MVI180 Prosessteknologi I
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Kenneth Aase Kristoffersen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:40
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:1. Forelesninger; ca 30 timer. 2. Semesteroppgave ; ca 30 timer. 3. Selvstudium; ca 25 timer. 4. Oppgaveløsning inkl. gjennomgang; ca 35 timer. 5. Diverse (omvisninger, diskusjoner); ca 5 timer. Totalt 125 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Emnet gir en grunnleggende teoretisk innføring i generell næringsmiddelteknologi innenfor enhetsoperasjoner som pasteurisering, sterilisering, tørking, baking, oppvarming, kjøling, frysing og filtrering. Det gis en kort innføring i bioprosessering av mat vha. enzymer og mikroorganismer (fermentering). Masse- og energibalanse, varme-/kuldetransport, ulike prosesslinjer og prosesskontroll blir også behandlet.
Emnet belyser FNs bærekraftsmål 12: ansvarlig forbruk og produksjon.
Dette lærer du
Kunnskaper
Studentene skal:
- vite hva prosessering av mat er, og hvorfor vi gjør det
- vite hva enhetsoperasjoner er
- kjenne til hvordan ulike råstoffer blir foredlet til produkter
- kjenne til hvordan mikroorganismer påvirker mat, og hvordan de kan kontrolleres
Ferdigheter
Studenten skal kunne:
- utføre enkle beregninger (masse- og energibalanser) og vurderinger av prosesslinjer basert på ulike enhetsoperasjoner
- beregne hva effekten av varmebehandling har på mikroorganismer
Kompetanse
Studenten skal kunne:
- vurdere prosessering av alle typer organisk materiale
- formidle temaer innen prosessering, både skriftlig og muntlig
- ha et godt grunnlag for videre studier innen prosessering av mat og annen biomasse
- Forelesninger, regneoppgaver, obligatorisk semesteroppgave.
- Canvas. kenneth.aase.kristoffersen@nmbu.no
- Pensum blir offentliggjort ved semesterstart.
Kunnskaper i matematikk tilsvarende MATH100.
Kunnskaper i kjemi tilsvarende KJM100 (kan tas samme semester).
- Kunnskap om matproduksjon tilsvarende MVI100.
- Samlet vurdering. Mappevurdering (40 %) og avsluttende skriftlig eksamen, 3,5 timer (60 %).
Mappe/sammensatt vurdering Karakterregel: Bokstavkarakterer Skriftlig skoleeksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: B1 Utdelt kalkulator, ingen andre hjelpemidler - Ekstern sensor evaluerer alle besvarelser.
- Første forelesning er obligatorisk. Skriftlig gruppearbeid (semesteroppgave).
- Forelesninger 2 timer pr. uke i 13 uker. Regneøvelser i tillegg.
- M-MATVIT
- Realfag