Hvordan påvirker fallet i energietterspørselen prisen på klimakvoter?

energi
energiFoto: Shutterstock

I en ny artikkel sammenligner professor Knut Einar Rosendahl m.fl fallet i kvoteprisen som følge av COVID-19 med fallet under finanskrisen i 2009.

Det plutselige fallet i økonomisk aktivitet forårsaket av koronapandemien har også ført til en nedgang i energietterspørselen. IEA forventer at energikonsumet i EU faller med 11 prosent i år. Når halvparten av EUs energirelaterte CO2-utslipp er underlagt EUs klimakvotesystem, ETS, forventes det at kvoteprisen også vil falle. Likevel har kvoteprisene så langt falt mindre i 2020 enn under finanskrisen i 2008, til tross for at etterspørselssjokket i energimarkedet i 2020 trolig er minst like stort som det under finanskrisen.

I artikkelen COVID-19 tests the Market Stability Reserve, publisert i tidsskriftet Environmental and Resource Economics (spesialnummer om Coronakrisen), diskuteres det om det beskjedne prisfallet i 2020 skyldes EUs markedsstabiliseringsreserve (MRS), som ble introdusert mellom de to krisene. MRS ble først innført i 2015 og deretter endret i 2018 nettopp for å kunne justere tilbudet av klimakvoter ved store økonomiske sjokk.

Artikkelen konkluderer med at MSR lykkes i å absorbere kortvarige sjokk, men sliter med store og langvarige sjokk. Hvorvidt MSR er egnet til å stabilisere kvoteprisen i år avhenger dermed av hvor lenge markedet tror at COVID-19 sjokket vil vare.

COVID-19 tests the Market Stability Reserve er skrevet av Reyer Gerlagh, Roweno J.R.K. Heijmans og Knut Einar Rosendahl.

Fakta

Abonner på nyheter fra Skatteforsk ved å melde deg på her.

Publisert - Oppdatert

Del på