FYS230 Elektroteknikk

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi

Emneansvarlig:Jagath Sri Lal Senanayaka

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Engelsk

Antall plasser:Vi har en laboratoriekapasitet på 90 personer i januarblokken. Påmeldingen til laboratorieøvelsene skjer i slutten av høstsemesteret etter godkjenning av de to obligatoriske oppgavene.

Frekvens:Årlig.

Forventet arbeidsmengde:250 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen og januarblokken.

Om dette emnet

Dette kurset gir en grunnleggende forståelse av prinsippene innen elektroteknikk og anvendelser innen kraftsektoren.

Emner:

1) Elektromagnetisme og magnetiske kretser

2) Analyse av vekselstrømskretser (Enfase og trefase)

3) Likestrømsmaskiner (Motorer og generatorer)

4) Transformatorer

5) Induksjonsmaskiner

6) Synkronmaskiner

7) Spesielle elektriske maskiner (Enfase maskiner)

Dette lærer du

Elektrisitet er en av de viktigste og reneste energikildene. Kurset fokuserer på emner som omhandler konvertering av mekanisk energi til elektrisitet gjennom elektriske generatorer, overføring av elektrisitet over lange avstander ved bruk av transformatorer, og bruk av elektrisk kraft på forbrukernivå gjennom elektriske motorer og andre apparater.

Kurset starter med forelesninger om prinsippene for elektromagnetisk induksjon og Lorentz-kraften som styrer konverteringen av mekanisk energi til elektrisk energi. Etter å ha fullført denne delen, vil studentene kunne løse problemer innen elektromagnetisme og magnetiske kretser.

Den andre delen fokuserer på prinsippene og forskjellene mellom likestrøm (DC), enfase vekselstrøm (AC) og trefase AC-systemer. Studentene vil også forstå begrepene effektivitet, aktiv, reaktiv og tilsynelatende effekt, og deres avgjørende roller i kraftsystemer. Ved slutten av denne delen bør studentene være dyktige i å løse problemer i likestrøm, enfase vekselstrøm og trefase vekselstrømssystemer.

I de påfølgende delene vil studentene lære hvordan de skal utvikle modeller for ulike elektriske maskiner og løse problemer i praktiske anvendelser. Kurset vektlegger modellering og problemløsning av likestrømsmaskiner, transformatorer, induksjons- og synkronmaskiner.

Til slutt, i laboratorieøvelsene, vil studentene lære hvordan de skal betjene og ta målinger med likestrømsmaskiner, transformatorer, induksjonsmaskiner og synkronmaskiner.

Ved slutten av kurset bør studentene ha en grundig teoretisk og praktisk forståelse av grunnleggende prinsipper innen elektroteknikk og anvendelser. De bør kunne anvende den lærde kunnskapen til å løse problemer i praktiske anvendelser.

  • FORELESNINGER : Selve stoffet innlæres ved forelesninger i høstparallellen.

    REGNEØVELSER: Det vil bli gitt regneøvinger gjennom hele undervisningsdelen av emnet om høsten.

    LABORATORIEOPPGAVER: Du skal gjennomføre 5 laboratorieoppgaver i januarblokken. I labene vil du kjøre og måle på de viktigste maskiner og prinsipper som inngår i emnet.

  • Canvas. Veiledning ved hjelpelærere. Samtale med faglærer etter avtale.
  • Theodore Wildi: Electrical Machines, Drives and Power Systems. Prentice hall, ISBN 0-13-093083-0 Currently: Sixth Edition. Pensum hentes fra kapitlene 1 - 18. Detaljert pensumliste spesifiseres i Canvas.

    Det finnes en kortversjon av boken med utvalgte emner for FYS230. Boken inneholder kapitel 1 - 18.

    ISBN 978-1-800-06376-1

    Detaljert pensumoversik deles ut på første forelesning og vil ligge på Canvas.

  • MATH111, MATH112, MATH113, FYS101, FYS102, FYS103,

    Det er en stor fordel om du i det minste behersker kretsteknikk dekket i FYS235, Elektronikk.

  • Skriftlig eksamen, 3,5 timer. A-F.

    Eksamen holdes i slutten av januar for studenter som har gjennomført laboratorieøvelsene i januarblokken.



    En skriftlig prøve Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: B1 Utdelt kalkulator, ingen andre hjelpemidler
  • Ekstern sensor deltar sammen med intern sensor ved utformingen av eksamensoppgavene og sensorveiledningen. Ekstern sensor kontrollerer intern sensors vurdering av et tilfeldig utvalg kandidater som en kalibrering med visse mellomrom i henhold til instituttets retningslinjer for sensur.
  • Det vil være to obligatoriske oppgaveinnleveringer i høstparallellen for å få delta på laboratorieøvelsene i januarblokken. Du må få godkjent de to obligatoriske oppgavene for å delta i kursets laboratoriedel.

    Du må gjennomføre en sikkerhetsdemonstrasjon og skriftlig godkjenne sikkerhetsinnstruksen for laboratoriedelen før du kan delta i laboratoriedelen. Alle laboratorieoppgavene skal utføres og må, inkludert rapporter, være godkjent før du kan gå opp til avsluttende eksamen.

  • Høstparallellen: 52 timer forelesninger, 2 timer 2 ganger per uke. Regneøvinger: 4 timer per uke

    Januarblokk: 5 Laboratorieoppgaver med rapport, varighet 4 - 7 timer hver.

  • Dette emnet har plassbegrensning. Opptak til emnet gis etter gitte kriterier og du vil få beskjed når opptaket er gjennomført.

    Rangeringskriterier:

    1. studenter som har emnet obligatorisk i sin utdanningsplan

    2. studenter på B-EMF, M-MF, M-MPP, M-IØ, M-RB, M-LUR

    3. studenter med høyest studiepoengproduksjon

    Dersom det ikke er tilstrekkelig med plasser til opptak av alle studenter i gruppe 1 vil denne gruppen rangeres etter antall sp studenten har produsert.

    Studenter som gjennomfører emnet for første gang har prioritet.

  • Ingen
  • Realfag