group members

SciFood: Matkvalitet og bærekraft er en stor forskningsgruppe hvor arbeidet spenner fra meieriteknologi, matkjemi og matmikrobiologi til næringsmiddelhygiene. Vi har høy faglig kompetanse og et trivelig miljø. Vi har mange prosjekter i samarbeid med industrien, men også prosjekter som går mer i retning av grunnforskning.  

Om SciFood

  • I denne forskningsgruppen utvikler vi ny bærekraftig teknologi og prosesser for næringsmiddelindustrien, og vi har hatt mye fokus på  meieriindustrien. Vi legger særlig vekt på å kombinere kunnskap og innovasjon for å forstå produktegenskaper og deres kvalitet. 

    Våre viktigste forskningsområder inkluderer: meieriteknologi, fermentert mat og drikke, mat og helse, matmikrobiologi og mikrobiota, mattrygghet, samt proteiner fra planter.

    Vi har lenge vært anerkjent som det ledende miljøet i Norge innen meieriteknologi. Den berømte Jarlsbergosten ble utviklet her på 1950-tallet. Vår kompetanse spenner fra kvaliteten på råmelk til de intrikate prosessene for å produsere tusenvis av forskjellige meieriprodukter. Vi samarbeider mye med TINE SA, Norges største meieriselskap, men også med de andre meieriselskapene i Norge.  

    Gruppen som helhet har et bredere spenn, fra råvareegenskaper og kvalitet langs hele næringskjeden, matkjemi og teknologi, matmikrobiota, antibiotikaresistens i næringskjeden og miljøet, og også på prosesser for bærekraftig, trygg, sunn og konkurransedyktig mat av høy kvalitet.  

    Vi forsker på:

    Meieriteknologi 

    • Melkekvalitet 
    • Syrekulturer 
    • Osteproduksjon 
    • Fermenterte meieriprodukter 
    • Fraksjonering 
    • Konsentrering 
    • Ingredienser 

    Fermentering 

    • Ølbrygging 
    • Surdeig 

    Matkjemi 

    • Melkeproteiner 
    • Planteproteiner 
    • Fordøyelse av proteiner og lipider 
    • Lipidkjemi  

    Mikrobiologi 

    • Mikrobiota  
    • Antibiotikaresistente bakterier 

  • SciFood er tett knyttet opp mot Matpiloten, eller Food Pilot Plant, Norges største forskningsfabrikk for mat og nasjonalt testanlegg for matproduksjon. 

    Fabrikken huses av NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Nofima.



Nyheter fra SciFood

IDF Cheese Symposium 2024

Prosjekter