Stort ansvar krever at man også tar ansvar for seg selv

Av Helene Seljenes Dalum

– God psykisk helse starter med gode relasjoner. Å bli sett og hørt gir en følelse av å høre til og å være viktig. Tilhørighet er grunnleggende for god psykisk helse, skriver Helene Seljenes Dalum i dette innlegget.
– God psykisk helse starter med gode relasjoner. Å bli sett og hørt gir en følelse av å høre til og å være viktig. Tilhørighet er grunnleggende for god psykisk helse, skriver Helene Seljenes Dalum i dette innlegget.Foto: Shutterstock

Veterinæryrket er et utrolig givende og krevende yrke. Samtidig er det et yrke som krever mental avkobling for at man skal fungere godt i jobben.

Som så mange andre hadde jeg allerede fra ung alder bestemt meg for at jeg ville bli dyrlege. Første skoledag skulle vi skrive hva vi ville bli når vi ble store, og jeg skrev målbevisst «DYRLEGE» på arket. En studie fra England i 2010 viser at jeg ikke er alene om å ha valgt tidlig. De fire viktigste grunnene til at man ønsket å bli veterinær var:

  • Et ønske om å jobbe med dyr
  • Noe man alltid har hatt lyst til
  • Et ønske om å jobbe med mennesker
  • Har vært hos en veterinær med et sykt dyr/påvirket av veterinære rollemodeller

Man må brenne for noe for å bli utbrent

Veterinærer er ofte veldig engasjerte, ­ansvarsfulle og høytytende mennesker. Slike egenskaper er i utgangspunktet en stor fordel å ha i medisinske profesjonsyrker. Hos slike mennesketyper oppstår det imidlertid ofte forvirring rundt forskjellen på egoisme og sunn egeninteresse.
Mange opplever at det er vanskelig å slappe av eller ta fri og har en utfordrende balansegang mellom jobb og fritid. Man tar også ofte ansvar for det man ikke har ansvar for, for eksempel ved å redusere regningen for dyreeiere med ­begrenset økonomi.

Forsker på høy selvmordsrate

Psykisk helse har fått økende oppmerksomhet både i samfunnet generelt og i veterinærprofesjonen spesielt. I Norge er selvmordsraten for veterinærer mer enn dobbelt så høy som for den generelle befolkningen. Nå har den første vitenskapelige studien av veterinærer som yrkesgruppe kommet. Nesten 30 prosent av veterinærer i Norge har det siste året følt at livet ikke er verdt å leve, fem prosent har hatt alvorlige selvmordstanker og 0,2 prosent har forsøkt å ta sitt eget liv, skriver jeg i Dagens Næringsliv i saken «Mye selvmordstanker blant veterinærer». Det viser undersøkelsen, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet BMJ Open, og er utført som en del av et doktorgradsprosjekt ved Avdeling for adferdsmedisin, Universitetet i Oslo.

Psykisk helse på timeplanen

Vi møter alle perioder i livet der ting oppleves vondt eller vanskelig, det er en del av det å være menneske.

Litt av utfordringen med psykiske problemer er at vi ikke har noen knagger å henge alle spørsmålene og tankene våre på. De færreste av oss har kunnskap om hvordan tankene og følelsene våre fungerer, og hvordan dette henger sammen med vår adferd. Dette gjør det vanskelig å vurdere sin egen psykiske helse, og man opplever i stor grad å være helt alene med vonde eller vanskelige tanker.

Det er derfor gledelig at psykisk helse i økende grad settes på timeplanen. Både i grunnskolen, men også på Veterinærhøg­skolen som valgfritt kurs i fordypningsåret. Det er viktig at de som skal undervise om psykisk helse, både i grunnskolen og ellers, har forutsetninger for å gi god og riktig informasjon.
I tillegg har veterinærstudentene og DNV-S vist et betydelig engasjement. De har skrevet innlegg, holdt seminarer, samt opprettet Studenthjelpen, som er et tilbud om å få snakke med en medstudent på campus. Åpenheten og engasjementet er forbilledlig.

