GEO320 Hydrogeologi - feltkurs

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning

Emneansvarlig:Helen Kristine French

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk, engelsk

Antall plasser:Minimum 5, inntil videre maksimum 14 fra NMBU (avhenger av studenter fra annen institusjon). Maks 20-22 totalt på kurset. Se merknad.

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:125 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i juniblokka. Emnet har undervisning/vurdering i juniblokka.

Om dette emnet

Formålet med emnet er å gi studentene praktisk erfaring i, og kunnskap om, de vanligste metodene som brukes for grunnvannskartlegging og forurensningskontroll. Emnet legger vekt på ulike feltmetoder og undersøkelser for å kartlegge grunnvannsressurser, og gir også en innføring i hvordan vurdere forurensningssituasjon og kontroll. Flere metoder og tilnærminger er involvert, for eksempel (men ikke begrenset til) feltrekognosering og vannprøvetaking, bestemmelse av geografiske koordinater, bruk av piezometre, grunnvannslogging og grunnvannsprøvetaking for å kartlegge transportveier og interaksjon mellom grunnvann og overflatevann, geofysisk metoder som elektrisk resistivitetstomografi, georadar og refraksjonsseismikk, grunnvannsboring og sondering, måling av akviferers egenskaper ved infiltrasjonstester, ‘slug’test og pumpetester, dataanalyse og rapportering.

Dette lærer du

Kunnskap

Studenten skal lære å bruke vanlige metoder for å gjøre en undersøkelse av grunnvann i felt. Bearbeiding av data gir studenten grunnlag til å vurdere verdien og usikkerheten ved slike metoder. Studenten skal vite hvilke metoder som kan benyttes i praktiske studier av grunnvann, der formålet med undersøkelsen kan være av ulik karakter. Studenten skal ha oversikt over fordeler og ulemper ved ulike metoder. Han/hun skal også ha lært hvordan man kan vurdere egenskapene til en akvifer og strømningsforholdene. Etter kurset skal studenten være i stand til å analysere grunnvannssituasjonen på et bestemt sted basert på tilgjengelige kart og nasjonale databaser og vite hvilke feltmetoder som egner seg for mer inngående kunnskap om systemet.

Ferdigheter

Følgende metoder inngår: overflatekartlegging, peilerørstest, infiltrasjonstest, sonderboring, prøveboring, prøvepumping, geofysiske metoder, vurdering av forurensingsaspekter, grunnvannskvalitet- feltmetoder og innmåling av grunnvannsnivå. Studenten skal være i stand til å utføre undersøkelser av grunnvann som en basis for: A) Uttak til drikkevann og beskyttelse mot forurensning B) økosystem og del av vannbalansevurderinger C) geoteknisk vurdering. Studenten skal forstå hva som må gjøres for at grunnvannsforekomster kan forvaltes på en forsvarlig måte.

Generell kompetanse

Samarbeid i grupper, organisering av data, koordinatfesting, rapportskriving, muntlig presentasjonsevne.

  • Læringsaktiviteter
    Studentene arbeider i grupper med deltakelse fra ulike læresteder i samme gruppe. Dermed kan studenter med ulik bakgrunn dra nytte av hverandres kunnskaper. Vi starter kurset med å gjøre oss kjent i studieområdet. Hver gruppe har et del-område der de har ansvar for å undersøke området med metodene som gjennomgås i kurset, sammen med veiledere vil de diskutere hvorfor metodene er relevante. Dagen deles opp slik: formiddagsøvelse, ettermiddagsøvelse. Bearbeiding av data på kveldene. Studentene deltar i diskusjonen om hvor de ulike metodene skal benyttes, ulike lærere fra de involverte institusjonene underviser metoder de har best kjennskap til. Slik kommer studentene i kontakt med spesialister innen ulike felt i faget grunnvann, og lærerne gir den samme undervisningen til alle gruppene.
  • Læringsstøtte
    Kursmateriell, inkludert instruksjoner for de ulike metodene vil være tilgjengelig på CANVAS sammen med presentasjoner gitt som forelesning.
  • Pensum
    Undervisningsmaterialet legges ut i Canvas.
  • Forutsatte forkunnskaper
    GEO100, GEO220 eller tilsvarende.
  • Anbefalte forkunnskaper
    GEO210
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Oppgave: Rapport teller 100%. Karakterregel: Bestått/Ikke bestått.

    Oppgave - Rapport Karakterregel: Bestått/ Ikke bestått
  • Sensorordning
    Kursanvsarlige fra UiO og NMBU samarbeider om sensur.
  • Obligatorisk aktivitet
    Deltakelse på introduksjonsforelesning i april-mai, og 10 dager på feltkurs i juni. Eventuelt fravær skal godkjennes av emneansvarlig. Studentene skal skrive en rapport basert på feltarbeidet som er utført og gruppen presenterer resultat fra sine områder, samt setter kunnskapen oppnådd i løpet av kurset i en hydrogeologisk kontekst.
  • Merknader

    Egne søknadsfrister for emner med antallsbegrensning. Studenter som ønsker plass i emnet må søke opptak i Studentweb senest 1. april. Etter det blir plassene i emnet fordelt.

    Kurset går over to uker i juniblokk. Tidspunkt og lokalitet kan variere. Oppdatert informasjon vil legges ut på emnets Canvasside nærmere oppstart. Det arrangeres et oppstartsmøte før eksamensperioden i mai.

    Emnet er et nasjonalt samarbeid og det er åpent for deltakelse for studenter fra NMBU, UiO, NTNU, UiB, USN og HVL. Studenter som ikke har studierett ved NMBU kan søke om opptak til enkeltemner ved universitetet. Ta kontakt med emneansvarlig.

    Kurset er avhengig av førerkort blant deltakende studenter for å kjøre leiebil til feltarbeidet.

  • Undervisningstider
    På introduksjonsforelesningen vil det gis informasjon om praktiske forhold ved kurset og om relevante forberedelser til feltdelen av kurset. I de to ukene feltkurset påvår kan man regne med 1-2 tematiske oppgaver per dag. Studentene må også påregne kveldsarbeid med bearbeiding av data og rapportskriving undervegs. Noe forberedende arbeid må påregnes i tillegg til etterarbeid de nærmeste dagene etter undervisningen er avsluttet.
  • Fortrinnsrett
    B-MILJØ, M-MILJØ. Det forutsettes at studenter med Masteroppgave innen Hydrogeologi tar kurset.
  • Overlapp
    5 stp mot GEO221
  • Opptakskrav
    Realfag