Julemat kan være farlig for kjæledyr

– Vi mennesker legger mye kos i god mat og det hører med til julen for oss, men hunden tenker ikke sånn og har ikke godt av å få den samme maten eller mengdene.  Det er misforstått godhet å gi dyrene for mye og uvant mat, sier Kristin Paaske Anfinsen, internasjonal veterinærspesialist i indremedisin ved Dyresykehuset – smådyr ved Veterinærhøgskolen, NMBU.

Bør unngå noen typer julemat

Hun påpeker at det ikke er noen vits å gi dyr så mye rart. Noen typer julemat bør unngås helt – og av det som er greit å gi, bør dyrene få det i begrenset mengde.

Ved Dyresykehuset – smådyr er noen av de vanligste tilfellene som kommer inn hunder som har forsynt seg med medisiner (gjerne tilsatt god smak) som har stått  fremme og hunder som har spist sjokolade, rosiner eller benrester som har satt seg fast i spiserør eller tarm. Katter med forgiftninger har gjerne forsynt seg av planter.

Rosiner, druer og sjokolade kan være farlig

– Husk at sjokolade kan være giftig, spesielt mørk sjokolade. Mørk er verre enn lys fordi det er selve kakaoen som er giftig. En stor hund får ikke problemer av én rute sjokolade, men det er like greit å unngå det. Verken hunder eller katter bør få sjokolade, sier Paaske Anfinsen.

Dessuten påpeker hun at rosiner og druer kan gi akutt nyresvikt, men man vet ikke hvilket stoff i dette som er giftig. Det betyr at det ikke finnes en sikker ikke-giftig dose for rosiner og druer, så det beste er å unngå det helt. Det er sannsynligvis bare enkelte druer/rosiner som er giftige, eller bare enkelte individer det er farlig for.

– Man bør få en hund som har spist druer/rosiner  til dyrlege med én gang, slik at den kan få en sprøyte som gjør at den kaster opp. Hvis det har gått for lang tid til at den får det opp igjen, bør den legges på drypp (intravenøs væske) for å forebygge nyresvikt, sier hun.

Ben fra fjørkre spesielt skummelt

Videre er det en vanlig feil å gi hunden knokler eller ben som kan dele seg opp – noe som spesielt er tilfelle med ben fra kylling eller annen fugl.

– Man kan gi store margbein som man er sikker på ikke deles opp, men benrester kan generelt gi store problemer hvis de setter seg fast i tarm og svelg. Det er bedre å gi hunden et større tyggeben egnet for hund, påpeker hun.

Hvis ting eller knokkelbiter har satt seg fast i spiserøret eller ligger i magesekken, kan man ofte fiske det opp ved hjelp av endoskopi (fleksibelt rør med kamera i enden), men i noen tilfeller må man operere dyret for å få det ut – det må man alltid dersom det har satt seg fast i tarmen.

Unngå:

 • Sjokolade. Mørk sjokolade er verre en lys, og jo mindre hunden er, jo mindre skal til for å gi forgiftning. Katter spiser ikke så ofte sjokolade, men det er giftig for dem også (og det skal lite til at de blir forgiftet ettersom de er små).
 • Gjærdeig kan svelle i magesekken og øke risikoen for at magen vrir seg rundt sin egen akse (magedreining).
 • Rosiner og druer kan føre til akutt nyresvikt hos hund. Siden man ikke vet hva som er giftig dose  er det best å unngå dette helt. Trolig kan katter få nyresvikt også, men de spiser sjelden druer/rosiner.
 • Løk og hvitløk. Løk inneholder et stoff som kan gjøre at de røde blodcellene sprekker (hemolyse); dette skjer ved lavere dose (mengde per kg) hos katt enn hos hund (ca. 5 gram per kilo kroppsvekt hos katt).
 • Ben som kan sette seg fast eller splintre, spesielt ben fra fjørfe
 • Makadamianøtter kan gi nevrologiske symptomer hos hunder.
 • Det kunstige søtningsstoffet Xylitol er farlig for hunder. Det fører til utskillelse av insulin (kroppen oppfatter det som sukker) – og dermed vil blodsukkeret falle så lavt at det blir livstruende. Det kan også gi leversvikt. Xylitol bruker i sukkerfri tyggegummi, sugetabletter, munnskyllevann og tannkrem. I tillegg finnes det naturlig i f.eks plommer, jordbær, bringebær og grønnsaker.
 • Fet eller uvant mat kan gi oppkast, diaré og betennelse i bukspyttkjertelen.

Vær oppmerksom på:

 • Julepynt og julegaveinnpakning: Katter og hunder kan synes det er gøy å leke med dette, de kan også finne på å spise det – vær spesielt oppmerksom på snorer og tråder. Sørg for at julepynt henger utenfor rekkevidde og juleinnpakning f.eks. blir lagt i en pose som settes vekk.
 • Inkluder barna: Snakk med barna om hva som er farlig å gi kjæledyret
 • Mengder: Kjæledyr veier gjerne en brøkdel av oss, og dermed trenger de langt mindre mengder mat.
Published 2. February 2018 - 12:57 - Updated 6. desember 2021 - 14:47