MVI386 Meieriteknologi øvingskurs

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap

Emneansvarlig:Siv Borghild Skeie

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk, engelsk

Antall plasser:15

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:Total arbeidsinnsats er 125 timer, der 100 timer brukes i laboratoriet/pilotanlegg og de resterende 25 brukes på journalskriving.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Januarblokk

Om dette emnet

Øvingskurs i meieriteknologi der studentene gjennomfører forsøk i KBMs pilotanlegg og laboratorier. Emnet belyser hvordan ulike meieriteknologiske faktorer påvirker kvaliteten til fermenterte melkeprodukter. Produktene vil variere fra år til år, men kan være fermentert melk, yogurt, Cottage Cheese, Kvarg, Feta, Mozarella og modnet ost. I tilegg skal det gjennomføres en øvelse i produktutvikling, der studentene arbeider med en meieriteknologisk problemstilling, gjerne ut fra et bærekraftsperspektiv.

Dette lærer du

KUNNSKAPER: (Forståelse av fakta, begreper, prinsipper, prosedyrer og teorier innenfor faget meieriteknologi). Studentene skal opparbeide seg innsikt i, og få en dypere forståelse for, fremstilling av meieriprodukter slik som ferske fermenterte melkeprodukter og ulike ostetyper.

FERDIGHETER: (Evne til å anvende kunnskap til å løse problemer og oppgaver innenfor faget meieriteknologi). Studentene skal kunne utvikle prosesslinjer for framstilling av disse meieriproduktene, ved anvendelse av nyere teknologi og utstyr og gjerne ta inn bærekraft perspektivet i denne utviklingen. Studentene skal kunne vurdere hvilken effekt ulik produksjonsteknologi har på produktenes kvalitet og deres matvaresikkerhet. Studentene skal kunne føre journal etter internasjonalt aksepterte former for vitenskapelig publisering.

GENERELL KOMPETANSE: Å kunne anvende kunnskap og ferdigheter på selvstendig vis i ulike situasjoner gjennom å vise samarbeidsevne, ansvarlighet, evne til refleksjon og kritisk tenkning innen meierifaget.

  • Læringsaktiviteter
    Emnet gis i januarblokka, og vil bli gjennomført som øvelser i KBMs pilotanlegg og laboratorier. Studentene skal arbeide både selvstendig og i grupper. Det skal leveres journal som er skrevet i henhold til internasjonalt aksepterte former for vitenskapelig publisering.
  • Læringsstøtte

    Lærerne vil være tilgjengelig for studentene i henhold til timeplan i kurset som leveres ut ved kursstart.

    E-post: siv.skeie@nmbu.no, davide.porcellato@nmbu.no

    Canvas.

  • Pensum

    Walstra, P., Wouters, J.T.M. & Geurts, T.J., 2006. Dairy Science and Technology, 2. utgave, CRC, Taylor & Francis, Boca Raton, London, New York.

    Huppertz T. 2025: "Dairy Science and Technology". 3rd edition CRC, Taylor - Francis, Boca Raton, USA.

    I tilegg vil avsnitt fra forskjellige bøker og spesielle artikler utgjøre pensum. Det utarbeides en definert pensumliste som lastes opp i Canvas.

  • Forutsatte forkunnskaper
    • MVI273 eller tilsvarende.
    • MVI383A eller tilsvarende.
    • STAT100 eller tilsvarende.
  • Anbefalte forkunnskaper
    MVI321 eller tilsvarende.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

    Mappevurdering

    Det skal leveres journal etter hver øving i kurset. Hver av disse gis en karakter. Produktutviklingsoppgaven evalueres i form av en gruppepresentasjon.

    Endelig karakter er et gjennomsnitt av karakterene gitt for journalene og fra presentasjonen.

    Journalene teller 2/3 og presentasjonen 1/3 av karakteren.



    Muntlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Journal 2 Karakterregel: Bokstavkarakterer Journal 1 Karakterregel: Bokstavkarakterer
  • Om bruk av KI

    Obligatorisk aktivitet dvs øvingsjournaler: K2 - Spesifisert bruk av KI. Bruk av KI er tillatt, men må være i tråd med retningslinjene for bruk av kunstig intelligens (KI) ved NMBU.

    KI kan benyttes til språkvask, lage skript til programmering og data analyse.

    KI kan benyttes i spesifikk gruppeoppgaver etter instruks fra lærer.

    Bruk av KI skal beskrives med en kort forklaring av hvilke program dere har benyttet og hvordan programmet er brukt i teksten (i materialer og metoder). Studenter er ansvarlig for det endelige innholdet i teksten etter fullført språkvask.

    KI kan ikke brukes som referanse. Redegjør for hva slags referanser som er funnet ved hjelp av KI (ikke referer om du ikke har lest).

    Her finner du KI-kategoriene beskrevet.

  • Sensorordning
    Ekstern sensor godkjenner øvingsoppgavene, intern sensor evaluerer og retter journalene. En produktutviklings-spesialist deltar på evalueringen presentasjonen av produktutviklingsoppgavene.
  • Obligatorisk aktivitet
    Øvinger.
  • Undervisningstider

    Tre ukers intensivt emne i januar:

    • Strukturerte øvinger 80 timer
    • Produktutvikling 40 timer
    • Journalskriving 30 timer
  • Fortrinnsrett
    M-MAT, M-MATVIT
  • Opptakskrav
    Realfag