Julemat kan være farlig for hunder

Av Dyresykehuset – smådyr

Hund som tigger etter julemat. Julemat for mennesker kan være farlig for hunder og katter.
Hund som tigger etter julemat. Julemat for mennesker kan være farlig for hunder og katter.Foto: Shutterstock

Hos veterinæren er jula dessverre en høytid for hunder som har spist ting de ikke burde. Her får du råd om ting du bør unngå å gi hunden din, og hva du bør være spesielt oppmerksom på i jula.

Bilder viser en australsk gjeterhund som snuser på godbiter på et stekebrett.

fakta:

Dette kan være farlig for hunder:

  • Søtningsstoffet Xylitol som blant annet finnes i kakemiks, sukkerfri tyggis og legemidler.
  • Fet eller uvant mat 
  • Sjokolade
  • Gjærdeig
  • Julekaker
  • Trolldeig
  • Rosiner og druer 
  • Løk og hvitløk
  • Ben fra fugl
  • Makadamianøtter
  • Gavebånd

– Vi mennesker legger mye kos i god mat og det hører med til julen for oss, men hunden tenker ikke sånn, og har ikke godt av å få den samme maten eller mengdene.  Det er misforstått godhet å gi dyrene for mye og uvant mat, sier Kristin Paaske Anfinsen, internasjonal veterinærspesialist i indremedisin ved Dyresykehuset – smådyr ved Veterinærhøgskolen, NMBU.

Bør unngå noen typer julemat

Hun påpeker at det ikke er noen vits å gi dyr så mye rart. Noen typer julemat bør unngås helt – og av det som er greit å gi, bør dyrene få det i begrenset mengde.

Ved Dyresykehuset – smådyr er noen av de vanligste tilfellene som kommer inn hunder som har forsynt seg med medisiner (gjerne tilsatt god smak) som har stått  fremme, og hunder som har spist sjokolade, rosiner eller benrester som har satt seg fast i spiserør eller tarm.

Rosiner, druer og sjokolade kan være farlig

– Husk at sjokolade kan være giftig, spesielt mørk sjokolade. Mørk er verre enn lys fordi det er selve kakaoen som er giftig. En stor hund får ikke problemer av én rute sjokolade, men det er like greit å unngå det, sier Paaske Anfinsen.

Dessuten påpeker hun at rosiner og druer kan gi akutt nyresvikt, men man vet ikke hvilket stoff i dette som er giftig. Det betyr at det ikke finnes en sikker ikke-giftig dose for rosiner og druer, så det beste er å unngå det helt. Det er sannsynligvis bare enkelte druer/rosiner som er giftige, eller bare enkelte individer det er farlig for.

– Man bør få en hund som har spist druer/rosiner til dyrlege med én gang, slik at den kan få en sprøyte som gjør at den kaster opp. Hvis det har gått for lang tid til at den får det opp igjen, bør den legges på drypp (intravenøs væske) for å forebygge nyresvikt, sier hun.

Ben fra fjørkre spesielt skummelt

Videre er det en vanlig feil å gi hunden knokler eller ben som kan dele seg opp – noe som spesielt er tilfelle med ben fra kylling eller annen fugl.

– Man kan gi store margbein som man er sikker på ikke deles opp, men benrester kan generelt gi store problemer hvis de setter seg fast i tarm og svelg. Det er bedre å gi hunden et større tyggeben egnet for hund, påpeker hun.

Hvis ting eller knokkelbiter har satt seg fast i spiserøret eller ligger i magesekken, kan man ofte fiske det opp ved hjelp av endoskopi (fleksibelt rør med kamera i enden), men i noen tilfeller må man operere dyret for å få det ut – det må man alltid dersom det har satt seg fast i tarmen.

Skap en god jul for hunden din

– Hvis hunden din viser sykdomstegn som oppkast, diaré, økt tissing eller drikking eller du reagerer på unormal adferd, ring en veterinær, understreker Ragnhild Skulberg, som er leder for poliklinikk, akutt- og intensiv ved Dyresykehuset – smådyr.

Flere veterinærkontor har stengt i jula, men alle kommuner skal ha veterinærvakt tilgjengelig.

– Iblant kan behandlingen vente, men innimellom haster det å komme til veterinær. Ikke vent til dagen etter med å ta kontakt, men søk råd hvis hunden din har blitt syk, sier hun.

For å skape en god jul for hunden din, gi heller godbiter og mat egnet for hunder. Det kan for eksempel være tørkede oksemuskler eller griseører, godbiter eller tyggebein du får kjøpt i en dyrebutikk eller hos en dyreklinikk. Har hunden allergi – spør din lokale veterinær om råd.

– Det blir en hyggeligere jul både for deg og hunden hvis den får spise sin normale diett, understreker Skulberg.

Vær i tillegg forsiktig med tørkede kyllinggodbiter. I få tilfeller kan disse gi nyreproblemer.

Unngå:

  • Det kunstige søtningsstoffet Xylitol er farlig for hunder. Det fører til utskillelse av insulin (kroppen oppfatter det som sukker) – og dermed vil blodsukkeret falle så lavt at det blir livstruende. Det kan også gi leversvikt. Xylitol bruker i sukkerfri tyggegummi, sugetabletter, munnskyllevann, enkelte kakemikser og tannkrem. I tillegg finnes det naturlig i for eksempel plommer, jordbær, bringebær og grønnsaker.
  • Sjokolade. Mørk sjokolade er verre en lys, og jo mindre hunden er, jo mindre skal til for å gi forgiftning.
  • Julekaker som kan inneholde tørket frukt.
  • Gjærdeig kan svelle i magesekken og øke risikoen for at magen vrir seg rundt sin egen akse (magedreining).
  • Trolldeig kan føre til saltforgiftning.
  • Rosiner og druer kan føre til akutt nyresvikt hos hund. Siden man ikke vet hva som er giftig dose  er det best å unngå dette helt. Trolig kan katter få nyresvikt også, men de spiser sjelden druer/rosiner.
  • Løk og hvitløk. Løk inneholder et stoff som kan gjøre at de røde blodcellene sprekker (hemolyse); dette skjer ved lavere dose (mengde per kg) hos katt enn hos hund (ca. 5 gram per kilo kroppsvekt hos katt).
  • Ben som kan sette seg fast eller splintre, spesielt ben fra fjørfe
  • Makadamianøtter kan gi nevrologiske symptomer hos hunder.
  • Fet eller uvant mat kan gi oppkast, diaré og betennelse i bukspyttkjertelen.

Vær oppmerksom på:

  • Julepynt og julegaveinnpakning: Hunder kan synes det er gøy å leke med dette, de kan også finne på å spise det – vær spesielt oppmerksom på snorer og tråder. Sørg for at julepynt henger utenfor rekkevidde og juleinnpakning f.eks. blir lagt i en pose som settes vekk.
  • Inkluder hele familien: Snakk med både barn og voksne om hva som er farlig å gi hunden.
  • Tenk på hvor mye mat hunden får: Hunder veier gjerne mindre enn oss, og dermed trenger de langt mindre mengder mat.

Publisert - Oppdatert

Del på