Matpiloten - Norges eneste forskningsfabrikk for mat

I Matpiloten arbeider vi med forskningsprosjekter, underviser studenter og tester produksjon av alt fra surøl til norsk tapasost laget på geitemelk.  

Ved NMBU har vi utstyr for produksjon av næringsmidler i liten skala, som ystekar og ostepresser, tanker for fermentering, bryggeri og saftpresse. Matpiloten har også laboratorier med et bredt utvalg av analyseutstyr. 

Les mer om de ulike hallene i Matpiloten:

Hvorfor trenger vi en forskningsfabrikk for mat?

Matproduksjon i dag favner bredere enn tidligere. Det er ikke nok bare å få mat på bordet, samfunnet stiller stadig høyere krav til bærekraftig utnyttelse av råvarene i Norge.

Dette innebærer at vi må ha et økt fokus på å utnytte hele råvaren og benytte grønn teknologi når vi produserer matvarer. 

Ved Matpiloten undersøker vi metoder for mer bærekraftig matproduksjon og best mulig utnyttelse av råvarer.

Les artikkelen: Her har matforskerne sin egen fabrikk

Oppdrag ved Matpiloten

Testanlegget brukes i hovedsak til forskning og undervisning, men vi kan også ta på oss oppdrag for matprodusenter og andre kunder.

Som kunde hos Matpiloten vil du få tilgang til kompetanse, teknologi og spesialutstyr. 

Matprodusenter i alle ledd av verdikjeden kan få skreddersydde løsninger ut fra deres behov. 

Ønsker du å utføre tester hos oss? Ta kontakt!

Kontaktperson for oppdrag ved Matpiloten NMBU: Overingeniør Ellen Skuterud

Relatert innhold
Her har matforskerne sin egen fabrikk

Her har matforskerne sin egen fabrikk

Matpiloten er matforskernes egen fabrikk. På NMBU kan forskerne bruke eget meieri, bryggeri og bioraffineri til finne ut hvordan maten kan bli enda bedre og mer bærekraftig.

Millionstøtte til forskingsfasilitetar for berekraftig matproduksjon og bioteknologi

Millionstøtte til forskingsfasilitetar for berekraftig matproduksjon og bioteknologi

Forskingsrådet gir ein milliard kroner i løyve til forskingsinfrastruktur, som laboratorium og utstyr. NMBU er partnar i 3 av 16 innvilga søknadar.

Har den norske melka unike egenskaper?

Har den norske melka unike egenskaper?

Ved NMBU er et forskerteam i gang med å studere melk fra norske kyr for å se om den skiller seg fra melk fra andre raser. Er det slik at den norske melka er unik, og hva skyldes det?

NMBU-forsker vil vekke liv i gamle øltradisjoner

NMBU-forsker vil vekke liv i gamle øltradisjoner

I Norge har vi lange tradisjoner for ølbrygging. Men kunnskapen om brygging av surøl, også kalt ølets sjampanje, er nesten borte. Nå vil NMBU-forsker Anna Dysvik løfte fram igjen surøl-tradisjonen, og gjøre bryggingen både raskere og bedre.

Published 6. April 2016 - 11:23 - Updated 23. november 2020 - 9:40