Åpenhet er viktig

Åpenhet om psykisk helse er viktig. Det senker stigma, bidrar til kunnskap om psykisk helse og kan redusere følelsen av ensomhet hos de som opplever å ha det vanskelig. God psykisk helse starter med gode relasjoner. Å bli sett og hørt gir en følelse av å høre til, og å være viktig, og tilhørighet er grunnleggende for god psykisk helse.

Selv om selvmordsraten blant veterinærer er høy, og det er mye oppmerksomhet knyttet til psykisk helse blant veterinærer, er det ikke slik at alle veterinærer kommer til å oppleve psykiske problemer. Det er viktig at vi i denne debatten ikke overmedikaliserer bekymringer og stress, det er en naturlig del av det å være menneske. Nettopp derfor er det så viktig med kunnskap og åpenhet om psykisk helse, slik at vi alle har forutsetninger for å kunne vite når vi trenger hjelp til å rydde opp i tanker og følelser.

Helene Seljenes Dalum
Helene Seljenes Dalum Foto: Privat

Ansvar for nyutdannede

Våre nye kolleger fortjener å komme til en profesjon der det er naturlig og forventet at man tar vare på seg selv og hverandre. Hvis vi som profesjon mener at utfordringene i yrket skal bli bedre, må vi starte med oss selv, og begynne å oppføre oss som om vi mener det.

Det betyr at vi skal legge fra oss jobben når vi går hjem. Det betyr at man ikke skal gå med på todelte vakter. Det betyr at man ikke skal svare på en jobbmail som kommer etter at arbeidsdagen er over. Det betyr at man skal ta seg riktig betalt for tjenestene sine. Det betyr at man skal fremsnakke sine kolleger og sin profesjon. Og det betyr at man skal tørre å spørre hverandre om hvordan man har det, og ha forståelse for at livet består av mye mer enn å bare være veterinær.

Veterinæryrket er et utrolig givende og krevende yrke. Samtidig er det et yrke som krever mental avkobling for at man skal fungere godt i jobben.

Ta vare på deg selv

I 2017 vedtok Verdens legeforening (World Medical Association) en revidert versjon av den universelle legeeden (Brean, 2017). For første gang er legens plikt til å ta vare på seg selv tatt med:
«Jeg vil ivareta min egen helse, mitt velvære og mine evner, for å kunne gi omsorg av den høyeste standard.»

Legene har altså en selvstendig plikt til å ta vare på seg selv, også av hensyn til sine pasienter. Kanskje det også er på tide med en oppdatering av løftet veterinærene avlegger ved eksmatrikuleringen?

Er du veterinær eller veterinærstudent og trenger noen å snakke med? Du kan kontakte Kollegahjelpen i Den norske veterinærforening, eller din fastlege. Hjelpetelefonen hos Mental Helse er også døgnåpen (116 123). Du finner Pysisk helse: NMBU Veterinærhøgskolen via denne siden på Facebook.

Fakta

Helene Seljenes Dalum

Veterinær og stipendiat
Avdeling for adferdsmedisin, UiO
Forsker i NORVET-prosjektet, som skal kartlegge ­arbeid, trivsel og psykisk helse hos veterinærer i Norge.

Selvmord blant veterinærer

  • Selvmordsraten blant veterinærer er høy i flere land.
  • Av 15 studier viste 14 at veterinærer har høyere selvmordsrate enn generell befolkning.
  • Bidragsytende faktorer er manglende kollegastøtte, karrieremessige bekymringer, veterinærmedisinske utfordringer, antall arbeidstimer, arbeids­mengde og ansvar i yrket.
  • To tredjedeler hadde opplevd en vanskelig livshendelse forut for selvmordsforsøket.
  • Ca. 90 prosent av dem som har tatt sitt eget liv, har hatt en psykisk lidelse forut for selvmordet.

Kilde: Platt et al., 2012, Center et al., 2003 og Harris og Barraclough, 1997 m.fl.

Følg prosjektet i sosiale medier: @helenedalum, @psychovets

Publisert - Oppdatert

Del på