VET341 Veterinær samfunnsmedisin, del 2
Studiepoeng:4.5
Ansvarlig fakultet:Veterinærhøgskolen
Emneansvarlig:Eystein Skjerve
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:135 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstsemesteret. Emnet har undervisning/vurdering i høstsemesteret
Om dette emnet
VET341 har to deler: Del 1 inkluderer regelverket og det faglige grunnlaget for kontroll av infeksjonssjukdommer hos dyr og zoonotiske sjukdommer. I del 2 gis grunnopplæringen i teoretisk og praktisk kjøttkontroll.
Dette lærer du
Etter endt undervisning skal studenten:
Del 1:
- Kjenne det nasjonale regelverket som danner rammene for kontroll av infeksjonssjukdommer hos dyr og zoonotiske infeksjoner, inklusive importregelverket.
- Forstå viktige grunnlag for sjukdomskontroll, hvordan infeksjoner spres i populasjoner, samspill klinisk veterinærmedisin og infeksjonskontroll, bruk av diagnostiske tester, karantenering og isolasjon, vaksinering,
- Kjenne oppbygging og funksjon av viktige overvåkingsprogrammer i regi av Mattilsynet og husdyrnæringa.
- Kjenne til beredskapsrutiner, meldeplikt og prinsipper for håndtering av alvorlige/ eksotiske infeksjoner (A-lista) hos husdyr.
- Kunne gjennomgå og vurdere etablerte kontroll- og overvåkingsprogrammer
- Ha innsikt og ferdigheter i bruk av kvantitativ epidemiologisk metodikk for å kunne oppdage, overvåke og bekjempe infeksiøse sykdommer i en populasjon
- Forstå hvordan smittsomme dyresykdommer og zoonoser sprer seg i populasjoner og kunne simulere forløpet av en smittsom sykdom i enkle simuleringsmodeller
- Kjenne viktigheten av å unngå innslipp av eksotiske sykdommer og kunne foreslå relevante tiltak for å forebygge slike sykdommer
- Kunne finne relevant informasjon om sykdommene og om relevante epidemiologiske verktøy for vurdering av utvalgsstørrelser, diagnostiske testegenskaper etc.
Del 2:
- Kunne gjennomføre ante- og post-mortem kontroll, inklusive nødslakt,
- Kunne foreta relevante faglige vurderinger når det gjelder kjøttkontrollmessig bedømmelse av slakt
- Kunne foreta enkel vurdering av slaktehygiene
- Kunne foreta enkel vurdering av dyrevelferd i slakteri
- Ha teoretisk kunnskap om vurdering av slakteriers og andre næringsmiddelbedrifters kvalitetssystem (HACCP)
- Ha teoretisk kunnskap om inspeksjon/revisjon av næringsmiddelbedrifter
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav