Kurs: Sjømat, trygghet og helseeffekter

Jobber du i oppdrettsnæringen eller i tilknyttede næringer og ønsker å lære mer om hvordan håndtering og distribuering av sjømat påvirker trygghet og helseeffekten til sjømat?

Påmeldingsfrist

15. juni 2025.

* avmelding

Oppstartsdato

15. august 2025.

Studiepoeng

7,5

Pris

Tid og sted

Tid: 15. august 2025 Sted: Digitalt

Mer informasjon

Om dette kurset

Kurset vil gjøre det mulig for studentene å identifisere farer og diskutere hvordan prosessering, distribusjon og håndtering av forbrukere vil påvirke sikkerhet og helseeffekter av akvatisk mat.

Relevante biologiske og kjemiske farer i akvatisk mat blir presentert, inkludert patogene bakterier, virus, parasitter, akvatiske biotoksiner, histamin/biogene aminer og industrielle og miljømessige forurensninger. Kvantitativ mikrobiell økologi, matematisk modellering og programvare er inkludert for evaluering og håndtering av farer under prosessering og distribusjon av akvatisk mat til sluttforbrukerne. Funksjonelle komponenter i akvatisk mat (omega-3 fettsyrer, vitamin D, proteiner/peptider, taurin, selen, jod, kitosan, antioksidanter, polysakkarider, makroalger) og deres gunstige helseeffekter for mennesker blir presentert og evaluert i forhold til forskrifter, helsepåstander og risikofordelsanalyser.

Kurset er heldigitalt og kan følges i eget tempo

Dette lærer du

En student som har oppnådd målene for kurset vil kunne:

  • Beskrive grunnleggende konsepter innen risikoforståelse av akvatisk mat.
  • Anvende HACCP-systemet for sikkerhetsstyring av akvatisk mat.
  • Beskrive helsemessige fordeler ved konsum av akvatisk mat.
  • Evaluere og sammenligne risikoer og helsemessige fordeler ved konsum av akvatisk mat.
  • Forklare helsemessige fordeler ved spesifikke funksjonelle komponenter i akvatisk mat.
  • Analysere data fra databaser om utbrudd av sykdommer knyttet til akvatisk mat.
  • Anvende prediktiv mikrobiologisk programvare for å evaluere mikrobielle farer i akvatisk mat.
  • Gjennomgå og analysere data i en syntetisk rapport.
  • Kritisk analysere "hot topics" relatert til sikkerhet og helse ved akvatisk mat.

Struktur

Forventet arbeidsmengde er 187,5 timer, som tilsvarer 7,5 studiepoeng.

Kurset har har totalt 24 timer digitale forelesninger som kan følges i eget tempo. I tillegg vil det settes opp 20 timer med digitale veiledninger. Resten av tiden er selvstudium og oppgaveløsning.

Læringsaktiviteter

Mellom samlingene har studentene digitale forelesninger, leser pensum og jobber med øvinger. En semesteroppgave skal leveres mot slutten av semesteret (eksamensbesvarelse) og det tilbys veiledning til denne.

Læringsstøtte

Digitale forelesninger. Semesteroppgave skrives med tilbud om veiledning.

Pensum

Relevant litteratur og presentasjoner fra forelesningen blir gjort tilgjengelig i vår læringsplattform Canvas.

Lærebøker og utvalgte artikler inkluderer:

  • Assessment and Management of Seafood Safety and Quality, FAO Fisheries Technical Paper no. 444. Link
  • Luten, J. (red.) Marine Functional Foods. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, Nederland, 2009

Forutsatte og anbefalte forkunnskaper

Det er ingen forutsatte forkunnskaper ut over generell studiekompetanse (GSK). Hvis du ikke har GSK kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. Informasjon om generell studiekompetanse og realkompetanse finner du her. Det er krav om 2 år arbeidserfaring for å kunne ta eksamen på kurset.

Det anbefales at man arbeider innen akvakulturnæringen eller tilknyttede næringer og at man kan ta med seg en en case man kan jobbe med underveis i kurset.

Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

Eksamen består av en semesteroppgave som man jobber med underveis i kurset. Det vil gis flere veiledninger underveis.

Eksamen vurderes til bestått/ikke bestått.

Undervisningspråk

Kurset undervises på engelsk. Undervisningsvideoene vil bli tekstet til norsk.

Overlapp

Kurset overlapper med det ordinære studentemnet AQF220 - Sjømat, trygghet og helseeffekter. Det innebærer at en deltaker som tidligere har tatt eksamen i AQF220 vil få en studiepoengsreduksjon på 7,5. Altså vil man ikke få studiepoeng ved bestått eksamen.

Kursavgiften dekker

Undervisning, eksamen, tilgang til litteratur og veiledning.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 5000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.

Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding

Kontaktpersoner: