Kurs: Introduksjon til sirkulærøkonomien - industriell symbiose og avfallsressurser i kretsløp

Fire beholdere med ulikt avfall

Norge skal møte utfordringene og mulighetene knyttet til overgang til en sirkulær økonomi nasjonalt og globalt, med langt sterkere fokus på ressurseffektivitet, kretsløpstenking, industriell symbiose og bærekraftig innovasjon. NMBU har i samarbeid med Sirk Norge, NCCE og REdu-programmet, startet et videreutdanningsprogram innenfor sirkulærøkonomi med en tverrfaglig basis. Dette kurset er skreddersydd for deg som vil styrke din teoretiske og praktiske forståelse av sirkulærøkonomiens grunnelementer, og gjennom studiepoeng fra NMBU få en plattform for nye kurs som vil bygge videre på kunnskapen fra dette kurset. Praktiske og teoretiske erfaringer med industriell symbiose vil få spesiell fokus i kurset.

Hvis du registrerer ditt navn og epostadresse, så vil du få epost når kursets nettside blir publisert og påmeldingslenke er aktiv!

Kursoppstart

Vår 2025

Pris

Tid og sted

TidSted
1. samling over to dager FREVAR, Øra
2. samling én dag VESAR, Den Magiske Fabrikken
SpørretimeDigitalt på Zoom
Innlevering av prosjektoppgave: Lastes opp i læringsplattformen Canvas

Kurset er planlagt med fysiske samlinger på ulike anlegg for avfallshåndtering. 

Emnet vil gi deg en introduksjon til og generell kompetanse knyttet til å koble sammen et teoretisk pensum mot en praktisk tilnærming rundt forbedring/utvikling av egen virksomhet og i samarbeid med andre virksomheter gjennom industriell symbiose og sirkulære løsninger. Du vil gjennom å skrive en semesteroppgave få kjennskap til hvordan utforme en rapport fra et faglig ståsted, med fokus på bakgrunn, mål, metodikk og datagrunnlag samt resultater og diskusjon. Innhenting av oppdatert og relevant litteratur fra pensum og fra andre kilder som grunnlag for oppgaven vil også være en generell kompetanse du kan ta med seg i videre arbeid.

Målgruppe

Kurset vil dekke viktige temaer innenfor sirkulærøkonomi og industriell symbiose, og passer for alle som arbeider med håndtering og behandling av avfallsressurser, som skal utvikle industriell symbiose innenfor en kommune eller region, som vil skape nye produkter basert på avfallsressurser, utstyr for innsamling og behandling mm. Kurset er like relevant for deg som jobber i offentlig og privat virksomhet knuttet til bedre utnyttelse av avfallsressurser, hos produsenter av produkter basert på avfallsressurser eller biprodukter/restråvarer, konsulenter, forvaltningsmyndighet lokalt, regionalt eller nasjonalt mfl.

I kurset brukes en nettbasert læringsplattform (Canvas). Her vil både litteratur og presentasjoner legges. Deltakere laster også opp sine prosjektoppgaver i Canvas. Deltakere må derfor ha god tilgang til Internett. 

Læringsmål

I kurset vil du få innføring i og kunnskap om avfallspolitikk og regelverk, kartlegging av og forvaltning av avfallsressurser, om ulike modeller for og erfaring med industriell symbiose og om bærekraftig utnyttelse av ressurser i avfallet. Kurset vil gi introduksjon til metodikk og modeller for avfallslogistikk, og beregning av klimanytte knyttet til behandlingsløsninger for avfall. Du vil få kunnskap om avfallslogistikk og transportens betydning for optimale verdikjeder. Du får også oversikt over hvordan anvendelse av gjenvunnet materiale påvirker miljø- og ressurseffektiviteten til nye produkter, og hvilke krav som stilles for å kunne bruke disse materialene i ulike typer produkter. De ulike aktørenes rolle i avfallssystemet, herunder kommunenes og materialselskapenes funksjon vil bli gjennomgått, så vel som alternative modeller for å organisere avfallssektoren.

Opplegg og arbeidsmåter

Det vil være forelesninger og gruppeoppgaver fordelt på én to-dagerssamling, og én endagssamling i kurset. Samlingene bli lagt til moderne anlegg for avfallshåndtering og industriell symbiose. I tillegg vil kurset bestå av selvstudium og skriving av prosjektoppgave.  

1. samling: FREVAR, Øra i Fredrikstad (2-dagerssamling)

Hva er sirkulær økonomi og hvorfor skal avfallsressurser gå i kretsløp?

  • Avfallssektoren i Norge - organisering, status og utfordringer
  • Avfallsregnskapet og metoder for kartlegging av avfallsressurser 
  • Klimaregnskap for avfall –bærekraftig forvaltning og utnyttelse av avfallsressurser
  • Industriell symbiose for bærekraftig ressurshåndtering - modeller og erfaringer fra Øra-området og internasjonalt
  • Omvisning på og foredrag om bedrifter på Øra / Nedre Glomma knyttet til industriell symbiose i området

2. samling: Den Magiske Fabrikken i Tønsberg (1-dagssamling)

Hvordan kan samfunnet sikre en bærekraftig avfallshåndtering?

  • Virkemidler for forvaltning av avfallsressurser nasjonalt og internasjonalt
  • Avfallslogistikk i et miljø- og økonomiperspektiv
  • Bærekraftig håndtering av organisk avfall, matavfall og husdyrmøkk
  • Omvisning

Faglig ansvarlig

Faglig ansvarlig for kurset er Ole Jørgen Hanssen som har vært (deltids)professor ved NMBU i perioden 2010-2022 og er nå engasjert som faglig ressurs i videreutdanning og veiledning av PhD- og masterkandidater ved NMBU. Ole Jørgen Hanssen har i over 35 år vært ansatt i NORSUS (tidligere Østfoldforskning) som direktør og seniorforsker, og var i perioden 1997-2004 engasjert som professor II ved «Program for Industriell Økologi» ved NTNU. 

Eksamen

Eksamen er en prosjektoppgave skrevet om et selvvalgt tema. Oppgaven skal være på ca. 15 sider med innleveringsfrist ca. 1 måned etter siste samling. Semesteroppgaven vurderes til bestått / ikke bestått. 

Deltakere som velger å ikke levere semesteroppgave, men gjennomfører kurset forøvrig (dvs. minimum 80% oppmøte) vil få utstedt et kursbevis.

Opptakskrav

Generelt krav for delta på videreutdanningskurs med kursavgift er at du har to års arbeidserfaring.

Opptakskravet er generell studiekompetanse

eller

Mangler du generell studiekompetanse, kan du søke om å få godkjent din realkompetanse. Du må fylle 25 år eller mer det året du skal søke om opptak. For å dokumentere realkompetansen din må du legge ved kopier av relevante vitnemål for utdannelse og attester for praksis/yrkeserfaring. Dokumentasjonen skal lastes opp sammen med søknaden din. Du må dokumentere yrkespraksis og utdanning for at det skal telle med i vår vurdering av din søknad.

Kursavgiften dekker

Det vil bli servert enkel lunsj på alle samlingene. Reise og eventuell overnatting kommer i tillegg og må ordnes og betales av den enkelte deltaker. Det vil bli tilbud om en felles middag etter første kursdag på 1. samling. Denne må betales av hver enkelt deltaker.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 4 000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.

Hvis du registrerer ditt navn og epostadresse, så vil du få epost når kursets nettside blir publisert og påmeldingslenke er aktiv!

Kontaktpersoner: