THT313 Vannforvaltning i endrede forhold
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi
Emneansvarlig:Harsha Chandima Ratnaweera
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:80
Frekvens:Årlig, forelesninger i juni, prosjektrapport levering i august.
Forventet arbeidsmengde:Ca. 40 timer forelesninger, øvelser og utflukt i løpet av en intensiv uke samt 85 timer prosjektarbeid i løpet juli - august.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i juniblokka og avsluttes i augustblokka.
Om dette emnet
Bakgrunn:
Kaldt og temperert klima, varierende befolkningstall grunnet sesongaktiviteter og klimaendringer som fører til endring i nedbør gir spesielle utfordringer når det gjelder håndtering av vann, vannforsyning og avløpsrensing. Noen av de mest uberørte miljøene er lokalisert i kaldere klima, og nye mikroforurensninger, i tillegg til næringsstoffer, er en økende utfordring. De fleste behandlingsprosesser er temperaturavhengige og krever ekstra volum og tid på grunn av nedbremsingen av konvensjonelle prosesser ved lavere temperaturer. Vanndistribusjons- og avløpssystemer trenger spesiell planlegging for å minimere driftsproblemer i vinter- og snøsmelteperioder. Klimaendringer påvirker ofte disse forholdene ytterligere negativt.
Kursinnhold:
Forelesninger om: Vannkvalitetsstatus, vannressursforvaltning, vannbehandling, avløpsvannbehandling relatert til kalde klima, utfordringer ved store endringer i kapasitet og nedbør.
Prosjektrapport/vitenskapelig skriving.
Utflukter til vann- og avløpsrenseanlegg med fokus på relevante utfordringer og løsninger.
Dette lærer du
Kunnskap: Studentene skal ha en utvidet forståelse av kalde klimaforhold, endring i nedbør og befolkningstall relatert til forurensningstilstander og håndtering, behandling, samt driftsaspekter ved behandlingssystemer.
Faglige ferdigheter: Studentene skal være i stand til å lage konseptuelle design for vannforsyning og avløpsvannbehandlingssystemer som adresserer relevante utfordringer. De skal kunne gjennomføre en litteraturgjennomgang ved bruk av moderne vitenskapelige databaser og internett og utarbeide en godt strukturert prosjektrapport.
Generell kompetanse: Studentene skal ha en utvidet forståelse av forurensningstrender i kaldt klima og spesialiserte teknikker for å håndtere utfordringer knyttet til vannforsyning og avløpsrenseprosesser. De vil kunne identifisere fordeler/svakheter ved dagens systemer og foreslå forbedringer basert på moderne praksis.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav