MVI180 Prosessteknologi I

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap

Emneansvarlig:Kenneth Aase Kristoffersen

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Antall plasser:40

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:1. Forelesninger; ca 30 timer. 2. Semesteroppgave ; ca 30 timer. 3. Selvstudium; ca 25 timer. 4. Oppgaveløsning inkl. gjennomgang; ca 35 timer. 5. Diverse (omvisninger, diskusjoner); ca 5 timer. Totalt 125 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.

Om dette emnet

Emnet gir en grunnleggende teoretisk innføring i generell næringsmiddelteknologi innenfor enhetsoperasjoner som pasteurisering, sterilisering, tørking, baking, oppvarming, kjøling, frysing og filtrering. Det gis en kort innføring i bioprosessering av mat vha. enzymer og mikroorganismer (fermentering). Masse- og energibalanse, varme-/kuldetransport, ulike prosesslinjer og prosesskontroll blir også behandlet.

Emnet belyser FNs bærekraftsmål 12: ansvarlig forbruk og produksjon.

Dette lærer du

Kunnskaper

Studentene skal:

  • vite hva prosessering av mat er, og hvorfor vi gjør det
  • vite hva enhetsoperasjoner er
  • kjenne til hvordan ulike råstoffer blir foredlet til produkter
  • kjenne til hvordan mikroorganismer påvirker mat, og hvordan de kan kontrolleres

Ferdigheter

Studenten skal kunne:

  • utføre enkle beregninger (masse- og energibalanser) og vurderinger av prosesslinjer basert på ulike enhetsoperasjoner
  • beregne hva effekten av varmebehandling har på mikroorganismer

Kompetanse

Studenten skal kunne:

  • vurdere prosessering av alle typer organisk materiale
  • formidle temaer innen prosessering, både skriftlig og muntlig
  • ha et godt grunnlag for videre studier innen prosessering av mat og annen biomasse
  • Forelesninger, regneoppgaver, obligatorisk semesteroppgave.
  • Canvas. kenneth.aase.kristoffersen@nmbu.no
  • Pensum blir offentliggjort ved semesterstart.
  • Kunnskaper i matematikk tilsvarende MATH100.

    Kunnskaper i kjemi tilsvarende KJM100 (kan tas samme semester).

  • Samlet vurdering. Mappevurdering (40 %) og avsluttende skriftlig eksamen, 3,5 timer (60 %).

    Mappe/sammensatt vurdering Karakterregel: Bokstavkarakterer Skriftlig skoleeksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: B1 Utdelt kalkulator, ingen andre hjelpemidler
  • Ekstern sensor evaluerer alle besvarelser.
  • Første forelesning er obligatorisk. Skriftlig gruppearbeid (semesteroppgave).
  • Forelesninger 2 timer pr. uke i 13 uker. Regneøvelser i tillegg.
  • M-MATVIT
  • Realfag