Finner fortere ut om tarmen din er frisk

–  Vi går spesifikt mot helt bestemte bakterier som kan si noe om hvor godt det står til med tarmen, forteller Knut Rudi.

Han er professor ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap på NMBU. Sammen med kolleger på Universitetet i Oslo og Nofima har han utviklet helt ny teknologi for å finne friske og syke tarmer.

– Tidligere gjorde man ingenting bortsett fra å dyrke bakterier. Det begrenser seg til bakterier som faktisk lar seg dyrke, og dét er ikke så lett med tarmbakterier, forklarer Christina Casén. Tarmbakterier lever nemlig uten oksygen. Dermed er det vanskelig å dyrke dem i et laboratorium i vanlig luft.

Casén er klinisk direktør i Genetic Analysis. Det norske diagnoseselskapet produserer testsettene som forskerne på Ås utenfor Oslo har utviklet og selger dem til store laboratorier i Europa og USA.

«Snille» bakterier i tarmen

– Det er sammensetningen av bakterieartene i tarmen som forteller om den er frisk eller ikke, sier hun. Hun jakter ikke på de bakteriene som du blir syk av. Dem er det enkelt å finne: Har du lungebetennelse, så har du også helt bestemte bakterier i kroppen. I tarmen er det mer komplisert.

Der lever det mange bakterier som egentlig er gunstige, som hjelper deg å holde deg frisk. Men hvis det blir for mange av én type og for få av en annen type bakterier, så får du helseproblemer likevel.

– Det er sammensetningen av bakterieartene i tarmen som forteller om den er frisk eller ikke, sier Christina Casén, klinisk direktør i Genetic Analysis.
Genetic Analysis

– Ugunstig sammensetning av disse bakteriene gir sykdommer som for eksempel irritabel tarm, fedme og diabetes. Nå tyder forskning på at også autisme og mentale lidelser kan være knyttet til hvilke bakterier du har i tarmen din, sier Casén.

– Allerede før fødselen har fosteret noen bakterier i tarmen. Så utvikles det etter fødselen, avhengig av miljøet du lever i og maten du spiser. I 16–18-årsalderen har de fleste etablert sin sammensetning av tarmbakterier.

Jobber for medisin

Knut Rudi snakker om hvordan det ligger mye arbeid bak å finne nøkkelbakteriene; de bakteriene som laboratoriet leter etter for å finne ut av tilstanden til tarmen. NMBU står bak teknologien, og det har også vært en doktorgrad knyttet til dette arbeidet.

Christina Casén forklarer at laboratoriet ikke dyrker bakterier, men isolerer bakterienes DNA. Det brukes til å finne ut av hvilke bakterier som faktisk lever i tarmen.

– Vi kan påvise endringer, og vi kan også arbeide sammen med farmasøytisk industri for å se om medikamentene deres er i stand til å endre sammensetningen til det bedre. Farmasøytisk industri jobber på spreng for å lage medikamenter som kan endre den varig, sier hun.

Selger til laboratoriene

Genetic Analysis baserer seg på at store laboratorier investerer i instrumentene som trengs. Det er en stor engangsinvestering. Så produserer det norske firmaet de stoffene som laboratoriene må ha for å teste. Settene med slike stoffer sendes rett til laboratoriene.

– Kundene til disse store laboratoriene er leger. De tar prøver av pasientene og bruker dem til å stille diagnose, forklarer Christina Casén.

Relatert innhold
Ny database skal gjøre det lettere å forske på tarmbakterier og helse

Vi lærer stadig mer om hvor viktig tarmbakteriene er for helsen vår. Men for forskere innen feltet har det ligget en stor hindring i veien: mangelen på en fullstendig oversikt over tarmfloraen hos friske mennesker, for å kunne sammenligne med de som er syke.

Published 9. juni 2022 - 13:41 - Updated 9. juni 2022 - 13:41