KBM-professor blant NMBUs første ni meritterte undervisere

Av Tonje Lindrup Robertsen

Morten Sørlie
Morten SørlieFoto: Fotogjengen

NMBU har utnevnt sine ni første meritterte undervisere. Status som merittert underviser innebærer at man over tid og systematisk har videreutviklet undervisningskompetansen til et nivå som er vesentlig høyere enn den forventede basiskompetansen. Blant disse er KBM-professor Morten Sørlie.  

– Det er en enorm glede og stor ære å bli utnevnt til merritert underviser ved NMBU. Vi har, etter min mening, de beste og mest engasjerte studentene i Norge, sier Sørlie.  

– Jeg har vært med i overgangen fra å være en vitenskapelig høyskole til å bli et universitet hvor vi har en stor bredde i vår tilnærming til forskning og utdanning innenfor våre temaer. Det har vært viktig for meg å illustrere viktigheten av kjemi som en fagdisiplin inn i de andre disiplinene og demonstrere med konkrete eksempler hvorfor det er viktig. Videre er det essensielt å ta studentene på alvor, som aktivt jobber med emnene for å tilegne seg kunnskap. Premissene for undervisningen må være at det gjøres på en måte som skaper læring hos studenten. I tillegg har det vært en stor fordel å benytte motiverte studenters kompetanse inn i undervisningen i rollen som studentassistenter. Dette har jeg hatt som en bevisst tankegang fra dag én i alle emner jeg har ansvaret for

– Undervisning er gøy og utrolig givende og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier han.  

Aktiv i utviklingen av studiekvalitet

Det er altså første gang NMBU utnevner meritterte undervisere. Meritteringsordningen inngår som et ledd i universitetets arbeid for å heve kvaliteten i undervisningen og gi økt læring for studentene. 

Morten Sørlie er professor i kjemi ved NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM). Siden 2000 har han hatt emneansvar for KJM230 fysikalsk kjemi, og siden 2003 og 2002 hatt emneansvar for KJM007 forkurs i kjemi og KJM100 generell kjemi, i tillegg til å undervise i tre andre emner. Sørlie har også bred erfaring med veiledning av master- og doktorgradsstudenter. 

For undervisningsarbeidet sitt har han tidligere mottatt flere priser ved KBM i tillegg til NMBUs utdanningspris i 2009. Han ble tildelt pris som NMBUs beste foreleser i 2004. 

“Du har nedlagt et stort arbeid i utvikling av kjemi som studieområde 
og deltatt svært aktivt i arbeid med utvikling av studiekvalitet både  fakultets og universitetsnivå
Komiteen anbefaler deg  det varmeste som merittert underviser”, står det i tildelingen 

Et forbilde  

– Jeg er svært stolt over at professor Morten Sørlie ved KBM har fått status som merittert underviser, sier KBM-dekan Ågot Aakra.   

 Dette er en svært viktig anerkjennelse for Morten og for KBM. Morten arbeider hardt og målrettet med undervisning i kjemi, i tett samarbeid med tekniske og vitenskapelig ansatte. SoTL-kriteriene oppfylles til gagns av Morten: Han underviser i samsvar med NMBUs læringsfilosofi, har utviklet undervisningen klart over lang tid, har en forskende tilnærming til utdanningen og er et forbilde når det gjelder kollegiale holdninger og praksis, sier Aakra.   

– Gjennom de årene Morten har vært ved KBM har han bidratt til å løfte undervisningen innenfor kjemi, samtidig som han har bidratt mye til å øke kvaliteten i utdanningene ved fakultetet, ved universitetet og også nasjonalt. Vår ‘prof. merittus’ har et ekte engasjement for utdanning og kopler utdanning tett til forsking – ’24 av mine vitenskapelige publikasjoner bygger på resultater fra masteroppgaver’.   

Flere og bedre studenter 

Fakultetsstyret ved KBM har også gratulert Sørlie. Under styrets siste møte i 2020, torsdag 11.desember, fikk han overrakt blomster og gratulasjoner.  

Styreleder Roald Gulbrandsen fortalte at han er imponert over den store innsatsen som blir lagt ned i undervisningen ved fakultetet. Gode tilbakemeldinger fra studenter, og flere og bedre studenter, er et tegn på at dedikert arbeide med god studiekvalitet lønner seg.  

Stor innsats for utdanningskvalitet 

— ­Vi fikk mange sterke søknader i denne første runden, noe som viser at vi har veldig mange som jobber godt med utdanningskvalitet på NMBU. Det er jeg veldig glad for! Det har vært utrolig interessant å lese søknadene og se alt det gode utdanningsarbeidet som er lagt ned hos alle søkerne, sier prorektor for utdanning Solve Sæbø til nmbu.no.  

Klikk her for å lese artikkelen om alle NMBUs meritterte søkere 

Innføringen av meritteringssystemet ved NMBU er et ledd i arbeidet for å heve kvaliteten i undervisningen og gi økt læring for studentene. Målsettingen for meritteringsordningen er tredelt: 

  • Synliggjøring av systematisk arbeid med utvikling av undervisningen 
  • Styrking av en kollegial og profesjonell undervisningskultur 
  • Sidestilling av utdanning og forskning 

Les mer om meritteringsordningen. 

Publisert - Oppdatert

Del på