Skattlegging av multinasjonale selskaper på agendaen i Davos

I forrige uke ble World Economic Forum avholdt i Davos, et årlig arrangement som samler toppene i den økonomiske og politiske eliten til en rekke møter og arrangementer, og skattlegging av multinasjonale selskaper var også oppe på agendaen. 

I panelet «Is Global Tax Reform Stalling?» deltok Gabriel Zucman (EU Tax Observatory, samt tilknyttet Skatteforsk), sammen med OECD-generalsekretær Mathias Cormann, Saudi-Arabias økonomiminister Faisal Alibrahim, og Nigerias finansminister Zainab Shamsuna Ahmed. 

Zucmans hovedbudskap var at multinasjonale selskaper i dag betaler altfor lite skatt, og langt mindre enn småbedrifter og arbeidstakere.

 

Her kommenterer han den globale avtalen om minimum selskapsskatt:

 

De siste årene har Gabriel Zucman, blant annet i prosjekter sammen med Annette Alstadsæter og Niels Johannesen, brukt mikrodata i kombinasjon med datalekkasjer for å vise omfanget av skatteunndragelse og skatteunngåelse av privatpersoner og selskaper, samt hvordan blant annet skatteparadis og smutthull benyttes. Les mer om dette på Skatteforsks temaside om skatteparadis her.

Hele panelsamtalen kan sees i opptak her

Published 24. januar 2023 - 23:32 - Updated 24. januar 2023 - 23:32