Formidling - bøker og prat

Av Anne Sverdrup-Thygeson

Jeg trives med å skrive og snakke om fag til folk flest, og brenner for at flere skal forstå hvor avhengige vi mennesker er av naturen og alle de små og rare artene der ute. Derfor skriver jeg bøker som handler om natur og mennesker. De siste årene har det har blitt mye forsknings- og fagformidling, i ulike formater og kanaler, både i Norge og utenlands.   

Bøkene mine

I 2017 ble jeg spurt av JM Stensersen/Kagge Forlag om jeg hadde lyst til å skrive en bok om insekter - og det hadde jeg så klart! Det ble boka INSEKTENES PLANET, som kom ut i 2018, fikk strålende omtale og ble nominert til Brageprisen som beste populærvitenskapelige bok. Boka har blitt en internasjonal bestselger,  solgt til 25 land - og  oversatt til engelsk, tysk, italiensk, fransk, spansk, portugisisk, nederlandsk, estisk, litauisk, polsk, slovensk, ungarsk, rumensk, russisk, finsk, svensk, dansk, tyrkisk, japansk, koreansk, og både enkel og avansert kinesisk.  Boka har ligget på bestselgerlista til Sunday Times, og ble nominert blant de ti beste popvit-bokene av Smithsonian i USA i 2019. 

I 2019 fulgte jeg opp med en barnebok, INSEKTENES HEMMELIGHETER (her ligger en liten videosnutt om den) og i 2020 en bildebok for de minste, DOVENDYRET OG SOMMERFUGLEN

I 2020 kom en ny fortellende sakprosabok, PÅ NATURENS SKULDRE, som handler om hvordan vi mennesker er tett sammenvevd med naturen, og trenger den på måter du neppe tenker over. Boka ble nominert til Kritikerprisen. Også denne boka er solgt til en lang rekke land

I 2021 ga jeg ut en litt annen type bok, et bruksbok som gir deg oversikt over alle grupper av insekter som finnes i Norge: INSEKTER I NORGE. Det er en bok for voksne eller for hele familien - her anmeldt på nettsiden Barnebokkritikk.

5 bøker
5 bøker Foto: Anne Sverdrup-Thygeson

Å snakke skog og småkryp, biller og biomangfold... 

Mitt liv som formidlende forsker startet for alvor i 2014, da jeg deltok på et skrivekurs for NMBU-ansatte som kommunikasjonsavdelingen på NMBU arrangerte, sammen med Aftenposten. De gode tilbakemeldingene jeg fikk på de to tekstene (i etterkant publisert her og her) som jeg skrev til kurset ga meg inspirasjon til å fortsette med formidling.

Sammen med to kollegaer startet jeg bloggen Insektøkologene, der vi deler morsomme fakta om småkryp gjennom året - hvordan de lever, hvordan de bidrar i naturens store samspill og ikke minst: hvorfor vi trenger dem. Denne bloggen speiles på forskning.no. Vi legger ikke ut så ofte lenger, men du finner alle mine gamle blogginnlegg på Insektøkologene ved å følge denne lenka: http://blogg.nmbu.no/insektokologene/tag/anne-sverdrup-thygeson/

blogg
blogg Foto: skjermdump

Etterhvert ble det flere tekster i trykte medier, både Aftenposten Viten, Innsikt-magasinet, Dagbladet, Vårt Land, Syn og Segn og mange andre. Jeg er nå husøkolog i Morgenbladet, med spalten "Naturens Røst", og fast spaltist i Naturligvis-spalten i Klassekampen, der jeg skriver om mennesker og natur. Jeg har også hatt tekster på trykk utenlands, som i Wall Street Journal i juni 2019.

tekst av Anne Sverdrup-Thygeson, Wall Street Journal
tekst av Anne Sverdrup-Thygeson, Wall Street Journal Foto: skjermdump

Snøballen begynte å rulle – jeg ble invitert med i radio- og TV-programmer av ulike slag, blant annet Abels Tårn på P2, der jeg fortsatt har gleden av å sitte i fagpanelet med jevne mellomrom. Jeg har bidratt både i underholdningsprogrammer (Sommeråpent, Lindmo, Skavlan etc) og i nyhetsmediene (Dagsrevyen, Dagsnytt18 etc) - om insekter, betydning av artsmangfold, naturgoder, skog og skogbruk/miljø. I tillegg har jeg deltatt både live og i opptak på TV og radio i engelsktalende land, som Storbritannia (BBC, ITV), USA (NPR, diverse podcast), New Zealand.

Skavlan
Skavlan Foto: Skavlan

Jeg får også mange forespørsler om å holde foredrag - og jeg liker å snakke biologi til både forvaltning og folk flest. De siste årene har jeg brukt mye tid på å holde foredrag, for alt fra skoleelever til stortingsrepresentanter. Dessverre strekker ikke tiden lenger til, det er ikke mulig å følge opp alle forespørslene som kommer. Istedet forsøker jeg å prioritere formater og forsamlinger der jeg når mange på én gang.  I februar 2020 var jeg invitert til TEDx Manchester for å snakke om insekter - du kan se TED-talken min her

TED talk
TED talk Foto: TEDX Manchester

Publisert - Oppdatert

Del på