Flere tilfeller av sjelden nyresykdom hos hund

I utlandet har man i flere år mistenkt at godbiter til hund som består av tørket kjøtt, kan være årsak til den sjeldne nyresykdommen Fanconi syndrom. I USA har man sett at de mistenkte produktene kommer fra Asia.

I blant annet USA, Australia og Storbritannia har man vært oppmerksomme på dette i lengre tid. Myndighetene som kontrollerer matvarer (FDA) i USA, har kontrollert godbiter fra Asia siden 2007, men uten å finne spesielle stoffer som årsak til sykdommen. Vi har informert Mattilsynet.

Sykdommen kan føre til at nyrene svikter, men med rett behandling av veterinær blir nyrene ofte bedre.

NMBU Veterinærhøgskolen oppretter nå et nasjonalt register der vi ønsker å samle inn mer informasjon slik at vi kan komme nærmere en mulig årsakssammenheng.

Vi oppfordrer andre veterinærer som ser tegn på denne sykdommen til å ta kontakt med oss.

Epost: smadyrklinikken@nmbu.no

Ved presseforespørsler kontakt kommunikasjonsansvarlig Camilla W. Gjerdrum ved NMBU Veterinærhøgskolen.

camilla.wiik@nmbu.no

tlf: 412 25 862