Anne
Formidling

Formidling - blogg, media, foredrag og bøker

Jeg trives med å skrive og snakke om fag til folk flest, og brenner for at flere skal forstå hvor avhengige vi mennesker er av naturen og alle de små og rare artene der ute. De siste årene har det har blitt stadig mer forsknings- og fagformidling, i stadig flere formater og kanaler, både i Norge og utenlands.

Formidling - blogg, media, foredrag og bøker

Mitt liv som formidlende forsker startet for alvor i 2014, da jeg nærmest gråt meg til å få være med på et skrivekurs for NMBU-ansatte som kommunikasjonsavdelingen på NMBU arrangerte, sammen med Aftenposten. De gode tilbakemeldingene jeg fikk på de to tekstene (i etterkant publisert her og her) som jeg skrev til kurset ga meg inspirasjon til å fortsette med formidling.

Sammen med to kollegaer startet jeg bloggen Insektøkologene, der vi deler morsomme fakta om småkryp gjennom året - hvordan de lever, hvordan de bidrar i naturens store samspill og ikke minst: hvorfor vi trenger dem. Denne bloggen speiles på forskning.no. Du finner mine blogginnlegg på Insektøkologene ved å følge denne lenka: http://blogg.nmbu.no/insektokologene/tag/anne-sverdrup-thygeson/

Det ble flere tekster i trykte medier, både Aftenposten Viten, Innsikt-magasinet, Dagbladet, Vårt Land, Syn og Segn og mange andre. Jeg er nå fast spaltist i Naturligvis-spalten i Klassekampen, der jeg skriver om mennesker og natur. Jeg har også hatt tekster på trykk utenlands, som i Wall Street Journal i juni 2019.

Snøballen begynte å rulle – jeg ble invitert med i radio- og TV-programmer av ulike slag, blant annet Abels Tårn på P2, der jeg fortsatt har gleden av å sitte i fagpanelet med jevne mellomrom. Jeg bidrar både i underholdningsprogrammer (Sommeråpent, Lindmo, Skavlan etc) og i nyhetsmediene (Dagsrevyen, Dagsnytt18 etc) - om insekter, betydning av artsmangfold, naturgoder, skog og skogbruk/miljø. I tillegg har jeg deltatt både live og i opptak på TV og radio i engelsktalende land, som Storbritannia (BBC, ITV), USA (NPR, diverse podcast), New Zealand.

Jeg får også mange forespørsler om å holde foredrag - og jeg liker å snakke biologi til både forvaltning og folk flest. De siste årene har jeg brukt mye tid på å holde foredrag, for alt fra skoleelever til stortingsrepresentanter. Tematikk og målgruppe spenner bredt, som du ser av oversikten under. I februar 2020 var jeg invitert til TEDx Manchester for å snakke om insekter - du kan se TED-talken min her. Og her finner du en oversikt over noen av foredragene jeg har hatt de siste årene.

I 2017 ble jeg spurt av JM Stensersen/Kagge Forlag om jeg hadde lyst til å skrive en bok om insekter - og det hadde jeg så klart! Det ble boka INSEKTENES PLANET, som kom ut i 2018, fikk strålende omtale og ble nominert til Brageprisen som beste populærvitenskapelige bok. Boka har blitt en internasjonal bestselger, per mars 2020 er den solgt til 24 land - og  oversatt til engelsk, tysk, italiensk, fransk, spansk, portugisisk, nederlandsk, estisk, litauisk, polsk, slovensk, ungarsk, rumensk, russisk, finsk, svensk, dansk, tyrkisk, japansk, koreansk, og både enkel og avansert kinesisk.  Boka har ligget på bestselgerlista til Sunday Times, og ble nominert blant de ti beste popvit-bokene av Smithsonian i USA i 2019. I 2019 fulgte jeg opp med en barnebok, INSEKTENES HEMMELIGHETER (her ligger en liten videosnutt om den) og i 2020 en bildebok for de minste, DOVENDYRET OG SOMMERFUGLEN

Published 2. juli 2016 - 16:33 - Updated 19. April 2020 - 22:50