Skatteforsk deltok hos Boligøkonomisk nettverk

Boligøkonomisk nettverk
Boligøkonomisk nettverkFoto: .

Andreas Økland presenterte prosjektet «Increasing cross-border ownership of real estate: Evidence from Norway?” på Høyres Hus tirsdag.

Boligøkonomisk nettverk er en møteplass for forskere, økonomer og andre som er interesserte i boligøkonomi. Tirsdag 29. november inviterte Norges Eiendomsmeglerforbund og Huseierne til en samling.

Et av punktene på programmet var «Utenlandsk eierskap i Norge» ved Andreas Økland, forsker ved Skatteforsk. En betydelig andel av norsk eiendom eies av utenlandske eiere, og andelen har økt i løpet av det siste tiåret. Totalt eies to prosent av norsk eiendom fra utlandet, og 10 prosent av selskapseide eiendommer. Spesielt er naboland og skatteparadiser er vanlige. Økland sin presentasjon pekte også på de mest alvorlige utfordringene ved utenlandsk eierskap, som er hemmelighold, og økonomisk kriminalitet som svindel, skattesvik, hvitvasking og sanksjonsunndragelse.

Presentasjonen baserte seg på et helt nytt working paper som ble gitt ut 2. desember 2022. «Increasing Cross-Border Ownership of Real Estate: Evidence from Norway» er skrevet av Annette Alstadsæter og Andreas Økland, og er gitt ut av EU Tax Observatory. Presentasjonen kan lastes ned her.

Les mer om artikkelen og medieomtalen rundt i denne oppsummeringsartikkelen. Hør også Annette Alstadsæter fortelle om forskningen på NRK Nyhetsmorgen og Dagsnytt Atten, og Andreas Økland i PolyPod.

Fakta

Abonner på nyheter fra Skatteforsk ved å melde deg på her.

Publisert - Oppdatert

Del på