I Matpiloten arbeider vi med forskningsprosjekter, underviser studenter og tester produksjon av alt fra surøl til norsk tapasost laget på geitemelk.
Ved NMBU har vi utstyr for produksjon av næringsmidler i liten skala, som ystekar og ostepresser, tanker for fermentering, bryggeri og saftpresse. Matpiloten har også laboratorier med et bredt utvalg av analyseutstyr.
Les mer om de ulike hallene i Matpiloten:
- Meieri (NMBU)
- Bryggeri (NMBU)
- Labpilot bioraffineri (NMBU)
- Kjøtt og fisk (Nofima)
- Emballering (Nofima)
- Frukt og vegetabilier (Nofima)
- Cerealier (Nofima)
- Kontrollert produksjon av mat med patogene mikrober (Nofima)
Hvorfor trenger vi en forskningsfabrikk for mat?
Matproduksjon i dag favner bredere enn tidligere. Det er ikke nok bare å få mat på bordet, samfunnet stiller stadig høyere krav til bærekraftig utnyttelse av råvarene i Norge.
Dette innebærer at vi må ha et økt fokus på å utnytte hele råvaren og benytte grønn teknologi når vi produserer matvarer.
Ved Matpiloten undersøker vi metoder for mer bærekraftig matproduksjon og best mulig utnyttelse av råvarer.
Les artikkelen: Her har matforskerne sin egen fabrikk
Oppdrag ved Matpiloten
Testanlegget brukes i hovedsak til forskning og undervisning, men vi kan også ta på oss oppdrag for matprodusenter og andre kunder.
Som kunde hos Matpiloten vil du få tilgang til kompetanse, teknologi og spesialutstyr.
Matprodusenter i alle ledd av verdikjeden kan få skreddersydde løsninger ut fra deres behov.
Ønsker du å utføre tester hos oss? Ta kontakt!
Kontaktperson for oppdrag ved Matpiloten NMBU: Overingeniør Ellen Skuterud