Medarbeidere og studenter ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap - KBM, arbeider med gjær i pilotanlegget for bioraffinering ved NMBU.
Medarbeidere og studenter ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap - KBM, arbeider med gjær i pilotanlegget for bioraffinering ved NMBU.Foto: Håkon Sparre

Forskningsgruppen BioRef forsker på enzymologi, gjæring, anaerob fordøyelse og mikrobielle samfunn. Et sentralt tema er behandling av lignocellulosisk biomasse til en rekke produkter.

Om forskningsgruppen

Forskningsgruppen Bioprosessteknologi og bioraffinering består av vitenskapelig ansatte ved NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap.  

I tillegg til forskningsaktivitet, underviser gruppemedlemmene på bachelor- og masternivå, samt veileder masterstudenter og stipendiater.  

Gruppeleder er professor Svein Jarle Horn.

  • Vi driver et bioraffineringslaboratorium som inkluderer utstyr som dampeksplosjonsenhet, hydrolysereaktorer, gjærere, ultra-/nanofiltreringsutstyr, trefases separator, mikrofluidator og en sprøytetørker.

    Pågående forskningsaktiviteter:

    • Dampeksplosjon forbehandling av lignocellulosisk biomasse
    • Enzymatisk saccharification av lignocellulose og tang
    • Gjæring for produksjon av enzymer, bioetanol, melkesyre og enkeltcellet protein
    • Prosessutvikling for gjæring: gjentatt fed-batch, kontinuerlig
    • Mikrobielle samfunn i biogassreaktorer og tarmsystemer
    • Lignin karakterisering og valorisering
    • Produksjon av prebiotika fra tre hemicellulose
    • Ølbrygging
  • Foods of Norway, Bio4Fuels, Industrial Biotechnology, The Norwegian Seaweed Biorefinery Platform, BACS, HEMISURF, ImprovAFish, GreenPlantFood, UnveilMe, forskningsgruppen PEP, forskningsgruppen Memo, NIBIO, Nofima, Borregaard, Norilia, Cambi


  • Bioraffineringslaben ved NMBU brukes til forskning, undervisning og innovasjon. Vi tar også oppdrag fra eksterne samarbeidspartnere og næringsliv.

    Les mer om Bioraffineringslaben