Filmvisning 20. april: Er Oslofjorden på randen av økologisk kollaps?

Når: Onsdag 20. april 2022 kl 09.00 – 11.00 (åpne dører og kaffe fra 08.30)

Hvor: Vitenparken, Campus Ås (Fredrik A. Dahls Vei 8, 1433 Ås)

Arrangementet er gratis.

Klikk her for påmelding

Arrangementet vil også bli streamet (krever ikke påmelding å følge det digitalt).

Lenke for streaming: https://oslofjorden.vitenparken.no

Om filmen

Livet i Oslofjorden har opplevd en dramatisk endring de siste årene. Torsken forsvinner, korallene dør og vi ser økt algeoppblomstring, tilslamming og døde soner med livløst vann. Klokken tikker for Oslofjorden, og forskere slår alarm.

Næringskjedene i havet er veldig sårbare. Hvis nøkkelorganismer forsvinner, kan hele økosystemer kollapse. Og hvis nøkkelorganismene er mikroskopiske, kan det være at vi ikke oppdager det før det er for sent.

I denne filmen tar NMBU-forskerne Knut Rudi og Thrond Oddvar Haugen, sammen med masterstudent i bioteknologi, Astrid Randem Lunde, oss med inn i forskningen på hva som driver fiskedøden i Oslofjorden.

Kan problemene i fjorden være resultatet av en langvarig prosess som vil bli vanskelig å reversere? Er det mulig å få et svar på hvor det gikk galt, og kan vi i felleskap finne løsninger som kan redde fjorden før det er for sent?

Filmen er laget av Trollskog for NMBU.

Dørene åpnes - kaffe, te, frukt og bakverk

Introduksjon til filmen

• Konferansier – Sigrid Gåseidnes, dekan ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
  • Velkommen ved NMBUs viserektor for bærekraft, Astrid Tonette Sinnes
  • Introduksjon til filmen ved professor Knut Rudi

Filmvisning: Livet vi ikke ser: Er Oslofjorden på randen av økologisk kollaps?

Et panel med medvirkende fra filmen svarer på spørsmål fra salen:

• Knut Rudi, professor ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
  • Thrond Oddvar Haugen, professor ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
  • Astrid Randem Lunde, masterstudent i bioteknologi

NMBU-professorene Thrond Oddvar Haugen og Knut Rudi ute med fiskebåt i Oslofjorden for å undersøke torsk og mikroorganismer.

Birger Sætre, Trollskog

Astrid Randem Lunde er masterstudent i bioteknologi ved NMBU og er med i prosjektet som forsker på mikroorganismer i Oslofjorden.

Birger Sætre, Trollskog

Relatert innhold
Bakterie-DNA fra havbunnen skal vise om fiskeoppdrett påvirker miljøet

Fiskeoppdrett, og etter hvert også oppdrett av skalldyr og dyrking av alger, er viktige næringer for norsk økonomi. Nå skal bakterie-DNA fra miljøprøver gjøre det enklere og raskere å måle miljøpåvirkning fra akvakulturnæringen i vann og sediment.

Published 18. mars 2022 - 11:02 - Updated 19. April 2022 - 16:06