Det resulterte i noe som lignet på et kontinuerlig epileptisk anfall. Kramper over hele kroppen og voldsom pusting. Vi skjønte at det var alvor og kastet oss i vår egen dyreambulanse og satte kursen mot Veterinærhøgskolen Dyresykehuset – smådyr på Ås.

Redd for Fies liv

Like før Fie gomlet av komposten fikk jeg en liten øyeskade som jeg måtte rykke ut til legevakten med. Der ble øyet fylt med farge slik at man kunne sjekke om det var en skade. Det var det ikke, men øyet mitt så ut som om det satt på en zombie og synet ble ganske svekket.

Derfor havnet jeg i baksetet med Fie som tydelig gav uttrykk for at dette kunne være hennes siste time. Mellom kramper og min egen svaksynthet ble det såpass dramatisk at jeg i nødens stund sendte av gårde en bønn til Vårherre. Ja, jeg beklaget at jeg forstyrret han med dette akkurat på dette tidspunktet, siden han sikkert hadde nok å styre med i disse krigs- og katastrofetider. Men det var som en refleks i tankesenteret mitt. «Kjære Gud, redd bikkja mi!!!»

Da vi vrengte bilen inn på parkeringsplassen foran Dyresykehuset stod dyrepleierne. Det var som å komme på dyrenes variant av Chicago Hope. Her stod de parat, mottaket var helt suverent, informasjonen upåklagelig – det offentlige helsevesenet har noe å lære her. Nå betaler vi jo rimelig godt for servicen, men likevel. For noen flotte og omsorgsfulle folk!

Kan man be Gud om å redde en hund?

Mandag var en usikker dag og Fie svevde mellom liv og død. Jeg forsøkte å fokusere på jobben. Jeg jobber i kirken og kolleger gav sympati og trøst. I en samtale med en av prostene bekjente jeg med en smule skam mitt bønnebegjær. Jeg følte meg som en Nikodemus og spurte lavmælt: – Fru prost, er det synd å be om et Guds under for en liten hund?

– Å, nei, da, sa prosten og la til at hun gjerne kunne gjort det samme.

Om det var prosten, Gud eller Dyresykehuset som gjorde susen, er jeg ikke helt sikker på. Men her tror jeg seieren går til Dyresykehuset. TAKK!

Da jeg kom hjem fra jobb, ble det utvekslet pipe- og gryntelyder mens vi krabbet sammen på gulvet, Fie og jeg.

Nå kvikner hun sakte, men sikkert til, og blir mer og mer seg selv for hver dag.

Det er jo ikke helt sunt å bli så begeistret for en liten bastard på fire bein. Men se på henne da…

I dag er Fie frisk igjen og med matfar Øyvind Woie på sykkeltur.
I dag er Fie frisk igjen og med matfar Øyvind Woie på sykkeltur. Foto: Øyvind Woie

Muggen kompost eller muggen mat kan føre til forgiftning

Mykotoksiner er en gruppe giftstoffer som kan finnes i muggent biologisk materiale, som for eksempel mugne matvarer, kompost og hundemat. Og det var dette Fie fikk i seg.

– Kliniske tegn på en slik forgiftning hos hund kan oppstå raskt etter inntak. Så raskt som innen 15 minutter til 2 timer er rapportert, men det kan også ta lengre tid. Noen av de første symptomene som kan oppstå er økt spyttproduksjon (sikling), oppkast eller skjelvinger på kroppen. Andre tegn kan være diare, dårlig balanse, overoppheting eller rask puls og pust, forteller veterinær og enhetsleder for Poliklinikk, akutt- og intensivavdelingen ved Dyresykehuset – smådyr, Ragnhild Skulberg. Skulberg var en av veterinærene som behandlet Fie da hun kom inn for akuttbehandling.

– I de mest alvorlige tilfellene kan tilstanden bli livstruende og lede til kramper, koma og pustestans. Det er derfor viktig å få rask hjelp av veterinær da det er nødvendig med tidlig intensivbehandling, pleie og overvåkning. Disse pasientene får hjelp av både veterinærer og dyrepleiere, forteller hun.

Ved forgiftning av mykotoksiner krever det medisinsk intensivbehandling som både er symptomatisk og støttende. Det kan blant annet bli behov for intravenøs væskebehandling (drypp), dekontaminering av magesekk og medisinsk kull, hvile og kontrollering av nevrologiske symptomer som skjelvinger og kramper.

– I de fleste tilfellene vil pasienten oftest bli symptomfrie i løpet av 1-2 døgn, men alvorlige tilfeller med nevrologiske symptomer (eksempel skjelvinger, kramper) kan ha en varighet på noen dager til måneder eller i verste fall ha dødelig utgang for pasienten, sier hun.

– Alle kjæledyreiere som opplever at dyret blir akutt sykt eller om man har mistanke om inntak av giftig materiale må ta kontakt med nærmeste vakthavende veterinær.  Det kan bli nødvendig å igangsette behandling selv før symptomer har oppstått. Så er du i tvil så ta kontakt med veterinær for å få hjelp, understreker Ragnhild Skulberg.

Fakta

Symptomer på forgiftning av mykotoksiner er:

  • økt spyttproduksjon
  • oppkast
  • skjelvinger i kroppen
  • diaré
  • dårlig balanse
  • overoppheting
  • rask puls og pust

Opplever du noe av dette – ring nærmeste vakthavende veterinær der du bor. 

Dyresykehuset – smådyr
tlf: 67 23 23 23

Publisert - Oppdatert

Del på