Dubai-avsløringene på Ekko

NRK Ekko
NRK EkkoFoto: NRK

Hos Ekko 11. mai diskuterer Annette Alstadsæter Dubai-avsløringene og viktigheten av økonomisk åpenhet mellom land.

Denne månedens avsløringer har avdekket gigantiske summer, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminalitet bortgjemt i skatteparadiset Dubai. Sammen med journalister og politikere er professor Annette Alstadsæter invitert til NRK-programmet Ekko for å snakke om vår forskning på feltet.

Alstadsæter forteller blant annet at avsløringene bekrefter en mistanke man har hatt over lang tid, nemlig at mange skjuler penger i eiendom. Etter Panama Papers avslørte at mange lands toppolitikere og økonomiske ledere drev med hemmelighold og skjulte selskaper og formuer i utlandet krevde verdens befolkning endring. Dette resulterte i at nå over hundre land samarbeider om å sende bank- og finansiell informasjon til hverandre. Informasjon om eierskap av eiendom er ikke en del av samarbeidet, og det ser ut til at mange nå har utnyttet dette smutthullet til å fortsette å skjule penger i utlandet. 

Alstadsæter understreker også viktigheten av at skjulte formuer i utlandet tas på alvor av politikere, ikke minst her i Norge. Avsløringene i media og Skatteforsks forskning er bare en ny aktualisering av noe man har visst lenge, men lite kommer til å skje med problemet dersom man ikke har politikere som er villige til å innføre regelverk som gir innsikt i denne typen ulovlig aktivitet. 

Hele episoden kan høres her. 

Bonus: Den 25. mai sendte Ekko en oppfølgingsepisode om behovet for en internasjonal straffedomstol for økonomisk kriminalitet og andre måter å komme denne kriminaliteten til livs på. Episoden kan høres her.

Interessert i skatteparadis? Les mer på Skatteforsk temaside

Fakta

Abonner på nyheter fra Skatteforsk ved å melde deg på nyhetsbrevet her.

Publisert - Oppdatert

Del på