PPUT301 Fordypning i realfagsdidaktikk
Studiepoeng:20
Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi
Emneansvarlig:Erling Krogh, Birgitte Bjønness
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:35
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde: ca. 500 timer. Profesjonsmaster PPU, profil aksjonslæring: ca. 375 timer, 15 stp.
Undervisnings- og vurderingsperiode: LUR/Profesjonsmaster PPU, profil realfag: Emnet starter i slutten av augustblokken. Denne profilen har undervisning i høstparallellen og vurdering i høstparallellen. Profesjonsmaster PPU, profil naturbruk: Profilen har oppstart tidlig i høstparallellen. All undervisning foregår i høstparallellen. For heltidsstudenter er fristen for innlevering av den obligatoriske oppgaven i høstparallellen. For deltidsstudenter er fristen for innlevering i vårsemesteret
Om dette emnet
Emnet skal gi grunnlag for å utvikle forskningsmessige forankringer og tilnærminger som kan brukes i arbeidet med masteroppgaven. Tilretteleggelsen for studentenes læring kokretiseres ved å ta utgangspunkt i studentenes egne problemstillinger og forskningsspørsmål.
LUR/Profesjonsmaster PPU, profil realfag: I emnet skal studenten utvikle et selvstendig ståsted i realfagdidaktikk gjennom litteraturstudier, diskusjon i grupper, skriftlig og muntlig oppgave. En viktig hensikt med denne profilen av emnet er å legge grunnlag for masteroppgavens litteraturgjennomgang. Hvis tre eller flere studenter er meldt opp i emnet vil undervisningen bestå av seminarer hvor studentene veksler på å legge fram, drøfte og gi tilbakemelding på litteratur/teori og egne tekster.
Profesjonsmaster PPU, profil naturbruk: Denne profilen skal gi grunnleggende kompetanse i å drive utviklingsarbeid og/eller utviklingsforskning med aksjonslæring som strategi. Studentene skal, fortrinnsvis i grupper på to eller tre studenter, undersøke og starte et endrings- og utviklingsarbeid, enten knyttet til studentenes praksis med tilretteleggelse for læring i naturbruk eller knyttet til arbeid med å utvikle skolenes profiler i programområde naturbruk. Målet er at studentene gjennom endrings- og utviklingsarbeidet skaper et utgangspunkt for masteroppgaven, for eksempel gjennom å planlegge gjennomføre og evaluere et utprøvingsprosjekt knyttet til problemstillinger og forskningsspørsmål i masteroppgaven. Hensikten er også å istandsette studentene til å kunne velge og begrunne valg av yrkespedagogiske perspektiver for å belyse og drøfte endrings- og utviklingsarbeidet deres i emnet.
Dette lærer du
LUR/Profesjonsmaster PPU, profil realfag:
Kunnskap
Studenten
- skal ha grunnleggende kunnskap om ulike teoretiske tradisjoner og vitenskapelige problemstillinger innen fagdidaktikk i realfag.
- skal ha god innsikt i den rollen litteratur spiller i fagdidaktisk forskning.
- skal ha kunnskap om ulike forskningslitteratur-sjangre, og kan vurdere bruk av ulike typer tekster i eget arbeid.
Ferdigheter
Studenten
- skal kunne gjengi, analysere og kritisk vurdere fagdidaktisk litteratur.
- skal kunne søke opp relevant litteratur og bruke ulike hensiktsmessige søkemotorer.
- skal kunne korrekt sitatteknikk og lage litteraturlister i henhold til faglig standard.
Generelle ferdigheter
Studenten
- skal kunne bruke forskningslitteratur til å utvikle faglig argumentasjon.
- skal kunne lese tekster og forme seg selvstendige meninger om disse.
- skal skrive akademiske tekster der kritisk tenkning og kreativitet kommer til uttrykk i tillegg til kunnskaper og ferdigheter i emnet.
Profesjonsmaster PPU, profil naturbruk:
Kunnskap: Studenten kan
- gjøre rede for og begrunne valg av aksjonslæring som strategi for utforskning i utprøvingsprosjekt samt masteroppgave og for arbeidsoppgaver som det er relevant å utforske i skolen.
- velge og begrunne valget av yrkespedagogiske perspektiver for å belyse og drøfte endrings- og utviklingsarbeid i prøveprosjekt og mastergradsarbeidet
Ferdigheter: Studenten kan
- bruke aksjonslæring i utforskende praksis gjennom systematisk dokumentasjon under arbeid med masteroppgaven.
- bevisstgjøre seg utfordringer som oppstår i samarbeid om aksjonslæring og bruke metoder for å klargjøre og håndtere motsetninger når samarbeidsutfordringer oppstår.
Generell kompetanse: Studenten kan
- gjøre rede for betydningen av selvbevissthet og selvrefleksjon som grunnlag for forskerrollen i aksjonslæring.
- reflektere omkring håndtering av dilemmaer som kan oppstå når forskeren selv deltar aktivt i forskningssamarbeid med kolleger, elever og andre samarbeidspartnere
- forske i egen og/eller felles praksis i skolen
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett