Ny forskning: Økning i utenlandsk eierskap i eiendom

Barcode Oslo
Barcode OsloFoto: Shutterstock

I et nytt EU Tax Observatory Working Paper beregner Annette Alstadsæter, leder for Skatteforsk, og Andreas Økland, postdoktor ved Skatteforsk, utbredelsen av utenlandsk eierskap i eiendomsmarkedet. Dette er den første omfattende kartleggingen av utenlandsk eierskap av eiendom i et land.

I artikkelen, ved navn «Increasing Cross-Border Ownership of Real Estate: Evidence from Norway», bruker Alstadsæter og Økland administrative data med beregninger av markedsverdier og informasjon om hvilke land eierne kommer fra. De finner at 2 prosent av norsk eiendom (målt i verdi) var eid fra utlandet i 2017, der andelen er 10 prosent dersom man begrenser utvalget til eiendom eid av norske selskaper. Utenlandsk eierskap har i løpet av det siste tiåret økt, og spesielt eierskap fra skatteparadis. Eierskap fra naboland og fra Luxembourg er spesielt stort.

Er det utfordringer ved utenlandsk eierskap av norsk eiendom?

I en kronikk i Dagens Næringsliv skriver Alstadsæter om utfordringene ved utviklingen som forskningen dokumenterer.

Det er ikke nødvendigvis utenlandsk eierskap i seg selv som er problemet, men hemmelig eierskap. Skattemyndigheten stopper ved nasjonale grenser, men kapital flytter seg raskt på tvers av grenser og mellom institusjoner. Eierskap via utlandet gjør det krevende å vite hvem de faktiske eierne er, spesielt gjennom utenlandske fond og truster og gjennom land med lite transparens (skatteparadis). Dermed kan det brukes til økonomisk kriminalitet, som skatteunndragelse og hvitvasking.

Alstadsæter foreslår disse tiltakene for å forhindre hemmelighold av eierskap:

  • Innfør tinglysningsplikt og forby blankoskjøte
  • Krev informasjon om reelle eiere i anbudskonkurranser
  • Reelt eierskapsregister haster
  • Fjern status som egen juridisk person for selskap uten reell aktivitet
  • Gjeninnfør revisjonsplikt for alle selskap
  • Gi Skatteetaten mulighet til flere faktiske kontroller

Forskningen er også omtalt i flere nyhetssaker, blant annet:

  • Annette Alstadsæter var gjest både i NRK Nyhetsmorgen og Dagsnytt Atten.
  • Hør Andreas Økland i samtale med Terje Strøm i PolyPod, Polyteknisk Forening sin podkast.
  • I dokumentarartikkelen «Den magiske sirkel» i Dagens Næringsliv har gravejournalister laget et kart over skatteparadiseierskap i Norge, og Annette Alstadsæter er intervjuet i artikkelen.
  • Les hele Alstadsæters kronikk («Problema med hemmelege eigarar kan løysast – om politikarane vil») i Dagens Næringsliv her.

Fakta

Abonner på nyheter fra Skatteforsk ved å melde deg på her.

Publisert - Oppdatert

Del på