Kaniner fryser om vinteren

Kaniner trives best i 15-20 grader. Vi har ikke ville kaniner i Norge, men i Sør-Euorpa lever de i underjordiske tunneler, slik at de kan beskytte seg mot temperaturendringer.

– Kaninen som art overlever ikke i Norge i vill tilstand. De formerer seg lett, så dersom de hadde likt seg i Norge, ville de raskt økt populasjonen, sier autorisert dyrepleier Mona Philippsen ved NMBUs universitetsdyresykehus.

– Som kanineier må du beskytte kaninene mot temperaturendringer. De må gradvis tilpasse seg en kaldere årstid allerede fra sommeren, slik at kroppen over tid får utviklet vinterpels og underhudsfett. De har mer pels og underhudsfett om vinteren, men verken vinterpels eller halm beskytter det lette skjelettet. Er kaninen din undervektig, syk eller nylig blitt operert kan den ikke være ute vinterstid, sier Philippsen.

En lykkelig utekanin har:

  • selskap av en annen kanin
  • et isolert, mildt temperert og tørt hus
  • en sikker og god løpeplass 
  • leker og mental stimuli
  • alltid tilgang på friskt høy og vann som ikke er frossent.

Isolér utehus
Legg til rette for at kaninene dine har et hus de kan trekke seg inn i, som har en jevn temperatur på 5-7 varmegrad om vinteren. Da kan de nyte godt av både ute- og inneområdene. Huset må ha isolert gulv, tak og vegger. Det holder både kulde ute på vinteren og varme ute på sommeren. 

– Du må også ha en ovn eller varmelampe, hvilket betyr at huset trenger strømtilførsel. Sørg også for at huset er lett å rengjøre og at du har mulighet til å tilbringe tid sammen med dyrene inne i innhegningen, sier Philippsen.

Når det er vått og kjølig ute er det viktig at ha gode og lune oppholdsrom. Katteluke fungerer fint også for kaniner, slik at de kan gå inn og ut som de vil. Utnytt gjerne arealet i høyden ved å lage hyller og sitteplasser. Kaninene liker å komme seg opp i høyden.

God plass til å bevege seg
Dersom kaninen ikke får muligheten til å bevege seg, tar det ikke lang tid før den kan få problemer. Den kan i løpet av bare seks måneder med stillesitting utvikle benskjørhet og forkalkningsgikt. Deformasjon av ryggrad, porøse knokler, såre poter, urinskolding og stive muskler og ledd kan være følgene av for lite bevegelse. Kulde, trekk og fuktighet er med på å forsterke disse lidelsene.

En syk kanin får pleie av veterinær John James Debenham ved NMBUs universitetsdyresykehus.

Foto
Gisle Bjørnebye

Kaniner trenger derfor et stort inngjerdet område å bevege seg på. Hvor stort det skal være er vanskelig å oppgi, men for at kaninen skal ha mulighet til å komme opp i en god fart bør inngjerdingen være på minst 12 kvadratmeter.

Luftegårdene må også dekkes av tak eller netting for å holde rev, rovfugl, grevling, hund og katt ute. Takplater over hele eller deler av luftegården gir i tillegg skygge og le mot regn, vind og snø.

–  Det er langt mer jobb å ha en utekanin enn en innekanin. Inne vil kaniner kunne bevege seg rundt i huset, få oppmerksomhet og kos, og dermed god mental stimulering og daglig sosialisering og mosjon, sier Philippsen.

Kos på kaninens premisser
Philippsen synes det er fint at stadig flere velger å ha kanin som kjæledyr, men de liker ikke å bli løftet, båret eller å ligge på ryggen. Kaniner er fine kjæledyr for folk som bor i byer, og de egner seg best som kjæledyr for eldre barn og voksne, ifølge Philippsen.

– I naturen ville kaninen være i munnen på en rovdyr hvis den mister kontakten med bakken. Nå venner nok de fleste kaniner seg til at det ikke er farlig å bli løftet, men det er hyggeligere å kunne tilby kaninen kos på egne vilkår. La kaninen komme til deg for kos og godbiter, og klapp den mens den står på bakken, sier Philippsen.

Kaniner tåler også dårlig temperaturer over 27 grader. De har ikke svettekjertler og regulerer kroppstemperaturen hovedsakelig via ørene. De puster kun igjennom nesen og kan ikke pese ut varmen, slik hunder gjør.

For mer informasjon, se Den store kaninboka av Marit Emilie Buseth

 

Relatert innhold
Banebrytende forskning på kjæledyrkaniner

Banebrytende forskning på kjæledyrkaniner

Ved Dyresykehuset - smådyr er man i gang med et stort forskningsprosjekt for å bedre kunnskapen om kaniners helse. Tidlig i prosjektet ser man allerede at mye av det man har trodd er riktig, kanskje ikke er riktig likevel.

Published 27. oktober 2017 - 8:50 - Updated 2. desember 2021 - 13:32